Brak świateł wstecznego

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
kptys
Auto:: touran 2007 1.9 tdi pd
Imię:: Kamil

Brak świateł wstecznego

Post autor: kptys »

Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem tourana z 2007 r. 1.9 tdi-pd ze skrzynią dsg, silnik BLS i od dwóch dni mam problem. Mianowicie nie mam żadnego światła cofania. Nie wiem czy byly w momencie zakupu, bo nie sprawdziłem, a auto mam tydzień. Bylem u kumpla, sprawdziliśmy komputer i nie pokazał błędu włącznika. Nie wiem, czy padły żarówki, nawet nie wiem czy mam jedną czy dwie. Jak zlokalizowac usterkę, bez wydawania zbędnych pieniędzy? Czy może jednak sprawdzić włącznik, ale nie wiem gdzie go szukać.
Awatar użytkownika
dzwonek17
Użytkownik
Auto:: 2.0 BMT COMFO CFHC 2012
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Brak świateł wstecznego

Post autor: dzwonek17 »

Chyba bym zaczął od sprawdzenia żarówek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

A ja zaproszę najpierw do Powitalni, lektury instrukcji samochodu i treści forum.
Jeśli jest spalona żarówka powinien być komunikat/kontrolka, w zależności jakie masz MFA.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
kptys

Powitanie wysłałem, żarówki sprawdziłem, a instrukcji nie dostałem. Gdybym to miał to nie byłoby problemu. Kontrolka też się nie świeci.
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Witam u mnie było to samo , diagnoza zepsuty czujnik od wstecznego , zakupiłem nowy i montujemy, po wymianie na nowy kicha :omatko: , dalej nie ma , no to wykręcamy urwał się gwint został w obudowie skrzyni, ale poradziłem sobie z wykręceniem gwintu :brawa: ,sprawa okazała się prosta ,wkręciłem stary czujnik bez tej podkładki uszczelniającej na czujniku i EUREKA wsteczny się znalazł, nic nie cieknie bez tej podkładki.
A czujnik masz pod filtrem powietrza.
kptys

Dzięki za podpowiedź, ale u mnie w tym miejscu nie ma czujnika. Mam skrzynię dsg i dlatego mam problem
ODPOWIEDZ