1.6 FSI BAG zgasł i już nie odpala

gmlody88
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

1.6 FSI BAG zgasł i już nie odpala

Post autor: gmlody88 »

Witam!

Posiadam Tourana z silnikiem FSI jakiś miesiąc temu zdarzyło się że zgasł podczas jazdy i potem nie dało się go odpalić. Odłączałem akumulator na 10 min żeby zresetować komputer i nadal się nie uruchamiał. Jeżeli się go już dłużej kręciło to na wyświetlaczu pokazywał się komunika STOP! i zapala się czerwona kontrolka oleju. Zaholowałem touranka do mechanika. Na drugi dzień auto było do odbioru mechanik powiedział że dziwna sprawa bo nie umiał się z nim podłączyć komputerem więc odłączył akumulator na całą noc i na drugi dzień auto odpalało normalnie i jedyne błędy to z noxa. Potraktowałem to jako jednorazową sytuację aż do wczoraj kiedy znowu auto zgasło i już się nie da odpalić:/ Wcześniej zauważyłem że podczas jazdy migała kontrolka check engine (zazwyczaj przy niskich obrotach np. na drugim biegu obroty ok 1300 ) potem świeciła wraz z kontrolką EPC, ale po wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu nie zapalały się lecz miałem wrażeniu jakby nie palił na jeden cylinder. Trzymając pedał gazu w jednym miejscu szarpał nie chodził płynnie. Niestety to była niedziela i nie miałem gdzie tego sprawdzić a i do domu nie udało się dojechać.

Nie wiem czy to ma coś wspólnego, ale zauważyłem wysokie spalanie ok 12l/100 w mieście na trasie 9l/100 przy spokojnej jeździe. Dodatkowo wymieniłem rozrząd, olej, filtry na początku lipca wraz z pompą oleju bo padła :/Ale wyszedł referat :P jutro postaram się z jakimś elektrykiem podjechać bo nie mam za bardzo jak go z holować to spisze błędy z vaga.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: Odp: 1.6 FSI BAG zgasł i już nie odpala

Post autor: andrz3j »

Jakie błędy po podłączeniu vcdsa?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
gmlody88
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Re: 1.6 FSI BAG zgasł i już nie odpala

Post autor: gmlody88 »

Jedyne błędy to z czujnika NOX i słaby akumulator, ale to ze względu na to, że tyle razy próbowałem odpalić. Naładowałem akumulator do pełna podłączyłem do Touranka ale nadal nie odpala. Zaholowałem go w piątek do warsztatu i czekam na diagnozę:(

-- 2 paź 2014, o 20:22 --

Auto naprawione i nawet lepiej się zbiera :super: ale kosztowało mnie to 600 PLN

Okazało się, że było uszkodzone dwie cewki i kable (zgnite) widocznie poprzedni właściciel coś kombinował z elektryką i nakłuwał kable miernikiem przez co później dostawała się wilgoć i kable po prostu się łamały :/ - jakiś magik coś kombinował bo był na kablach nieoryginalny szkot. Wymienili całą wiązkę aż do cewek. Jedna cewka się rozsypała w rękach, a druga była padnięta.

Podsumowując wymieniono 2 cewki i wiązkę elektryczną ale Touranek dostał większego kopa hehe :)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Re: Odp: 1.6 FSI BAG zgasł i już nie odpala

Post autor: andrz3j »

Super... zycze miliona km..

P.S. Problemy z cewkami dotyczą nie tylko vw ale innych marek tak samo np. Renault,...
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
ODPOWIEDZ