Zamiana RCD 300 na MFD2 DVD
- dudi1516
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Zamiana RCD 300 na MFD2 DVD
Witam Koledzy. Planuję wymienić w swoim Turku orginalne radio ( chyba to RCD 300, takie dzielone, że przyciski są osobno i wyświetlacz) W związku z tym mam parę wątpliwości, które wolę rozwiać przed przystąpieniem do działania
Po pierwsze jaki to model MFD2 ze srebrnymi przyciskami ?? Czy wszystko pasuje przy mocowaniu i czy po zmianie wymaga jakichś korekt Vagiem ?? Pewnie też będę musiał wymienić tą całą ramkę wokół radia i climatronica. Następnie, gdzie umiejscowić antenę GPS ?? W schowku mam zmieniarkę to chyba z MFD2 dalej będzie współpracować bez problemu ?? I jeszcze czy jakość dżwięku z MFD jest podobna do tego co posiadam aktualnie ? bo muszę powiedzieć,że dżwięk jest bardzo dobrej jakości, ale to pewnie też zasługa systemu głośników. To chyba na tyle
z góry dzięki za pomoc 
- T.ran
- Przeglądacz
wszystko pasuje ładnie przy mocowaniu
vagiem generalnie nie powinieneś nic musieć robić
ramkę bedziesz musiał wymienić jeśli obecną polamiesz przy demontażu
antenę możesz np schoać ładnie pod plastikiem przy małej trójkątnej szybce koło głośnika
bedzie współpracować z zmieniarką
o dźwięk możesz być spokojny
vagiem generalnie nie powinieneś nic musieć robić
ramkę bedziesz musiał wymienić jeśli obecną polamiesz przy demontażu
antenę możesz np schoać ładnie pod plastikiem przy małej trójkątnej szybce koło głośnika
bedzie współpracować z zmieniarką
o dźwięk możesz być spokojny
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest ubić muchę boczną szybą
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Musisz zakodowac MFD2 DVD jak Touranek pisze. Gateway do zakodowania na obecnośc NAVi. Przekodowac navi na obecnośc - głosników (jesli ejst z passata to ma wysokotonowe pasywne, touran tego nie ma, no i zmieniarka) RCD 300 były 2 modele, pierwsze i 2nd gen. Jesli amsz 2gen - czyli bez podziałki z jednym wielkim otworem to nie musisz nic zmieniac . No i oczywiscie antena GPS ktora mozesz połozyc pod NAVi i bedzie OK. Jesli chcesz miec najlepszy odbiór satelit to zanim poskładasz wszystko to sprawdz VAG-iem ilosc odbieranych sateli w kilku miejscach w aucie.
- T.ran
- Przeglądacz
no właśnie bym sie raczej upierał że tylko w wypadku połamania trzeba by zmienićrock4 pisze: ramkę będziesz musiał wymienić bez względu czy połamiesz czy nie
no chyba że sie myle
mój t.ran miał rcd 300 wprawdzie zmieniłem na rns510 ale cosik mi sie zdaje że mfd nie wymaga specjalnie innej ramki
masz może jakieś foto poglądowe?
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest ubić muchę boczną szybą
- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
Re: Zamiana RCD 300 na MFD2 DVD
dudi1516 wyraźnie napisał że ma takie radio:dudi1516 pisze:... ( chyba to RCD 300, takie dzielone, że przyciski są osobno i wyświetlacz) ...

A tak wygląda MFD2 DVD:

chyba, że źle zrozumiałem to co dudi1516 napisał
- spacewalker
- Władca postów
- dudi1516
- Początkujący
Tak, tak ramka do wymiany. Jest też dzielona i nie wejdzie navi. Jest taka jak na zdjęciu spacewalkera na dole po lewej, z tym że otwory wszystkie równe i to wycięcie u góry jest większe bo pod climatronic i grzane fotele a ta na zdjęciu jest od climatica i bez grzanych foteli. Tak się zastanawiam czy od modelu po lifcie srebrna to zupełnie to samo ??
- spacewalker
- Władca postów
- rock4
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 20 razy
- Kontakt:
zawsze można popytać w sprawie takiej usługi: HYDROGRAFIKA, może dobiorą kolorystycznie tak by było srebrne, a nie trzeba będzie przerabiać ramek z Touranów po lifcie...
Kiedyś sam nad tym myślałem, ale muszę brać również decyzję żony - jest przeciwniczką takich zmian
Kiedyś sam nad tym myślałem, ale muszę brać również decyzję żony - jest przeciwniczką takich zmian
- spacewalker
- Władca postów