Trzecie światło STOPu nie świeci
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9 2003
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 1 raz
Trzecie światło STOPu nie świeci
Witam
W moim nowym samochodzie nie świeci 3cie światło stopu zamontowane fabrycznie w tylnej klapie. Pojechałem do elektryka od razu stwierdził, że to na pewno kable przełamane między klapą a podsufitką. Zaczął dobierać się do tych wiązek przez zdjęcie gumowych osłon w rowku odprowadzającym wodę po czym stwierdził, że to nie przełamane kable tylko samo światło uległo zalaniu/zawilgoceniu. Zalecił kupić tylko nowe bo starych ponoć nie idzie właściwie zamontować. Wydaje mi się, że elektryk poszedł na wygodę, poza tym wątpię w jego fachowość, bo po pierwszym deszczu przez źle założone gumowe osłony kabli woda zaczęła się dostawać przez podsufitkę do środka. Więc pytanie brzmi: Czy faktycznie trzeba kupować oryginalne (koszt chyba 250zł)? Czy wystarczy sprawna używana a jeżeli tak to czy trzeba ją jakoś szczególnie uszczelnić? Proszę o konkretne wskazówki
W moim nowym samochodzie nie świeci 3cie światło stopu zamontowane fabrycznie w tylnej klapie. Pojechałem do elektryka od razu stwierdził, że to na pewno kable przełamane między klapą a podsufitką. Zaczął dobierać się do tych wiązek przez zdjęcie gumowych osłon w rowku odprowadzającym wodę po czym stwierdził, że to nie przełamane kable tylko samo światło uległo zalaniu/zawilgoceniu. Zalecił kupić tylko nowe bo starych ponoć nie idzie właściwie zamontować. Wydaje mi się, że elektryk poszedł na wygodę, poza tym wątpię w jego fachowość, bo po pierwszym deszczu przez źle założone gumowe osłony kabli woda zaczęła się dostawać przez podsufitkę do środka. Więc pytanie brzmi: Czy faktycznie trzeba kupować oryginalne (koszt chyba 250zł)? Czy wystarczy sprawna używana a jeżeli tak to czy trzeba ją jakoś szczególnie uszczelnić? Proszę o konkretne wskazówki
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 675 razy
Re: Trzecie światło STOPu nie świeci
Trzecie światło stop posiada własną uszczelkę, która przylega do nadwozia jak dokręcasz jej śruby podczas montażu... Mozesz lekko posmarować ją np wazeliną...a mechanika pociągnij za włosy bo pourywał pewnie zaczepy harmonijek.... 

- raflip
- Początkujący
- Auto:: Touran AZV 2004
- Imię:: Rafal
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Poszukaj tematu o 3 świetle stop, bo jest temat jak je wymienić i nawet jest pokazane jak zrobić wymianę diod led.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, BMM, '08, R-Line
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Sugeruję sprawdzić przebieg (a właściwie zanik) napięcia na ścieżkach płytki z led-ami.
U mnie jedna ze ścieżek miała mikropęknięcie = najpierw led-y przygasały aż całkiem zgasły.
Koszt naprawy = odrobina cyny i kawałek przewodu
U mnie jedna ze ścieżek miała mikropęknięcie = najpierw led-y przygasały aż całkiem zgasły.
Koszt naprawy = odrobina cyny i kawałek przewodu

-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9 2003
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 1 raz
Moje kolejne pytanie do tego wątku. Noszę się z zamiarem zakupu używanego światła na portalach aukcjach zamieszczane lecz przy każdej zamieszczane są kody tych świateł np.1T0945097A taki. Co one oznaczają i jak mam sprawdzić czy będzie pasowało do mojego modelu?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 675 razy
To nr fabryczny takiego światła stop... Oczywiście pasuje do Twojego autabecyk pisze: Co one oznaczają i jak mam sprawdzić czy będzie pasowało do mojego modelu?
-
- Auto:: Touran 2.0 2010
- Imię:: henryk
Moje pytanie czy jeśli nie świeci się trzecie światło stopu czy na wskażnikach świeci kontrolka spalonej żarówki