słabo kręci rozrusznik

ted353
Początkujący
Auto:: vw touran 2.0 2004
Imię:: Tadeusz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

słabo kręci rozrusznik

Post autor: ted353 »

Witam forumowiczów.Mam problem z moim tourankiem 2.0 136KM.Gdy temperatura spada do ok.-3st .C rozrusznik bardzo wolno kręci i jest problem z odpaleniem.Myślałem że to aku,ale niestety wymieniłem na nowy zupełnie to samo.Przy rozruchu napięcie spada do ok.10.5 V,a na postoju przy załączonych wszystkich odbiornikach alternator ładuje ok.13.85V.Po dodaniu gazu rośnie na ok.14.1V.Czy zacząć od rozrusznika?np. wymiana szczotek i tulejek czy też szukać najpierw innych przyczyn tej usterki?Sprawdzałem też pobór prądu po uśpieniu systemu i jest w normie od 40-60 miliamper w zależności czy jest czy nie włączony alarm.Czy jest możliwe żeby rozrusznik rozładowywał aku?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: słabo kręci rozrusznik

Post autor: Muti »

Rozrusznik pada, jak chcesz to chyba nawet mam ze swojego do manuala to mogę Ci sprzedać za jakiś dobry prajs :)

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
krzy0
Przeglądacz
Auto:: A4 B8 14r
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: krzy0 »

Miałem ostatnio to samo,wymiana szczotek załatwiła sprawe.
Awatar użytkownika
winetu_vip
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0, AZV+, 2004
Imię:: Tomek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: winetu_vip »

Załóż rozrusznik z VALEO z nowszego modelu ten 11-sto ząbkowy a zobaczysz jak powinien kręcić rozrusznik. Różnica jest ogromna a auto nie do poznania. Pisał o tym kiedyś kolega Muti. Taki rozrusznik idzie wytargać na alledrogo za 150zł. Osobiście udało mi sie kupić za 130zł, z auta co miało przebieg 15tys km.
https://SecreLocal.com - Meet Local Singles - No Verify - Anonymous Sex Dating - Live Dating Site
ODPOWIEDZ