Gazowy podgrzewacz wody a czujnik czadu
Gazowy podgrzewacz wody a czujnik czadu
Wynajmujemy od początku grudnia mieszkanie - ale dopiero wczoraj jeden ze znajomych stwierdził, że należałoby zamontować jakiś czujnik czadu w pomieszczeniu w którym znajduje się ta instalacja. Czy rzeczywiście należy? Czy jest jakieś zagrożenie?
- Tomczyk
- Przeglądacz
- Auto:: Touran BKD 2006
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Re: Gazowy podgrzewacz wody a czujnik czadu
Ja uważam że nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie. Taki czujnik nie kosztuje dużo, i oby nigdy się nie przydał ale lepiej dmuchać na zimne. Ja mam bateryjny czujnik firmy ORNO, baterie wymieniam dwa razy do roku, czujnik sam sygnalizuje jak są słabe. W nowym domu już mam zaplanowaną instalacje pod czujnik sieciowy. Bateryjny jest dobrym rozwiązaniem jak nie chce się ciągnąć kabli.
- PTAK
- Przeglądacz
- Auto:: 1T0 2.0Tdi Bkd 06r DSG
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
- Kontakt:
Na twoim miejscu nie oszczędzam bym i zamontował czujnik czadu i gazu
Pamiętaj że na życiu i zdrowiu niema co oszczędzać
Pamiętaj że na życiu i zdrowiu niema co oszczędzać
Było :
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM

Teraz jest w końcu Auto Rodzinne
Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:)
Jak pomogłem KLIKNIJ "
" ------->>>
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM

Teraz jest w końcu Auto Rodzinne
Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:)
Jak pomogłem KLIKNIJ "
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Czad, Gaz, dym. Najlepiej sypialnia. Ja mam zamontowany.100 zł to nie wydatek, jeżeli chodzi o życie.
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Dokladnie jak powyzej napisane. W UK kazdy dom standardowo jest wyposazony w takowe czujniki.
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
a biorąc pod uwagę polskie realia - szczelność kominów, samoróbki podłączeniowe i brak jakiejkolwiek kontroli nad kominami tym bardziej nie oszczędzaj - ale jak dla mnie czujnik w łazience - niestety jest to przeważnie pomieszczenie małe i w nim znajduje się źródło zagrożenia czyli piecyk..... Co roku czytam o wypadkach ludzi który zostają w kąpieli....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
No tak, tylko że przy spalaniu gazu wydobywa się para wodna nie dym, więc nie ma problemu z czadem. Więc moim zdaniem najlepszy czujnik ulatniającego się gazu ewentualnie.
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Tomas tylko częściowo masz rację .... większość zatruć w łazienkach to nie gaz a jego produkty spalania. Wytwarzanie pary wodnej i dwutlenku węgla jest tylko przy spalaniu pełnym. Niestety wypadki najczęściej powstają tak że w małej łazience jest niewystarczająca ilość tlenu do procesu spalania ( pozatykane kratki, szczelne okna i drzwi) i produktem spalania (m.in.) jest tlenek węgla (CO) który to bezwonny, bezbarwny, jest silnie trujący dla organizmów zwierzęcych bo silnie łączy się z tlenem w krwi. Człowiek wdycha i nawet nie czuje że się truje dlatego tak popularne i często stosowane są czujniki których podstawowym zadaniem jest detekcja właśnie czadu.
ZWzPD - ale jaja!!!!
auto touran aawol
auto touran aawol
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Powiem tak, w tym roku w województwie łódzkim 7 komend PSP rozdało 1000 czujek dym + CO. Przy wsparciu WFOŚiGW w Łodzi prowadziliśmy akcję bezpieczny dom + Ale Czad.
Całość polegała na doinformowaniu społeczeństwa, w szczególności dzieci (bo one są najbardziej chłonne i po rozmowie z rodzicami w domu mogą coś ruszyć w ich sercach i głowach), jakie są zagrożenia i jak się zachowywać , gdy ich doświadczymy.
Zdrowy człowiek w ciągu dnia wyczuje gaz i dym ale CO nie, bo tak jak napisano wyżej jest bezbarwny, bezwonny i bezsmakowy, powstaje w wyniku niepełnego spalania, czyli przy zmniejszonym udziale tlenu w całym procesie.
Najgorzej, jeżeli dopadnie nas w nocy.
Wdychamy to, krew dostarcza mniej tlenu, bo cząsteczki CO zastępują jego miejsce w wiązaniach z krwią. Powoli tracimy świadomość, czucie, możliwość poruszania się i tak umieramy, także w nocy jesteśmy skazani na śmierć.
W ciągu dnia będziemy mieć zawroty głowy, pogorszone samopoczucie. Jeśli skojarzymy fakty (spalanie, złe samopoczucie, brak świeżego powietrza), to jesteśmy się w stanie uratować, także to daje do myślenia, gdzie najlepiej zainstalować czujkę.
Jeżeli ktoś chce sprawdzić swoją wiedzę na tematy p.poż, to zapraszam. http://www.kppspzdunskawola.pl/ - quiz jest poniżej życzeń.
Jest to strona Komendy PSP, w której pracuje, w wydziałach mnie znajdziecie, zdjęcie nieaktualne
Całość polegała na doinformowaniu społeczeństwa, w szczególności dzieci (bo one są najbardziej chłonne i po rozmowie z rodzicami w domu mogą coś ruszyć w ich sercach i głowach), jakie są zagrożenia i jak się zachowywać , gdy ich doświadczymy.
Zdrowy człowiek w ciągu dnia wyczuje gaz i dym ale CO nie, bo tak jak napisano wyżej jest bezbarwny, bezwonny i bezsmakowy, powstaje w wyniku niepełnego spalania, czyli przy zmniejszonym udziale tlenu w całym procesie.
Najgorzej, jeżeli dopadnie nas w nocy.
Wdychamy to, krew dostarcza mniej tlenu, bo cząsteczki CO zastępują jego miejsce w wiązaniach z krwią. Powoli tracimy świadomość, czucie, możliwość poruszania się i tak umieramy, także w nocy jesteśmy skazani na śmierć.
W ciągu dnia będziemy mieć zawroty głowy, pogorszone samopoczucie. Jeśli skojarzymy fakty (spalanie, złe samopoczucie, brak świeżego powietrza), to jesteśmy się w stanie uratować, także to daje do myślenia, gdzie najlepiej zainstalować czujkę.
Jeżeli ktoś chce sprawdzić swoją wiedzę na tematy p.poż, to zapraszam. http://www.kppspzdunskawola.pl/ - quiz jest poniżej życzeń.
Jest to strona Komendy PSP, w której pracuje, w wydziałach mnie znajdziecie, zdjęcie nieaktualne
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Tak jak już napisał niko02 gaz i dym wyczujemy, a czadu już nie i to on jest najbardziej niebezpieczny. Nie bez powodu czad nazywany jest "cichym zabójcą".
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- a_lehr
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 1.9 BLS
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Podłączę się pod ten temat aby nowego nie zakładać. Czy jest może na forum jakiś specjalista od elektroniki w piecykach gazowych (vaillant)?
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Napisz jakie są objawy usterki. Nie zawsze usterka sugerująca elektronikę okazuje się uszkodzeniem elektroniki.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- a_lehr
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 1.9 BLS
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Zepsuł mi się silniczek turbinki dającej prąd dla piecyka. Zamiast turbinki podłączyłem pod te same kable baterie ale trzeba za każdym razem kiedy chcę odkręcić ciepłą wodę podłączać kabelek do baterii od zasilania. Nie może być cały czas podłączone zasilanie ponieważ piecyk go nie wyłącza i iskrownik włącza się po zakręceniu wody aż wyskakuje błąd i wtedy trzeba wyłączyć piecyk ręcznie. Inaczej było przy turbince gdzie samo zakręcenie wody nie dawało już prądu. Czy można jakoś inaczej podłączyć zasilanie aby prąd był podawany tylko wtedy kiedy jest odkręcana woda czy to zależy od komputera w piecyku?
Vaillant AtmoMag B11BS
Vaillant AtmoMag B11BS
- leszeklen
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Zastąpienie turbinki baterią R-20 kosztowało mnie ok. 200,-
Ani chwili się nie zastanawiałem zostało to zrobione fachowo, piecyki w tym modelu mają wadliwą turbinkę, wymiana na nową nie załatwia sprawy problem powróci. Życie =200,-
Tu się nie ma nad czym zastanawiać, decyzja jest tylko jedna. Piecyki starego typu tzw. Junkers naprawiałem sam były proste w budowie teraz wolę zostawić to fachowcom i tobie też to szczerze radzę.
Leszek
Ani chwili się nie zastanawiałem zostało to zrobione fachowo, piecyki w tym modelu mają wadliwą turbinkę, wymiana na nową nie załatwia sprawy problem powróci. Życie =200,-
Tu się nie ma nad czym zastanawiać, decyzja jest tylko jedna. Piecyki starego typu tzw. Junkers naprawiałem sam były proste w budowie teraz wolę zostawić to fachowcom i tobie też to szczerze radzę.
Leszek
- dymek
- Przeglądacz
- Auto:: vw touran 1.6 FSI 2006
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
leszeklen takie piecyki już się nie produkujeleszeklen pisze:Zastąpienie turbinki baterią R-20 kosztowało mnie ok. 200,-
Leszek