VW Touran z 2004r zakupiony i przywieziony z DE niestety przyjechał na lawecie gdyż miał uszkodzony silnik ,nie bawiłem się w jego naprawę został wymieniony na nowy

W każdym razie wyjechało [glow=red]177KM i 390NM[/glow]

no i wlepa klubowa

Po pierwsze wymiana rozrządu z pompą wody ,oraz wszystkie płyny eksploatacyjne .Oraz gruntowna konserwacja ,w konserwacji został rozebrany do przysłowiowej gołej blachy, zrobiłem wszystkie profile z rozbieraniem drzwi włącznie jeżeli ktoś chce to zrobić zwrócić uwagę koło zbiornika paliwa, prawie żadna konserwacja i nie zapomnieć odkręcić blach alu osłon z podwozia
zdjęcie przed konserwacją

A tu już po odrdzewieniu i położeniu powłoki antykorozyjnej

No i położenie właściwej ochrony antykorozyjnej

Oczywiście powłoka położona 2 razy

Światła do jazdy dziennej zrobione

Footwell Light Przód +Tył zrobione

Zastosowano tutaj moduły zarówno na tył jak i przód dwukolorowe po otwarciu drzwi Świecą barwą białą ,gdy mamy włączone światło co najmniej pozycyjne świecą barwą czerwoną ,intensywność można regulować oryginalnym ściemniaczem światła

Podświetlenie ambient konsoli i półki dolnej ,zamiana żarówek oświetlenia wnętrza oraz pozycyjne ,tablicy rejestracyjnej na diodowe zrobione

Oczywiście więcej światła założono trzecie światło oświetlenia przestrzeni bagażnika w podsufitce oraz doświetlanie przestrzeni po otwarciu klapy

No to może by tak dalej więcej światła ,aż nastanie dzień

Podświetlenie klamek wewnętrznych taki patent z Touarega oczywiście przód plus tył z możliwością sterowania natężeniem oświetlenia

Jak jechać to z grubej rury
Oświetlenie przestrzeni w lusterkach też już zagościło

Zastosowano diodę barwy ciepłej i świeci wyjątkowo jasno
Wymiana licznika na pełny FIS niestety nie obyło się bez wymiany pompy paliwa i podciągnięcia trzeciego przewodu nastąpiła również wymiana climatika na klasę wyższą tj climatronik

No to czas na coś dla muzy czyli wymiana na stacje mulimedialną z blutem z telefonem ,nawigacją, TV itd a co za tym poszła wymiana gateway-a oraz bordnetz na 30 byte a jak to już mamy ,oczywiście doszło doświetlanie zakrętów

No to tu trzeba było coś zrobić z nagłośnieniem doszły dodatkowe głośniki średniotonowe w desce

Jak mamy już stacje to nie stoi nic na przeszkodzie ,żeby dołożyć sobie kamerkę cofania

Oraz antenę do TV dvb-t by można było się cieszyć naszymi super powtórkami programów i filmów

Oraz parktronic

No tak jak już oglądamy jakiś film OCZYWIŚCIE NA POSTOJU to wskazane by było ,żeby nie było nam za zimno a rano nie trzeba było skrobać szyb i wsiadać do zimnego samochodu no i pojawiło się ogrzewanie postojowe webasto oczywiście sterowane przez telastart pilotem oraz przyciskiem w konsoli

A żeby nie mieć problemu z zasięgiem doszła dodatkowa antena sterująca zarówno webastem jak i radiem,GPS oraz blutem

A tu taka ciekawostka tzw oil tank przy jego pomocy na turbo nie przedostaje nam się żaden syf i dolot do turbo mamy suchutki

Pora zrobić jakiś porządek w bagażniku zawitał podłoga na pełnowymiarowe koło zapasowe

Co prawda poprzedni mój Touran był wersją 7 osobową korzystałem z tego sporadycznie ale dlaczego nie przerobić i tego na mały autobus i mamy małego busa co prawda siedzenia wrzucam sporadycznie ale to szybka sprawa góra 10-15 minut

No to może zmienimy jeszcze coś w środku np.chromowane kratki nawiewów wraz z schowkiem w konsoli z nowszego modelu :bye:

A żeby mieć informacje o ciśnieniu w oponach wrzuciłem sobie SET-a

No to może na ostatek coś takiego jak czujnik deszczu-zmierzchu wymieniłem tu również moduł komfortu na nowszy model a co za tym idzie mogę teraz sterować funkcją domykania szyb ,szyberdachu z funkcji Fis obsługiwanych manetką

Przy okazji przeglądu hamulców tarcze zostały przetoczone ,klocki wymieniono na nowe i dodatkowo zabezpieczono zaciski oraz tarcze hamulcowe cynkiem

Nowe opony zimowe zrobione

W planach do zrobienia

Jakimś cudem udało mi się dotrwać do końca mam nadzieję,że opis Wam się spodoba :lazy: