Po wymianie rozrządu-luźny pasek i nie zapala

zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Po wymianie rozrządu-luźny pasek i nie zapala

Post autor: zibi1961 »

witam
Silnik BKD 2.0 TDI 140 KM DSG
Mechanik wymienił mi kompletny rozrząd i przez kilka dni wszystko było OK. W sobotę syn pojechał ok.2 km do sklepu .Następnie wrócił do domu i wprowadził auto do garażu .Wczoraj rano auto już nie odpaliło i do tego syn powiedział ,że poprzedniego dnia jak wracał ze sklepu to auto trochę dziwnie pracowało . Jako ,że wymieniany był rozrząd to pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem pasek rozrządu no i niestety był luźny a śrubę mocującą napinacz można było kręcić palcami.
Mechanik zobowiązał się naprawić auto . I teraz prośba do kolegów na co mam zwrócić uwagę po naprawie ,co trzeba sprawdzić VCDS-em ,jakie powinny być parametry pracy silnika itp.Boję się ,że auto może zapalać ale jak mechanik pójdzie po minimalnych kosztach to silnik nie wróci do stanu z przed naprawy.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Re: Po wymianie rozrządu-luźny pasek i nie zapala

Post autor: Muti »

Mechanik dał du**... Przykręcił rolkę na oko i bez kleju... Tutaj nie ma miejsca na partactwo. Jest podany dokładny moment z jakim trzeba dokręcić rolkę na obudowie i tego trzeba się trzymać. Dodatkowo sugeruje dać klej do gwintów Loctite.
Podobny temat już jest. Proponuję go poszukać.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
ODPOWIEDZ