ile m2 Ciebie interesuje?
Mieszkanie w Warszawie. Nowe czy rynek wtórny?
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
- Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
- Imię:: Artur
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: Mieszkanie w Warszawie. Używane czy rynek wtórny?
używane = rynek wtórny 
- viscum
- Użytkownik
- Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: Mieszkanie w Warszawie. Nowe czy rynek wtórny?
Cena w Wa-wie zależy głównie od lokalizacji.
Zastanów się, gdzie będziesz pracował/przebywał i tam kupuj.
Jak nie to zawsze zostają miejscowości wokół Warszawy, z których łatwo można dojechać pociągiem - tam już wybór będzie większy.
Jakość budynków z czasów 2005-2010 jest tragiczna - budowali, żeby jak najszybciej postawić, bo popyt do 2008 był ogromny (oczywiście uogólniam, ale zwróć na to uwagę).
W tej kwocie- tylko z rynku wtórnego, bo w nowym zawsze musisz wszystko zrobić od podstaw, z rynku wtórnego - czasem tylko odmalować. Jeżeli planujesz później coś poprawiać (mnie życie nauczyło, że to nie jest wykonalne, bo remont to miesiąc wyjęty z życiorysu), to tym bardziej wtórny.
Ja kupowałem swoje na Saskiej Kępie w 2008 i do dziś cena prawie się nie zmieniła, a są miejsca, gdzie spadła nawet o 40-50% od tego czasu.
Poza tym - obecnie w Wa-wie wynajem jest stosunkowo tani, więc jak nie masz pewności co będziesz robił za 3-5 lat - to taniej będzie wynająć (zysk z wynajmu to około 4-6% w skali roku) - zakup zwróci się po 20 latach.
Zastanów się, gdzie będziesz pracował/przebywał i tam kupuj.
Jak nie to zawsze zostają miejscowości wokół Warszawy, z których łatwo można dojechać pociągiem - tam już wybór będzie większy.
Jakość budynków z czasów 2005-2010 jest tragiczna - budowali, żeby jak najszybciej postawić, bo popyt do 2008 był ogromny (oczywiście uogólniam, ale zwróć na to uwagę).
W tej kwocie- tylko z rynku wtórnego, bo w nowym zawsze musisz wszystko zrobić od podstaw, z rynku wtórnego - czasem tylko odmalować. Jeżeli planujesz później coś poprawiać (mnie życie nauczyło, że to nie jest wykonalne, bo remont to miesiąc wyjęty z życiorysu), to tym bardziej wtórny.
Ja kupowałem swoje na Saskiej Kępie w 2008 i do dziś cena prawie się nie zmieniła, a są miejsca, gdzie spadła nawet o 40-50% od tego czasu.
Poza tym - obecnie w Wa-wie wynajem jest stosunkowo tani, więc jak nie masz pewności co będziesz robił za 3-5 lat - to taniej będzie wynająć (zysk z wynajmu to około 4-6% w skali roku) - zakup zwróci się po 20 latach.
"Any customer can have a car painted any colour that he wants so long as it is black."

- Dust
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Re: Mieszkanie w Warszawie. Używane czy rynek wtórny?
Taniej wtórny... Ma to wady, ale jak starannie wybierzesz da się je zamortyzować. Za 240 + koszta (notarialne etc.) powinieneś móc znaleźć coś od ok 30 m2 w okolicach Śródmieścia do ok 40 m2 np. na dalszej Woli - mówiąc o rynku wtórnym i zakładając znaczny udział gotówki w stosunku do kredytu. Szukaj blisko metra, pkp/skm/wkd lub linii tramwajowych. Spróbuj unikać wielkiej płyty i pozostałości jeszcze sprzed albo tuż po wojnie (chyba że gruntownie zrobionych) - nawet rama H jest lepsza. Uważaj na formę prawną - bez księgi wieczystej nie ma o czym rozmawiać, bo w W-wie mozaika praw do i posiadania gruntów i budynków przez samorząd, Skarb Państwa i osoby roszczące sobie prawa na zasadzie reprywatyzacji przyprawia o ból głowy i można utopić kapitał w czymś trudno później upłynnialnym.
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Re: Mieszkanie w Warszawie. Nowe czy rynek wtórny?
Śródmieścia bym nie polecał z rynku wtórnego z uwagi na roszczenia przedwojennych właścicieli. W tej cenie szukał bym w okolicach/obrzeżach Warszawy. Druga kwestia czy chcesz mieszkać w blokowisku na 200 mieszkań czy jakieś kameralne mieszkanie. A ale w tej cenie to na 2 pokoje ciężko trafić raczej 1 pokojowe.
Poniżej masz linka z przykładem. Osiedle jest obok mnie tj. Żerań pomiędzy mostem grota a Północnym adres to ulica Szczupacza.
http://www.osiedleszczupacza.pl/index.php
Poniżej masz linka z przykładem. Osiedle jest obok mnie tj. Żerań pomiędzy mostem grota a Północnym adres to ulica Szczupacza.
http://www.osiedleszczupacza.pl/index.php