Komunikaty głosowe w MFD2 DVD - problem

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Komunikaty głosowe w MFD2 DVD - problem

Post autor: BRUNO55 »

Ostatnio pojawił mi się problem z komunikatami głosowymi w nawigacji MFD2 DVD. Nawigacja była odblokowana posiadała polskie menu i polskie komunikaty głosowe oraz pracowała z mapą V8. Wszystko było OK do momentu kiedy wymieniłem licznik na 1/2 FIS uruchomiłem komputer i tempomat. W trakcie adaptacji licznika ustawiłem język na angielski ( nie pamiętam jaki był poprzednio ). Jak wiadomo w 1/2 FIS ustawienie języka jest potrzebne tylko do wyświetlania komunikatu "Speed Limit". Od tego momentu nawigacja straciła głos.Wszystko inne działa poprawnie a nawigacja jest z polskim menu. W ustawieniach nawigacji nie mam dostępu do ustawienia języka angielskiego ( metrycznego) tylko jest na stałe amerykański ( metryczny)- ta opcja jest nie aktywna. Czy wie ktoś co można z tym fantem zrobić. Nigdzie nic na ten temat nie mogę się doszukać Będę próbował z adaptacją zmieniając na język niemiecki chociaż wątpię żeby to coś dało.. Czy przypadkiem nie trzeba włożyć płyty z unlockem ?
Proszę o pomoc, podpowiedzi i porady. Może ktoś miał coś takiego.
Z góry dziękuję.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Daj reset ustawień rabrycznych i na nowo ustaw wszystko. Zmiana jezyka bedzie w navi dopiero po chiwli jak wejdziesz w menu zmiany języka. Skoro czyta Ci płtyę to nic nie musisz odblokowywac.
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

spacewalker pisze:Daj reset ustawień rabrycznych i na nowo ustaw wszystko. Zmiana jezyka bedzie w navi dopiero po chiwli jak wejdziesz w menu zmiany języka. Skoro czyta Ci płtyę to nic nie musisz odblokowywac.

Niestety przywrócenie ustawień fabrycznych nie uaktywniło opcji ustawiania języka. W dalszym ciśgu jest amerykański ( metryczny ) i nawigacja nie ma komunikatów głosowych.
Przestawienie języka za pomocą VCDS w liczniku na niemiecki zmienia język w nawigacji na niemiecki lecz w dalszym ciągu nie ma dostępu do ustawień języka w nawigacji.
Poza tym nawigacja pracuje i wskazuje pozycję.
Powstał tylko mały problem - nie dział zmiana skali mapy.
Nie mam pomysłu co dalej zrobić.
W ostateczności może by ponownie zainstalować oprogramowanie 0030 i unlock ?
Nie chciałbym tego robić bo na forach różnie o tym jest napisane.
POMOCY !!!
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Soft napewno da rade, ale moze i druga mapa wypalona na nowo tez da rade. Mozesz tez jeszcze pobawic się z jakąs stara mapą jak masz na płytce.
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

spacewalker pisze:Soft napewno da rade, ale moze i druga mapa wypalona na nowo tez da rade. Mozesz tez jeszcze pobawic się z jakąs stara mapą jak masz na płytce.
Mam wypalone dwie mapy V8 - próbowałem obydwie i nic. Mam też mapę V7 która była kupiona z navi więc spróbuję. Z polecenia osoby od której kupiłem Navi rozmawiałem z gościem z Bydgoszczy który się tym zajmuje i doradził mi aby wyjąć navi i na stole podłączyć zasilanie oraz przeprowadzić ustawienia :?: :?: może brak kontaktu z CAN auta pomoże skoro navi pracuje i ma polskie menu. Kiedy i to nie pomoże trzeba będzie potraktować navi płytą serwisową i ponownie zainstalować soft.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Niee. Wsadz V7 , czasem navi wgrywa sobie dane z płyt.
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

spacewalker pisze:Niee. Wsadz V7 , czasem navi wgrywa sobie dane z płyt.
Włożyłem płytę z mapą V7. Owszem uaktywniła się funkcja języków i ku mojemu zdziwieniu był tam język polski . Nie było w menu języka angielskiego metrycznego. Po ustawieniu na język polski. i uruchomieniu nawigacji głos się pojawił. Jednak składnia tych komunikatów była tak zła że w ogóle nic z tego zrozumieć nie można było ( oczywiście był to język polski ale bardzo pomieszane słowa )
Przełączyłem więc na język angielski ( imperial ) - no i w tym momencie komunikaty głosowe są w języku angielskim Od tego momentu dostęp do ustawień języka się zakończył. Ani na V7 ani na V8 nie ma dostępu.
Obawiam się że jednak trzeba będzie przeinstalować soft.
Tak przy okazji zrobiłem zdjęcia ekranów z danymi systemowymi mojej nawigacji które załączę jak uzyskam dostęp do serwera zdjęciowego..
Czy jesteś w stanie specwalker coś mi jeszcze doradzić ?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

No to soft ewidentnie, chyba ze masz V8 skopana. nagraj druga jak chcesz
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

spacewalker pisze:No to soft ewidentnie, chyba ze masz V8 skopana. nagraj druga jak chcesz
Sam już nie wiem. Znalazłem w moich archiwach jeszcze dwie płyty z mapami V7 nagrywanymi na różnych komputerach i z różnymi prędkościami oraz jeszcze jedną V8 no i testowałem wszystkie.
Wszystkie się uruchamiają jest wszędzie dostęp do ustawienia języka wszędzie jest język polski lecz brak angielskiego metrycznego. Kiedy ustawiony jest język polski nawigacja i tak nadaje komunikaty po angielsku.
Nasuwa mi się jedna myśl. - soft jest dobry i nie trzeba go wymieniać natomiast chyba należało by wgrać polskiego lektora i unlock, pod warunkiem że dostępny jest tylko lektor PL.
A tera zerknij specwalker na te zdjęcia o jak możesz to oceń oprogramowanie.

Nawigacja MFD2 DVD wersja B

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów

Przeciez w pierwszym poscie napisałes ze mapa miała Polskiego lektora i wszystko było ok. Zmieniłes zegary, w zegarach masz ustawiony jezyk UK. Teraz na nowo by wypadalo to zrobic tak by zapytała o ustawienia.
Soft masz 28, mozesz zmienic na 30, po coś to w końcu wypusculi. Tak jak łatki do Windowsa. Zrób wszytko od nowa i wtedy sie bedziesz martwił jak nie bedzie działac.
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

spacewalker pisze:Przeciez w pierwszym poscie napisałes ze mapa miała Polskiego lektora i wszystko było ok. Zmieniłes zegary, w zegarach masz ustawiony jezyk UK. Teraz na nowo by wypadalo to zrobic tak by zapytała o ustawienia.
Soft masz 28, mozesz zmienic na 30, po coś to w końcu wypusculi. Tak jak łatki do Windowsa. Zrób wszytko od nowa i wtedy sie bedziesz martwił jak nie bedzie działac.
Trudno mi było się przekonać do samodzielnej zmiany softu ale się zdecydowałem i dzisiaj to zrobiłem.
Cała operacja przebiegła bez najmniejszego problemu i w tej chwili mam najnowszy soft z polskim menu oraz co najważniejsze polskie komunikaty głosowe. Wszystko działa super nawet stwierdziłem że sama nawigacja jak by działała szybciej i sprawniej. :) :) Dzięki za podpowiedzi :piwo:
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
leonis
Przeglądacz

Post autor: leonis »

witam , ja kiedys miałem problem z uruchomieniem nowej mapy na starym sofcie , po zmianie na 030 zawsze było ok :)
ODPOWIEDZ