Witam Forumowiczów w pochmurną środę.
Przy okazji ostatniego wypadu w góry zacząłem się zastanawiać nad systemami wspomagającymi jazdę w moim turku.
W poprzednim aucie wyposażonym w ESP nie dochodziło do uślizgu kół przy ruszaniu, to właśnie ASR powodował odjęcie mocy na kole które traciło przyczepność.
ESP to teoretycznie nastepca ASR działający również w ruchu pomagająć szczególnie na łukach.
sprawdzając po VIN wyskakuje że mam ABS, kontrolę trakcji i kontrolę stabilności.
diagnostyka nie wywala błędów czujników.
poprawcie mnie zatem, jełsi mam ESP to funkcja ASR przy ruszaniu nie działa?
czy to coś u mnie nie działa jak należy?
ESP a ASR
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Re: ESP a ASR
na śliskim i na prostej ostro wystartuj to zobaczysz czy ci miga lampka ESP.... System działa podczas przyśpieszania i podczas jazdy w łuku. Jak masz aktywne ESP to z zawracania na ręcznym nici.... 
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
własnie na prostej jak ostro rusze to błyska kontrolka od ESP.aawol pisze:na śliskim i na prostej ostro wystartuj to zobaczysz czy ci miga lampka ESP.... System działa podczas przyśpieszania i podczas jazdy w łuku. Jak masz aktywne ESP to z zawracania na ręcznym nici....
ale ruszając na kopnym śniegu/lodzie koła kręciły się w miejscu i auto kompletnie nie reagowało.
tak więc po staremu delikatnie lub z dwójeczki i a potem już darł bez problemu.
co do zawracania na ręcznym, powiem Ci, że w focusie miałem opanowane zawrotki na ręcznym i łagodny ślizg w zakręciez w łączonym ESP, ale wymagało to wciśnięcia sprzęgła i puszczenia jak auto ułozyło sie już praktycznie prosto do toru jazdy. no ale dlatego piszę, że łagodnie:)
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Niedawno robiłem u siebie małe testy na ośnieżonej ulicy. Jadąc powoli wciskałem mocniej gaz, jedno z kół traciło przyczepność, zaświecała się kontrolka ESP, koła traciły moc i odzyskiwały przyczepność. Następnie zrobiłem to samo ale przy wyłączonym ESP. Jedno z kół straciło przyczepność i ślizgało się. Koła stale miały stałą moc przekazywaną z silnika, a koło dalej się ślizgało aż w końcu odzyskało przyczepność. Trwało to znacznie dłużej niż przy włączonym ESP. Wniosek z tego z ESP działa jak należy.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3