ESP a ASR

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

ESP a ASR

Post autor: swimmer »

Witam Forumowiczów w pochmurną środę.

Przy okazji ostatniego wypadu w góry zacząłem się zastanawiać nad systemami wspomagającymi jazdę w moim turku.

W poprzednim aucie wyposażonym w ESP nie dochodziło do uślizgu kół przy ruszaniu, to właśnie ASR powodował odjęcie mocy na kole które traciło przyczepność.

ESP to teoretycznie nastepca ASR działający również w ruchu pomagająć szczególnie na łukach.
sprawdzając po VIN wyskakuje że mam ABS, kontrolę trakcji i kontrolę stabilności.
diagnostyka nie wywala błędów czujników.

poprawcie mnie zatem, jełsi mam ESP to funkcja ASR przy ruszaniu nie działa?
czy to coś u mnie nie działa jak należy?
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Re: ESP a ASR

Post autor: dexter23pl »

Dziala. Jesli jest esp to asr tez .
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

na śliskim i na prostej ostro wystartuj to zobaczysz czy ci miga lampka ESP.... System działa podczas przyśpieszania i podczas jazdy w łuku. Jak masz aktywne ESP to z zawracania na ręcznym nici.... :mrgreen:
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

aawol pisze:na śliskim i na prostej ostro wystartuj to zobaczysz czy ci miga lampka ESP.... System działa podczas przyśpieszania i podczas jazdy w łuku. Jak masz aktywne ESP to z zawracania na ręcznym nici.... :mrgreen:
własnie na prostej jak ostro rusze to błyska kontrolka od ESP.
ale ruszając na kopnym śniegu/lodzie koła kręciły się w miejscu i auto kompletnie nie reagowało.

tak więc po staremu delikatnie lub z dwójeczki i a potem już darł bez problemu.

co do zawracania na ręcznym, powiem Ci, że w focusie miałem opanowane zawrotki na ręcznym i łagodny ślizg w zakręciez w łączonym ESP, ale wymagało to wciśnięcia sprzęgła i puszczenia jak auto ułozyło sie już praktycznie prosto do toru jazdy. no ale dlatego piszę, że łagodnie:)
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Post autor: rzutnik »

Niedawno robiłem u siebie małe testy na ośnieżonej ulicy. Jadąc powoli wciskałem mocniej gaz, jedno z kół traciło przyczepność, zaświecała się kontrolka ESP, koła traciły moc i odzyskiwały przyczepność. Następnie zrobiłem to samo ale przy wyłączonym ESP. Jedno z kół straciło przyczepność i ślizgało się. Koła stale miały stałą moc przekazywaną z silnika, a koło dalej się ślizgało aż w końcu odzyskało przyczepność. Trwało to znacznie dłużej niż przy włączonym ESP. Wniosek z tego z ESP działa jak należy.
ODPOWIEDZ