Nie wiem czy bardziej ten problem nadaje się do dzialu silnik czy może elektryka. Poszukalem torszke na forum ale się nie doszukałem...
Mianowicie: czy to normalne w tych autach (silnik 2.0 TDI i manualna skrzynia 6-biegowa), ze na pierwszym biegu jest to taki slaby "mul" ze nie chce dynamicznie ruszyc i niezbyt chętnie wkreca się na obroty, do tego stopnia, ze czasem chcąc wyskoczyć przed kims na skrzyżowaniu można się "spocic"
Nie ma mowy żeby choć zakrecil kolami zrywając przyczepność, po prostu nie jedzie. Wrzucam drugi bieg no i ... szatan. Rwie okropnie, kreci kolami, zapala się kontrola trakcji i uderzam glowa w zaglowek - czyli super. Na każdym kolejnym biegu jedzie już OK, tylko na "1" jest porazka.
I tutaj pytanie: czy elektronika rzeczywiście ingeruje w to co dzieje się na pierwszym biegu? A jeśli tak czy można się tego jakos pozbyć?
Faktycznie jedynka jest "krótka", tzn bardzo szybko dochodzi do 2,5 tys obrotów i trzeba zmienić bieg, szczególnie jak się przygazuje. Ale u mnie bynajmniej nie muli i zrywa asfalt
Mój silnik to 2,0TDI BMM 140KM.
Komp wlasnie niczego nie pokazuje, zadnych bledow. Szukalem trochę przy aucie i czytałem w necie, przegladalem rozne rzeczy przy pomocy VCDS i opisałem wszystkie objawy znajomemu mechanikowi. Podejrzenie padlo na wadliwie dzialajacy EGR. Po podlaczeniu VCDS na biegu jalowym roznica pomiędzy Exhaust Gas Recirculation (spec.) a Exhaust Gas Recirculation (actual) wynosi prawie x2 (np. spec. 225mg/str i actual 440mg/str). Nie wiem czy tak powinno być, pojezdzlem trochę z podpiętym kompem i nagle te wartości zaczely się pokrywac i były niemalże identyczne, na postoju obie około 225mg/str. Od tej chwili silnik zaczal fajnie się krecic na każdym biegu, również na "1", zniknelo tez "przerywanie" podczas przyspieszania czasami wystepujace wcześniej i odczuwalne szczególnie na 2 biegu. Po dluzszej chwili wartości znow się rozjechaly i meczace objawy wrocily...
W każdym razie dziś odpialem kostke z EGR i mam zamiar pojezdzic jeden dzień żeby przekonać się co się będzie dzialo. Z odpiętym EGR silnik chodzi super, płynnie i ma kopa od dolu (oczywiście swieci się check na desce). Jeśli będzie dobrze przez caly jutrzejszy dzień chyba kupie nowego EGRa...
Zobacze jak będzie jutro na odpiętym EGR w ciągu dnia, jeśli będzie OK sprobuje go wyciagnac i przeczyscic a przynamniej przyjrzeć się w jakim jest stanie. Jeśli nie to - może faktycznie przepływomierz.
Update:
Po odlaczeniu EGR auto chodzi super, oczywiście wywalilo blad ale jedzie OK. Dzis wyciagnalem EGR, dokładnie wyczyscilem, poskrecalem wszystko i skasowałem bledy. Po jeździe próbnej wygląda na to, ze rzeczywiście zamieszanie robi EGR, teraz jest znacznie lepiej, samochod ladnie ciagnie, gładko przyszpiesza. Zdarzylo się jedno szarpniecie podczas przyspieszania na 2 biegu ale ogolnie jest znacznie lepiej.
Teraz czeka mnie decyzja - usunąć EGR z kompa i zaslepic w aucie czy kupic nowy...
Podepne się pod temat bo szukam takiego przypadku jak moj i nie mogę znalesc jak jest to przepraszam ale mnie się nie udało odnaleść. Wracając do problemu ruszając na pierwszym biegu dynamicznie obroty normalnie wzrastają słychać jak turbina pracuje i "gwizda" obroty dochodzą ponad 2 tys i zaczyna się szarpanie całym autem tak jak by mu brakowało powietrza chociaż słychać jak turbina pracuje wcisniecie pedału gazu do podłogi nic nie zmienia ale gdy zmienię bieg na 2 i gaz do podłogi to auto wyrywa do przodu normalnie co może być tego przyczyną???
A co było przy aucie robione? ??
Stało się tak ot ni stąd ni z owądl?
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
Robiony był wałek rozrządu ale to było ponad rok temu, nie koci nie odczuwam żeby tracił moc tylko tak jak pisałem wyżej czasem też tak jest przy reredukcji biegu na niższy mam do wymiany dwumas ale nie myślę żeby to mialo wpływ tak jak by powietrze z turbiny nie trafialo do cylindrów bynajmniej ja tak to odczuwam
Zloguj silnik grupa 11 dynamicznie.
Śmierdzi zmienna geometria lub aktuatorem.
Jacek V-TEC Łowicz Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Ok jak będę miał chwile czasu to postaram się to zrobić
-- 4 maja 2015, o 16:17 --
nie wiem czy dobrze to zrobiłem ale chyba wyszło mi dopiero za ostatnim razem
Monday,04,May,2015,15:39:54:37412,VCDS Version: Release 11.11.0,Data version: 20111111
03G 906 021 FE,,R4 1.9L EDC G000SG 8823,