Rdza
-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran I 1.9 TDI 2006r
- Imię:: Wojtek
Rdza
Witajcie, mam takie pytanko. Bo mam Tourana z 2006 roku, jest to jeszcze ten model przed liftem, i strasznie leci mi blacha. Co raz to znajduję nowe miejsca gdzie widzę rdze. Powiedzcie czy u Was jest podobnie? Co może być tego przyczyną? Auto było kupione z Niemiec. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: Rdza
wycha napisz w których miejscach jest ta rdza to będzie można porównać i dać znać czy mamy tak samo.
Ja mam autko z 2004 roku to oprócz klapy (standard) jakoś nie zauważyłem żeby była rdza, z tego co mi się przypomina to podwozie u mnie miało jakieś tam małe naloty, ale zostało wyczyszczone, przemyte wszystko rozpuszczalnikiem i zabezpieczone barankiem, ale buda to chyba się dobrze trzyma.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ja mam autko z 2004 roku to oprócz klapy (standard) jakoś nie zauważyłem żeby była rdza, z tego co mi się przypomina to podwozie u mnie miało jakieś tam małe naloty, ale zostało wyczyszczone, przemyte wszystko rozpuszczalnikiem i zabezpieczone barankiem, ale buda to chyba się dobrze trzyma.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 BKC
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
U mnie podobnie jak u Tomka, na budzie rdzy nie widać jedynie to podwozie okolice baku tam mam mały nalot ale na wiosen wyczyszczę to podobnie jak kolega i będzie ok.
- DLUGI-74
- Expert
- Auto:: VW Touran Cross
- Podziękował: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 63 razy
Jeśli chodzi o rudą to proponuje zwrócić uwagę na przednie błotniki ...tam też potrafi się rdzewka pojawić ...a dlaczego już odpowiadam pod nadkolem jest pianka przyklejona do błotnika....po co na co nie wiem ale już widziałem parę aut: Golf,Passat czy właśnie Touran z pięknymi bombami i wszystkie w tym samym miejscu :omatko:na rancie środek błotnika 

- DLUGI-74
- Expert
- Auto:: VW Touran Cross
- Podziękował: 54 razy
- Otrzymał podziękowań: 63 razy
Nie będzie możesz śmiało to zdemontować....bo szkoda błotnikówmarek1629 pisze:Mam to samo w miejscu pianki i nad nadkolami i zastanawiam się nad wywaleniem jej bo jak ostatnio ją ścisnąłem to jak z gąbki woda wyleciała... tylko czy potem nic nie będzie latało czy drgało... ot pytanie![]()

- PIOTR.PMS
- Użytkownik
- Auto:: touran bkd dsg
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Umnie oprucz tylnej klapy to lewa gorna strona przedniej szyby ale to mysle ze zwiazane z jakas nieciekawa przeszloscia tourana
-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran I 1.9 TDI 2006r
- Imię:: Wojtek
No więc tak...tak jak pisaliście tylna klapa, na dachu, na łączeniu błotnika z progiem, jak się otworzy drzwi to na dole tam gdzie są zawiasy drzwi to tam też jest. I kurde strasznie mnie to zaczyna już wnerwiać że przy każdym myciu auta znajduję coś nowego 

- Dust
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
U mnie tylko klapa/klamka, i pewno w tym roku się zacznie ładnie nowa ryska na drzwiach czerwienić ("Że ja się nie zmieszczę? Że nie wykręcę? --- Urrrwwww..."). Przy okazji: jak sobie Koledzy radzą z tą nieszczęsną klapą? Oświetlenie tablicy mi już w połowie zjadło, także oprócz naprawy tych lampek coś bym z przyczyną powalczył, a nie tylko objawowo leczył.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Kupiona 2008r. zdjęta powłoka, położona nowa pod kolor. Koniec z rdząDust pisze:U mnie tylko klapa/klamka, i pewno w tym roku się zacznie ładnie nowa ryska na drzwiach czerwienić ("Że ja się nie zmieszczę? Że nie wykręcę? --- Urrrwwww..."). Przy okazji: jak sobie Koledzy radzą z tą nieszczęsną klapą? Oświetlenie tablicy mi już w połowie zjadło, także oprócz naprawy tych lampek coś bym z przyczyną powalczył, a nie tylko objawowo leczył.

- Dust
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Dzięki Niko. Doczytałem w innych wątkach i chyba faktycznie taka konkluzja. Nie warta skórka wyprawki. Czyli mogę równie dobrze poczekać, aż mi ktoś na światłach w cztery litery wjedzie... A w międzyczasie rozebrać klapę, przyjrzeć się uszczelkom, zatroszczyć o elektrykę i co najwyżej odsunąć w czasie nieuniknione.
- piotrekfire
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
W moim klapa - ale wymieniłem. Po za tym przednie błotniki w najwyższym punkcie nad kołami rant od wewnątrz, no i tylne błotniki w miejscu gdzie lakier łączy się z barankiem progowym od strony kół. MASAKRA-chyba czas do żyda. Ten model to chyba jeden z najszybciej gnijących 

- pantera35
- Przeglądacz
- Auto:: Touran Cross, BMM, DSG
- Imię:: Czarek
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
U mnie trochę tylna klapa w okolicy lampki rejestracyjnej ale było to na tyle minimalne (rdza oddaliła się od lampki o jakiejś 5mm), że w ostatniej chwili udało się zahamować jej rozwój i teraz praktycznie nic nie widać nawet podczas schylania się i wpatrywania.
Rdza zaatakowała również w górnych kącikach przedniej szyby. Z zaprawką musiałem delikatnie wyjść poza listwę ale w praktyce jak ktoś nie wie, to w oczy się nie rzuca.
Też jestem zdania, że touran jest jednym z najszybciej gnijących samochodów.
Ja przesiadłem się na tourana około 10 miesięcy temu z bardzo zadbanego Audi A6 C4 z 1996 roku i niestety touran tylko hamulce ma lepsze, a reszta, wyciszenie, blacharka, jakość wykonania, materiały
jak bym się cofnął w czasie, to bym wybrał nowsze A6.
Tourana kupiłem tak na prawdę z lenistwa bo nie chciało mi się jeździć i szukać audi. Turek był na miejscu, od znajomego, bezwypadkowy, z pewnym przebiegiem, pomyślałem czego chcieć więcej i kupiłem.Teraz trzeba trochę pojeździć.
Edit:
Jeśli chodzi o rdzę w okolicy lampki rejestracyjnej, to uważam, że w moim turku winien był kilkuletni, powolny wyciek płynu spryskiwacza z silniczka wycieraczki tylnej szyby. Płyn powoli kapał na lampki i robił swoje. Razem z wymianą silniczka dokonałem zabezpieczenia okolicy lampek rejestracyjnych.
Rdza zaatakowała również w górnych kącikach przedniej szyby. Z zaprawką musiałem delikatnie wyjść poza listwę ale w praktyce jak ktoś nie wie, to w oczy się nie rzuca.
Też jestem zdania, że touran jest jednym z najszybciej gnijących samochodów.
Ja przesiadłem się na tourana około 10 miesięcy temu z bardzo zadbanego Audi A6 C4 z 1996 roku i niestety touran tylko hamulce ma lepsze, a reszta, wyciszenie, blacharka, jakość wykonania, materiały

jak bym się cofnął w czasie, to bym wybrał nowsze A6.
Tourana kupiłem tak na prawdę z lenistwa bo nie chciało mi się jeździć i szukać audi. Turek był na miejscu, od znajomego, bezwypadkowy, z pewnym przebiegiem, pomyślałem czego chcieć więcej i kupiłem.Teraz trzeba trochę pojeździć.
Edit:
Jeśli chodzi o rdzę w okolicy lampki rejestracyjnej, to uważam, że w moim turku winien był kilkuletni, powolny wyciek płynu spryskiwacza z silniczka wycieraczki tylnej szyby. Płyn powoli kapał na lampki i robił swoje. Razem z wymianą silniczka dokonałem zabezpieczenia okolicy lampek rejestracyjnych.
CHODTE SRAT S VASIM PSEM PRED VAS DUM
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Na jakiś czas starczy oby do wymiany autapantera35 pisze:Razem z wymianą silniczka dokonałem zabezpieczenia okolicy lampek rejestracyjnych.

Niestety ta okolica to porażka tak samo, jak przednia maska i progi przy przednich błotnikach oraz podłużnice z tyłu pod nadkolami...