Witam,
pewnie zaraz posypią się gromy, że to już było ale szukam na forum od tygodnia i nie znalazłem odpowiedzi - więc pytam mimo to.
Problem, ni stąd ni z owąd zaświeciła się kontrolka żarówki na desce rozdz.
Porozglądałem się i nie działa żarówka prawego tylnego światła pozycyjnego.
Są tam 3 żarówki, dwie te większe chyba 20W działają (ale jakby przyciemnione),
ale ta mniejsza 5W po środku lampy nie świeci.
Sprawdziłem żarówkę, wszystko ok, ale na wszelki wypadek wymieniłem na nową. Dalej nie działa.
Sprawdziłem woltomierzem: nie ma napięcia na zakończeniu przewodu wiązki (na kostce - od tej żarówki jest brązowy grubszy od pozostałych).
Pierwsze co mi przyszło do głowy to bezpiecznik, ale mimo poszukiwań nie znalazłem spalonego na pierwszy rzut oka, a w skrzynkach bezpiecznikowych nie znalazłem niczego choćby przypominającego obwód zasilania lampy tylnej, więc nie wiem jaki bezpiecznik albo jego gniazdo sprawdzić. Nie sprawdzałem każdego po kolei bo nie wiem czy zaraz komputer się "niepobłęduje" i będę miał jeszcze większy problem.
Możliwe też że gdzieś się wiązka przetarła, ale zanim rozbebeszę całe auto (bo nawet nie wiem gdzie ta wiązka biegnie) to pytam co mogę zrobić innego.
Nie mam VAG.
Pytanie 1. Jaki bezpiecznik odpowiada za światła tylne i gdzie dokładnie się znajduje?
Pytanie 2. Czy pomimo wymienionej żarówki trzeba jakieś błędy pokasować w komputerze żeby wróciło do normy i zaczęło świecić? Jeśli tak to czy da się zrobić kasowanie błędów bez VAG.
turan 2004 1.9TDI 105KM basis line.
Światło tylne
- raflip
- Początkujący
- Auto:: Touran AZV 2004
- Imię:: Rafal
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
Re: Światło tylne
Za każdym razem jak włączysz zapłon to powinno Ci napisać ktora żarówka jest spalona, a miernikiem możesz sobie mierzyć ile chcesz i nie okaże Ci tam napięcia jak juz komputer odnotował spalona żarówkę.
Spróbuj lekko wyczyścić gniazdo żarówki papierem ściernym, ledow nie masz zamontowanych ?
Spróbuj lekko wyczyścić gniazdo żarówki papierem ściernym, ledow nie masz zamontowanych ?
-
enejt
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.9TDI 105KM 2004
- Imię:: Andrzej
Nie ledów nie ma. Wszystko jak w książce pisze:)
Czyściłem i sprawdziłem kilkakrotnie już styki w lampie. Nic nie dało...
Dzisiaj wymieniłem nawet podświetlenie zapalniczki bo nie działało bo myślałem że może to jakieś błędy robi, ale i to nie pomogło.
Czyściłem i sprawdziłem kilkakrotnie już styki w lampie. Nic nie dało...
Dzisiaj wymieniłem nawet podświetlenie zapalniczki bo nie działało bo myślałem że może to jakieś błędy robi, ale i to nie pomogło.
-
sto2
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
enejt pisze:Witam,
pewnie zaraz posypią się gromy, że to już było ale szukam na forum od tygodnia i nie znalazłem odpowiedzi - więc pytam mimo to.
Problem, ni stąd ni z owąd zaświeciła się kontrolka żarówki na desce rozdz.
Porozglądałem się i nie działa żarówka prawego tylnego światła pozycyjnego.
Są tam 3 żarówki, dwie te większe chyba 20W działają (ale jakby przyciemnione),
ale ta mniejsza 5W po środku lampy nie świeci.
Sprawdziłem żarówkę, wszystko ok, ale na wszelki wypadek wymieniłem na nową. Dalej nie działa.
Sprawdziłem woltomierzem: nie ma napięcia na zakończeniu przewodu wiązki (na kostce - od tej żarówki jest brązowy grubszy od pozostałych).
Pierwsze co mi przyszło do głowy to bezpiecznik, ale mimo poszukiwań nie znalazłem spalonego na pierwszy rzut oka, a w skrzynkach bezpiecznikowych nie znalazłem niczego choćby przypominającego obwód zasilania lampy tylnej, więc nie wiem jaki bezpiecznik albo jego gniazdo sprawdzić. Nie sprawdzałem każdego po kolei bo nie wiem czy zaraz komputer się "niepobłęduje" i będę miał jeszcze większy problem.
Możliwe też że gdzieś się wiązka przetarła, ale zanim rozbebeszę całe auto (bo nawet nie wiem gdzie ta wiązka biegnie) to pytam co mogę zrobić innego.
Nie mam VAG.
Pytanie 1. Jaki bezpiecznik odpowiada za światła tylne i gdzie dokładnie się znajduje?
Pytanie 2. Czy pomimo wymienionej żarówki trzeba jakieś błędy pokasować w komputerze żeby wróciło do normy i zaczęło świecić? Jeśli tak to czy da się zrobić kasowanie błędów bez VAG.
turan 2004 1.9TDI 105KM basis line.
Też mam turka z tego samego roku i jakoś nie przyglądałem się czy świeci ta mała ale postojówki to właśnie te przyciemnione dwie 20. Sprawdz dobrze podświetlenie tablicy przeczyść styki. A co do pytania 2 to nic nie trzeba kasować wymieniasz żarówkę przekręcasz kluczyk komputer robi test i kontrolka przestaje palić
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
- Dust
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
U mnie czasami marudzi i musi postać dłuższą chwilę włączony zanim przyjmie nową żarówkę do wiadomości.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
To bardzo słabo szukaszenejt pisze:szukam na forum od tygodnia
Bezpiecznika tej żarówki nie znajdziesz - poczytaj sobie co to jest i jaka działa sterownik wiązki (Bordnetz).
Rozumiem, że po oczyszczeniu styków i założeniu innej sprawdzonej żarówki ona nie świeci i pokazuje kontrolkę na desce? Pozostaje więc podczepienie się żarówką bezpośrednio do wspomnianego wyżej sterownika, wtedy eliminujesz wiązkę.