samo resetujący licznik

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
manwe
Kandydat
Auto:: Touran, AZV, 2003
Imię:: Paweł
Podziękował: 1 raz

samo resetujący licznik

Post autor: manwe »

Cześć.

Od kilku tygodni spotykam się z przypadłością resetowanie licznika; zegar, średnie spalanie, dystans dzienny, średnia prędkość - czyli wszystko to co wyświetla mi tzw. komputer pokładowy jedyne co zostaje niewyzerowane to całkowity przebieg. Resetowanie następuje jak samochód stoi. Wracam z pracy po południu lub wieczorem ok 13 km, a rano jak otwieram drzwi to już widać wyzerowany licznik.
Przy załączaniu zapłonu jak również przy odpalaniu nic niepokojącego się nie dzieje (żadnych dyskotek, gongów, niewłaściwych kontrolek). Autko pali bez problemu nawet po dłuższym postoju (np. 72h).
Analiza VCDSem nic nie wykazała, napięcie ładowania jest powyżej 14V.
Zastanawiam się nad przeczyszczeniem styków w zegarach. Pytanie tylko czy po wyjęciu i założeniu nie trzeba coś zrobić/adaptować?
Jeżeli ktoś z was ma jakieś propozycje to proszę pisać.
Z góry dziękuję za pomoc.

Paweł
Awatar użytkownika
A-R-T-U-R
Przeglądacz
Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
Imię:: Artur
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: samo resetujący licznik

Post autor: A-R-T-U-R »

tttm :ok: zawsze po dluzszym postoju masz reset wartosci. przelacz sobie na pozycje nr 2 tam sie nie resetuje
pozdrawiam,
Artur
Był mk5 TDI jest mk6 TSI
moja Golfina MKVI
manwe
Kandydat

pozycja nr 2 też się resetuje.... tak jak napisałem resetuje się również licznik przebiegu dziennego (ta wartość na samym dole obok przebiegu całkowitego)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Możesz spokojnie wyjmować licznik tylko na wyłączonym zapłonie i nie odpalaj jak licznika nie będzie w autku. Po zamontowaniu nic nie będzie trzeba kodować.
Wyjmowałem już tak kilka razy licznik i nawet aku nie odpinałem, nigdy nie było żeby coś się działo.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

A-R-T-U-R pisze:tttm :ok: zawsze po dluzszym postoju masz reset wartosci. przelacz sobie na pozycje nr 2 tam sie nie resetuje
Zegarek tez Ci sie kasuje pod dłuższym psotoju ?
Pierwsze słysze
Doczytałes całośc , czy odpiowiedziałes po przeczytaniu 2-3 pierwszych wyrazów ?

Licznik ma 2 zasilania
STAŁE (do potrzymania przebiegu dziennego , zegarka itp) i zasilanie PO ZAPŁONIE
Czy jak otwierasz drzwi zapalaja się kontrolki otwartych drzwi ?
To do sprawdzenia jako pierwsze.
manwe
Kandydat

tak jak napisałem zarówno na pierwszej jak i drugiej pozycji komputera wykasowane są wszystkie dane.
Po otwarciu drzwi zapala się światło, podświetlają się zegary, ale kontrolka otwartych drzwi zapala się dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon.

Generalnie efekt jest podobny do zdjęcia klemy z aku przy czym po zdjęciu klemy zapala się u mnie dodatkowo kontrolka ESP
dziamot
Początkujący
Auto:: 2.0 BKD
Imię:: Mateusz
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: dziamot »

kiedyś temat przerabiałem w toledo i co się okazało winny był akumulator, po prostu już nie trzymał ale wystarczajaco żeby przekrecić rozrusznikiem i odpalić
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

manwe pisze:tak jak napisałem zarówno na pierwszej jak i drugiej pozycji komputera wykasowane są wszystkie dane.
Po otwarciu drzwi zapala się światło, podświetlają się zegary, ale kontrolka otwartych drzwi zapala się dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon.

Generalnie efekt jest podobny do zdjęcia klemy z aku przy czym po zdjęciu klemy zapala się u mnie dodatkowo kontrolka ESP
do sprawdzenia STAŁE ZASILANIE, Bezpieczniki pod maską.
manwe
Kandydat

dziamot Aku podmieniałem - po około tygodniu sprawa wróciła. Co prawda akumulator, na który podmieniłem jest również kilkuletni i nie wiem czy to ma znaczenie.

spacewalker czy wiesz, który z bezpieczników odpowiada za zasilanie "zegarów". Najwyżej będę po kolei odpinał i zobaczę kiedy się zegary wyłączą.

-- N kwi 12, 2015 09:06 --

Niedziela rano --> się działo....
Po otwarciu drzwi okazało się, że zegar wskazuje godzinę 0:02 (czyli reset nastąpił jakieś 2 minuty temu). Korzystając, że miałem przyrząd do badania akumulatorów podniosłem maskę i zmierzyłem dwa razy - wskazywał OK. Tak dla wyjaśnienia to przyrząd bada napięcia i prąd zwarcia. Jednak po badaniu okazało się, że zegar ponownie się zresetował (pokazywana godzina 0:00), no cóż... odpaliłem, przejechałem jakieś 30 m i... zegary zgasły. Zatrzymałem się zgasiłem auto odpaliłem i przejechałem ponownie jakieś 30 m. I tutaj problemy.. kręci, silnik odpala ale po sekundzie gaśnie. Po kilku próbach odpalił, zegary pojawiły się na nowo, ale po przejechaniu kilku metrów zgasły. Wróciłem pod dom nie gasiłem silnika, sprawdziłem ładowanie 14,2 V (światła, wentylator na pełnych obrotach, radio).
Konsola środkowa, światła, migacze, podświetlanie w podsufitce i bagażniku działa. Niestety nie miałem czasu na więcej eksperymentów bo musiałem zdążyć do pracy sprawdziłem tylko jeszcze bezpieczniki pod maską (wszystkie są ok).
Dzisiaj niestety nic nie zrobię, ale jak wrócę to postaram się podładować akumulator i rano zobaczymy.
Awatar użytkownika
cholek80
Przeglądacz
Auto:: T1 1.6 FSI BAG 2003r
Imię:: Daniel
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: cholek80 »

Cześć,

Przyłączam się do tematu bo dzisiaj rano o 7-ej wsiadam do auta a tu km wyzerowane a na zegarze godzina 11. Wygląda na to że wczoraj koło 20-ej wszystko się wyzerowało a auto stało wtedy na parkingu.
Co może być przyczyną? Gdzie zacząć poszukiwania? Dodam że kilka dni temu zmieniłem akumulator na nowy bo poprzedni rozładowywał się w ciągu doby.
ODPOWIEDZ