samo resetujący licznik
-
manwe
- Kandydat
- Auto:: Touran, AZV, 2003
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 1 raz
samo resetujący licznik
Cześć.
Od kilku tygodni spotykam się z przypadłością resetowanie licznika; zegar, średnie spalanie, dystans dzienny, średnia prędkość - czyli wszystko to co wyświetla mi tzw. komputer pokładowy jedyne co zostaje niewyzerowane to całkowity przebieg. Resetowanie następuje jak samochód stoi. Wracam z pracy po południu lub wieczorem ok 13 km, a rano jak otwieram drzwi to już widać wyzerowany licznik.
Przy załączaniu zapłonu jak również przy odpalaniu nic niepokojącego się nie dzieje (żadnych dyskotek, gongów, niewłaściwych kontrolek). Autko pali bez problemu nawet po dłuższym postoju (np. 72h).
Analiza VCDSem nic nie wykazała, napięcie ładowania jest powyżej 14V.
Zastanawiam się nad przeczyszczeniem styków w zegarach. Pytanie tylko czy po wyjęciu i założeniu nie trzeba coś zrobić/adaptować?
Jeżeli ktoś z was ma jakieś propozycje to proszę pisać.
Z góry dziękuję za pomoc.
Paweł
Od kilku tygodni spotykam się z przypadłością resetowanie licznika; zegar, średnie spalanie, dystans dzienny, średnia prędkość - czyli wszystko to co wyświetla mi tzw. komputer pokładowy jedyne co zostaje niewyzerowane to całkowity przebieg. Resetowanie następuje jak samochód stoi. Wracam z pracy po południu lub wieczorem ok 13 km, a rano jak otwieram drzwi to już widać wyzerowany licznik.
Przy załączaniu zapłonu jak również przy odpalaniu nic niepokojącego się nie dzieje (żadnych dyskotek, gongów, niewłaściwych kontrolek). Autko pali bez problemu nawet po dłuższym postoju (np. 72h).
Analiza VCDSem nic nie wykazała, napięcie ładowania jest powyżej 14V.
Zastanawiam się nad przeczyszczeniem styków w zegarach. Pytanie tylko czy po wyjęciu i założeniu nie trzeba coś zrobić/adaptować?
Jeżeli ktoś z was ma jakieś propozycje to proszę pisać.
Z góry dziękuję za pomoc.
Paweł
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
- Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
- Imię:: Artur
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: samo resetujący licznik
tttm
zawsze po dluzszym postoju masz reset wartosci. przelacz sobie na pozycje nr 2 tam sie nie resetuje
-
manwe
- Kandydat
pozycja nr 2 też się resetuje.... tak jak napisałem resetuje się również licznik przebiegu dziennego (ta wartość na samym dole obok przebiegu całkowitego)
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Możesz spokojnie wyjmować licznik tylko na wyłączonym zapłonie i nie odpalaj jak licznika nie będzie w autku. Po zamontowaniu nic nie będzie trzeba kodować.
Wyjmowałem już tak kilka razy licznik i nawet aku nie odpinałem, nigdy nie było żeby coś się działo.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Wyjmowałem już tak kilka razy licznik i nawet aku nie odpinałem, nigdy nie było żeby coś się działo.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
Zegarek tez Ci sie kasuje pod dłuższym psotoju ?A-R-T-U-R pisze:tttmzawsze po dluzszym postoju masz reset wartosci. przelacz sobie na pozycje nr 2 tam sie nie resetuje
Pierwsze słysze
Doczytałes całośc , czy odpiowiedziałes po przeczytaniu 2-3 pierwszych wyrazów ?
Licznik ma 2 zasilania
STAŁE (do potrzymania przebiegu dziennego , zegarka itp) i zasilanie PO ZAPŁONIE
Czy jak otwierasz drzwi zapalaja się kontrolki otwartych drzwi ?
To do sprawdzenia jako pierwsze.
-
manwe
- Kandydat
tak jak napisałem zarówno na pierwszej jak i drugiej pozycji komputera wykasowane są wszystkie dane.
Po otwarciu drzwi zapala się światło, podświetlają się zegary, ale kontrolka otwartych drzwi zapala się dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon.
Generalnie efekt jest podobny do zdjęcia klemy z aku przy czym po zdjęciu klemy zapala się u mnie dodatkowo kontrolka ESP
Po otwarciu drzwi zapala się światło, podświetlają się zegary, ale kontrolka otwartych drzwi zapala się dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon.
Generalnie efekt jest podobny do zdjęcia klemy z aku przy czym po zdjęciu klemy zapala się u mnie dodatkowo kontrolka ESP
-
dziamot
- Początkujący
- Auto:: 2.0 BKD
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
kiedyś temat przerabiałem w toledo i co się okazało winny był akumulator, po prostu już nie trzymał ale wystarczajaco żeby przekrecić rozrusznikiem i odpalić
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
do sprawdzenia STAŁE ZASILANIE, Bezpieczniki pod maską.manwe pisze:tak jak napisałem zarówno na pierwszej jak i drugiej pozycji komputera wykasowane są wszystkie dane.
-
manwe
- Kandydat
dziamot Aku podmieniałem - po około tygodniu sprawa wróciła. Co prawda akumulator, na który podmieniłem jest również kilkuletni i nie wiem czy to ma znaczenie.
spacewalker czy wiesz, który z bezpieczników odpowiada za zasilanie "zegarów". Najwyżej będę po kolei odpinał i zobaczę kiedy się zegary wyłączą.
-- N kwi 12, 2015 09:06 --
Niedziela rano --> się działo....
Po otwarciu drzwi okazało się, że zegar wskazuje godzinę 0:02 (czyli reset nastąpił jakieś 2 minuty temu). Korzystając, że miałem przyrząd do badania akumulatorów podniosłem maskę i zmierzyłem dwa razy - wskazywał OK. Tak dla wyjaśnienia to przyrząd bada napięcia i prąd zwarcia. Jednak po badaniu okazało się, że zegar ponownie się zresetował (pokazywana godzina 0:00), no cóż... odpaliłem, przejechałem jakieś 30 m i... zegary zgasły. Zatrzymałem się zgasiłem auto odpaliłem i przejechałem ponownie jakieś 30 m. I tutaj problemy.. kręci, silnik odpala ale po sekundzie gaśnie. Po kilku próbach odpalił, zegary pojawiły się na nowo, ale po przejechaniu kilku metrów zgasły. Wróciłem pod dom nie gasiłem silnika, sprawdziłem ładowanie 14,2 V (światła, wentylator na pełnych obrotach, radio).
Konsola środkowa, światła, migacze, podświetlanie w podsufitce i bagażniku działa. Niestety nie miałem czasu na więcej eksperymentów bo musiałem zdążyć do pracy sprawdziłem tylko jeszcze bezpieczniki pod maską (wszystkie są ok).
Dzisiaj niestety nic nie zrobię, ale jak wrócę to postaram się podładować akumulator i rano zobaczymy.
spacewalker czy wiesz, który z bezpieczników odpowiada za zasilanie "zegarów". Najwyżej będę po kolei odpinał i zobaczę kiedy się zegary wyłączą.
-- N kwi 12, 2015 09:06 --
Niedziela rano --> się działo....
Po otwarciu drzwi okazało się, że zegar wskazuje godzinę 0:02 (czyli reset nastąpił jakieś 2 minuty temu). Korzystając, że miałem przyrząd do badania akumulatorów podniosłem maskę i zmierzyłem dwa razy - wskazywał OK. Tak dla wyjaśnienia to przyrząd bada napięcia i prąd zwarcia. Jednak po badaniu okazało się, że zegar ponownie się zresetował (pokazywana godzina 0:00), no cóż... odpaliłem, przejechałem jakieś 30 m i... zegary zgasły. Zatrzymałem się zgasiłem auto odpaliłem i przejechałem ponownie jakieś 30 m. I tutaj problemy.. kręci, silnik odpala ale po sekundzie gaśnie. Po kilku próbach odpalił, zegary pojawiły się na nowo, ale po przejechaniu kilku metrów zgasły. Wróciłem pod dom nie gasiłem silnika, sprawdziłem ładowanie 14,2 V (światła, wentylator na pełnych obrotach, radio).
Konsola środkowa, światła, migacze, podświetlanie w podsufitce i bagażniku działa. Niestety nie miałem czasu na więcej eksperymentów bo musiałem zdążyć do pracy sprawdziłem tylko jeszcze bezpieczniki pod maską (wszystkie są ok).
Dzisiaj niestety nic nie zrobię, ale jak wrócę to postaram się podładować akumulator i rano zobaczymy.
- cholek80
- Przeglądacz
- Auto:: T1 1.6 FSI BAG 2003r
- Imię:: Daniel
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Cześć,
Przyłączam się do tematu bo dzisiaj rano o 7-ej wsiadam do auta a tu km wyzerowane a na zegarze godzina 11. Wygląda na to że wczoraj koło 20-ej wszystko się wyzerowało a auto stało wtedy na parkingu.
Co może być przyczyną? Gdzie zacząć poszukiwania? Dodam że kilka dni temu zmieniłem akumulator na nowy bo poprzedni rozładowywał się w ciągu doby.
Przyłączam się do tematu bo dzisiaj rano o 7-ej wsiadam do auta a tu km wyzerowane a na zegarze godzina 11. Wygląda na to że wczoraj koło 20-ej wszystko się wyzerowało a auto stało wtedy na parkingu.
Co może być przyczyną? Gdzie zacząć poszukiwania? Dodam że kilka dni temu zmieniłem akumulator na nowy bo poprzedni rozładowywał się w ciągu doby.