Wibracje po wymianie dwumasy i sprzęgła

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
robertb1974
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Wibracje po wymianie dwumasy i sprzęgła

Post autor: robertb1974 »

Witam. jestem po wymianie dwumasy i sprzęgła. I powiem tak, ustąpiły jak na razie te dziwne dźwięki dość głośne (jakby ktoś gwoździe w wiadrze przesypywał), choć czasami mam wrażenie że dalej coś tam trze, do tego jest taki dziwny dźwięk z okolicy skrzyni, buczenie które przypomina wytłumiony dźwięk sportowego Subaru. Ustąpił problem z szarpaniem podczas zmiany każdego biegu, natomiast pojawił się nowy problem .
Problem jest następujący, pedał sprzęgła jest bardzo twardy i jak go wciskam to w pierwszym momencie jest luźny (około 3cm) a potem jak czuć opór to czuję jakby coś obijało o ten pedał z tą samą częstotliwością, a w okolicy 2tyś. obrotów bicie pedału sprzęgła jest jak wiertarka udarowa . I najgorsze w tym wszystkim jest to, że pojawiły się stałe drobne drgania kierownicy, pedału sprzęgła,hamulca,drążka zmiany biegów i całej konstrukcji (odczuwalne wewnątrz i na zewnątrz samochodu) na biegu jałowym i podczas jazdy. I tak po około 30min. jazdy, wychodzę i ręce mi się trzęsą jak ten mój rupieć.
Proszę o poradę, jakiekolwiek sugestie co to za problemem bo mechanik twierdzi że diesle tak mają a ja mu na to że przed wymianą w/w elementów tego nie było, samochód ładnie płynął bez jakichkolwiek wibracji, zwariuje z tym samochodem . Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

robertb1974 pisze: bo mechanik twierdzi że diesle tak mają
typowe gadanie po spartoleniu roboty...
Awatar użytkownika
balikgdansk
Przeglądacz
Auto:: Audi A6C7 3,0tdi
Imię:: Krzysztof

Post autor: balikgdansk »

Popieram przedmówcę.
Awatar użytkownika
rekin
Użytkownik
Auto:: Touran 1, 9 TDI BKC , 200
Imię:: Grzegorz

Post autor: rekin »

Sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynia.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

rekin pisze:Sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynia.
a co nagle sie popsuły? :> chyba, że mechanik wsadził jakies swoje stare, bo i takie przypadki znam :/
robertb1974
Przeglądacz

Poduszki pod silnikiem i skrzynią podobno dobre
Jutro jadę na stację diagnostyczną, bo strach jeździć. Od kilku dni mam jakieś buczenie czy dudnienie dochodzące od skrzyni biegów, które słychać najbardziej w czasie jazdy w granicach 2tyś obrotów i to na każdym biegu i łączę to z tym że koła na postoju mało nie wyskoczą,tak mocno drgają, więc w czasie jazdy dają pewnie jeszcze większe drgania. Daję głowę że źle poskładał i poszedł przegub wewnętrzny i stąd od początku te wibrację i drgania, no i jeszcze te dudnienie od kilku dni.
Jutro jak wrócę z badania technicznego to dam znać, co jest nie tak. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

@robertb1974: włożyłeś LUKa czy SACHSa?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

skoro podejrzewasz przegub wewnetrzny to skad drgania na postoju... jezeli to byłby przegub wewnetrzny to drgałoby przy przyspieszaniu... poprostu spartolił robote...
robertb1974
Przeglądacz

Założyłem Luk-a a był w oryginale Sachs. Ale to podobno bez znaczenia z jakiej firmy się zakłada.
A podejrzewam przegub wewnętrzny bo występuje buczenie i dudnienie,a to są właśnie tego objawy,chociaż mogę się mylić. A co do drgań ,to albo poduszki które źle założył bądź uszkodził, albo źle założone lub uszkodzone sprzęgło (tarcza dociskowa) Mogą to być dwie sprawy które zbiegły się przy jednej pseudo :evil: naprawie , tzn. wymianie dwumas-sprzęgło.
Jutro po przeglądzie na stacji odezwę się.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

ja tez wymieniałem na LUK i takich przebojów nie było, tak jak mówią pozostali spartolił robotę, i jakie ten typ tak ma ?
dlatego jest dwumasa w nowych dieslach żeby wyeliminować drgania !

Masz fakturę za naprawę ? ja robie tylko w warsztatach gdzie dostaje rachunek i wz na części, mam podstawę do reklamacji
robertb1974
Przeglądacz

Witam Byłem na stacji diagnostycznej na szarpakach i niczego się tam nie dopatrzyli, poza tym, to ci ludzie na tych stacjach są beznadziejni. Mówię gościowi że chcę sprawdzić zawieszenie i poduszki a on mi na to że poduszek nie sprawdzi bo musiał by ściągać tą osłonę od spodu a tego nie robią bo nie są warsztatem mechanicznym,ręce opadają.
Nie mam pojęcia co dalej bo wszyscy stawiają na poduszki, a ten mechanik twierdzi że nie poduszki pomimo tego że sam twierdzi iż wibrację są odczuwalne, a te dudnienie to niby dolot spalin,może tak być ???, bo nigdy takich dźwięków wcześniej nie słyszałem a dudnienie tak głośne że słychać nawet przy włączonym radiu, jak dla mnie to nie jest normalne.
Już nie wiem na czym się opierać aby zdiagnozować te wibracje i usunąć przyczynę (cały drgam jak wychodzę z tego rupiecia) . Czy ktoś poleci dobrego fachowca z okolic Katowic????
Dzięki z góry i pozdrawiam.
robertb1974
Przeglądacz

Witam ponownie. Więc sprawa wygląda następująco, wszystkie objawy to 1. źle poskładane sprzęgło, co nie wyklucza koła dwumasowego (nawalił mechanik) 2. części miały wadę ukrytą (reklamacja) A wszystkiego dokładnie dowiem się po świętach jak samochód trafi do nowego warsztatu gdzie bierze się pełną odpowiedzialność za wykonaną usługę i płaci za samochód naprawiony, a nie tak jak teraz "bo ja zrobiłem to dobrze, te typy tak mają" a samochód dalej w rozsypce.
Odezwę się po oględzinach i naprawie.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

czyli miałem racje ;) jak samochód po naprawie może gorzej chodzić niż przed? :D a taki mechanik co tak gada to gó..o nie mechanik i ja bym mu nawet nie dał śruby w kole dokręcić w moim samochodzie...

ciekawe teraz jak bedzie z reklamacją... bo jak przyczyną bedzie niefachowy montaż to lipa z reklamacji...
Awatar użytkownika
RYŚ
Początkujący

Post autor: RYŚ »

Ręce opadają opadają zabrać kasę i się wypiąć na pewno jest coś nie tak z dociskiem lub jego samo regulatorem lub wysprzęglikiem chydraulicznym, to sprzęgło musi pracować delikatnie płynnie a nie z oporem jak piszesz chyba że nie wymienił wysprzęglika skrzynia 6 ma na osi a 5 na zewnątrz przy 5 nie jest wymagana wymiana. Może przestawił w którąś strona poduszkę i przenosi na karoserie a z przegubami też są jaja dlatego jak demontuje to od razu zawijak je w jakąś reklamówkę żeby mi uczeń lub sprzątaczka miotłą po nich nie latała bo smar ciągnie jak magnes :P Jedno jest pewne nie zbywam klienta kitem tylko walczę do upadłego. Trzeba zwrócić uwagę na wtryski na korekcje i bipy ewentualnie prze regulować producent zaleca regulacje pompowtrysków co 30000km tylko kto to robi lub kto o tym wie. Ja nie muszę bo sobie kupiłem benzyn ostatnio na spocie pod realkiem byłem jedyny bez klekota. POZDRAWIAM
robertb1974
Przeglądacz

Ostatnie moje spostrzeżenia to ; na zimnym obroty na postoju koło 1000 po lekkim rozgrzaniu, około 940, a jak się całkiem rozgrzeje do 90 stopni to obroty po zatrzymaniu się, raz wskazują około 920, a po chwili około 870, po kolejnym zatrzymaniu na światłach znowu inaczej i tak co światła czy postój z innego powodu na obrotomierzu inne wskazania.
Czy takie objawy mogą być winą pompy???
ODPOWIEDZ