Opowiem Wam smutą historię...
Mój VW Touran 1T2H51 1.9DPFHIGHL T M6F KXD LD7S YV 77KW BLS-
jechał sobie niedawno na dłuższej trasie (L=150km). Zatrzymaliśmy się na kilka godzin a następnie znowu zaczęliśmy jechać. Tym razem w silniku coś zaczęło cykać... Częstotliwość cykania była większa przy większych obrotach silnika. Nie zapaliła się żadna kontrolka więc zbagatelizowałem sprawę i pojechałem dalej (wiem że źle... ale teraz i tak już za późno). Po przejechaniu kilku kilometrów cykanie było coraz głośniejsze... Następnie coś jakby gruchnęło w silniku i silnik zaczął się krztusić tracąc moc... Tym razem już wiedziałem że to raczej będzie coś poważniejszego. Zjechałem na bok... o dziwo auto jeszcze miało siłe pojechać kilkaset metrów. Auto zabrała pomoc drogowa i w ramach gwarancji mobilności odstawiła auto do warsztatu VW. Warto byłoby wspomnieć że mieszkam w Norwegii - i tu właśnie, 120 km od Oslo (Nottoden) miało miejsce to zdarzenie.
W serwisie póki co - nic mądrego nie wymyślili. Powiedzieli mi tylko że możliwe że silnik jest do wymiany i że na jednym cylindrze kompresja jest bardzo słaba.
Sprawą zajęła się firma ubezpieczeniowa... Aktualnie czekam na wycenę szkody i wszystko wskazuje na to że naprawa będzie dosyć droga a ja będę musiał pokryć wkład własny który ze względu na przebieg auta (167500 km) wyniesie aż 50% wartości naprawy... Nie wiem czy mnie na to stać dlatego chciałbym sobie przygotować plan "B" - do tego potrzebuję Waszego doświadczenia i waszej pomocy! Pomożecie?
1. Rozważam przylawetowanie auta do Trójmiasta, gdzie w najgorszym razie czeka go transplantacja silnika.
a) czy jesteście w stanie polecić kogoś z okolic Trójmiasta kto potrafiłby wymienić silnik w moim aucie - może to być nawet mały warsztat, osoba prywatna, pasjonat - taki jak WY- uważam że bardzo często takie osoby mają o wiele większe pojęcie niż wszystkie serwisy razem wzięte.
b) czy orientujecie się jak wyglądają cenowo w Polsce takie silniki - UŻYWANE- które pasowałyby do mojego Tourana (VIN: WVGZZZ1TZ8W161066)
c) jak dużo mniej więcej może kosztować taka wymiana
d) gdzie najlepiej szukać takich silników? Czy to musi być silnik VW czy pasuje silnik tego samego typu od innego samochodu (AUDI,SKODA..?)
e) jak długo może trwać taka wymiana i czy jest to bardzo skąplikowane?
2. Alternatywnie mógłbym szukać pomocy tu w Norwegii
a) czy może znacie kogoś kto tu mieszka i byłby zainteresowany wymianą silnika w moim aucie - silnik mógłbym zamówić z Polski
Serdecznie pozdrawiam Was wszystkich!
Życzę udanego lata!