Silnik najprawdopodobniej do wymiany... HELP!

AdamOslo
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Silnik najprawdopodobniej do wymiany... HELP!

Post autor: AdamOslo »

Witam Forumowiczów!
Opowiem Wam smutą historię...
Mój VW Touran 1T2H51 1.9DPFHIGHL T M6F KXD LD7S YV 77KW BLS- :19:
jechał sobie niedawno na dłuższej trasie (L=150km). Zatrzymaliśmy się na kilka godzin a następnie znowu zaczęliśmy jechać. Tym razem w silniku coś zaczęło cykać... Częstotliwość cykania była większa przy większych obrotach silnika. Nie zapaliła się żadna kontrolka więc zbagatelizowałem sprawę i pojechałem dalej (wiem że źle... ale teraz i tak już za późno). Po przejechaniu kilku kilometrów cykanie było coraz głośniejsze... Następnie coś jakby gruchnęło w silniku i silnik zaczął się krztusić tracąc moc... Tym razem już wiedziałem że to raczej będzie coś poważniejszego. Zjechałem na bok... o dziwo auto jeszcze miało siłe pojechać kilkaset metrów. Auto zabrała pomoc drogowa i w ramach gwarancji mobilności odstawiła auto do warsztatu VW. Warto byłoby wspomnieć że mieszkam w Norwegii - i tu właśnie, 120 km od Oslo (Nottoden) miało miejsce to zdarzenie.
W serwisie póki co - nic mądrego nie wymyślili. Powiedzieli mi tylko że możliwe że silnik jest do wymiany i że na jednym cylindrze kompresja jest bardzo słaba.
Sprawą zajęła się firma ubezpieczeniowa... Aktualnie czekam na wycenę szkody i wszystko wskazuje na to że naprawa będzie dosyć droga a ja będę musiał pokryć wkład własny który ze względu na przebieg auta (167500 km) wyniesie aż 50% wartości naprawy... Nie wiem czy mnie na to stać dlatego chciałbym sobie przygotować plan "B" - do tego potrzebuję Waszego doświadczenia i waszej pomocy! Pomożecie? :)

1. Rozważam przylawetowanie auta do Trójmiasta, gdzie w najgorszym razie czeka go transplantacja silnika.

a) czy jesteście w stanie polecić kogoś z okolic Trójmiasta kto potrafiłby wymienić silnik w moim aucie - może to być nawet mały warsztat, osoba prywatna, pasjonat - taki jak WY- uważam że bardzo często takie osoby mają o wiele większe pojęcie niż wszystkie serwisy razem wzięte.

b) czy orientujecie się jak wyglądają cenowo w Polsce takie silniki - UŻYWANE- które pasowałyby do mojego Tourana (VIN: WVGZZZ1TZ8W161066)

c) jak dużo mniej więcej może kosztować taka wymiana

d) gdzie najlepiej szukać takich silników? Czy to musi być silnik VW czy pasuje silnik tego samego typu od innego samochodu (AUDI,SKODA..?)

e) jak długo może trwać taka wymiana i czy jest to bardzo skąplikowane?

2. Alternatywnie mógłbym szukać pomocy tu w Norwegii

a) czy może znacie kogoś kto tu mieszka i byłby zainteresowany wymianą silnika w moim aucie - silnik mógłbym zamówić z Polski

Serdecznie pozdrawiam Was wszystkich!
Życzę udanego lata!
Załączniki
Pomoc drogowa zabiera Tourana Norweskiego na warsztat...
Pomoc drogowa zabiera Tourana Norweskiego na warsztat...
Pozdrowionka!, Adam
Awatar użytkownika
a_lehr
Przeglądacz
Auto:: 1T1 1.9 BLS
Imię:: Bartek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Re: Silnik najprawdopodobniej do wymiany... HELP!

Post autor: a_lehr »

U mnie w silniku też coraz bardziej coś cykało i cykało. Okazało się, że wytarł się wał rozrządu i po podliczeniu wszystkich kosztów wyszło 7000zł i to po znajomości i włożeniu swojej pracy. Dużo jeszcze innych rzeczy przez to się uszkodziło i stąd taka cena. Po wszystkim zastanawiałem się czy może lepiej było kupić silnik używany po remoncie, ale tak przynajmniej wiem co mam w silniku i jak zrobione.
Awatar użytkownika
przemo86m
Auto:: AZV, 2.0 TDI 136 KM, 2004
Imię:: Przemek
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: przemo86m »

dokładnie tak jak kolega pisze co swoje to swoje, a mianowicie jak zrobisz to wiesz co i jak ( nowe wskrzeszenie auta) ja tak miałem z głowicą ( i dużo rzeczy przy okazji ) i też mogłem za 2 - 3 tyś zrobić na używkach i niepewność, a tak 6500 zł i śpię spokojnie z lekkim portfelem. masz 3 warianty sprzedać/używka/dokładna naprawa.

powodzenia

Obrazek
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Silnik z przebiegiem poniżej w granicach 50 000 około 6000 z wymianą. pytaj kolegi rob555 na forum, jest z 3-city, na pewno pomoże - firma to TUNE UP, wiele osób z forum robiło u nich auta.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

Taki silnik jak Twój bez problemu kupisz za 4500 góra 5000zl z przebiegiem 80000kkm,

Dokładnie takiego BLSa przekladalismy 2 tyg temu . Robota wykonana w 2 dni robocze z przekladaniem osprzętu i montażem nowego rozrządu. Nie wiem czy bym się pchac w remont jeżeli okaże się, że dziura w tłoku. ..
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
PTAK
Przeglądacz
Auto:: 1T0 2.0Tdi Bkd 06r DSG
Imię:: Piotr
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy
Kontakt:

Post autor: PTAK »

Mechanika Pojazdowa "Grześ" Gdańsk Ul. Kochanowskiego Nie duży warsztat ale naprawdę Polecam bo znają się na rzeczy a i nieodpierdzielana jest tam fuszerka !!! Więcej o nich znajdziesz w Google ,ja sam i wiele moich znajomych tylko tam robimy auta i jeszcze nigdy nic mnie przykrego na trasie jak i w mieście nie spotkało .
Było :
Bmw E36 x 9-od 1.6 do 2,8
e34 x 7 w tym Alpina M62
e32 5.0 V12 M70B50
Opel Corsa 1.2 i 1.4 x2
Cinquecento x 2 hehe
Nissan Sunny 2.0Td
Seat Ibiza Evo2 1.9TDI 150KM
Audi A6 c5 2.5TdI V6 150KM
Skoda Octavia x3 i 4x4
Vw Sharan 2004r (2) 1.9TDI 150KM
Obrazek
Teraz jest w końcu Auto Rodzinne

Vw Touran 2.0Tdi Dsg 06r 7-Os.viewtopic.php?f=9&t=9616:) :)

Jak pomogłem KLIKNIJ " :ok: " ------->>>
AdamOslo
Początkujący

Nie spodziewałem się aż tak wielkiego odzewu!! Dziękuję Wam wszystkim.

Na razie udało mi się znaleźćtu w Norwegii silnik z przebiegiem ok 90000. Fajnie się złożyło że osoba która go sprzedaje to też Polak (notabene zaprzyjaźniony z firmą TuneUp) i zaoferował mi pakiet z wymianą w zaprzyjaźnionym warsztacie. Cena nie najmniejsza ale ufam że wszystko będzie dobrze chodzić. Teraz pozostaje poczekać do przyszłego tygodnia i zobaczym co z tego wyszło.
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka!, Adam
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

Kolego, a czy oby na pewno cały silnik do wymiany?

ja miałem analogiczną sytuację:
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 50&t=13029

podumowując - wytarte dwie krzywki na wałku.
wałek rozrzadu udało mi sie dostać używany.
reszta części niezbędnych przy tej robocie - najkorzystniej wyszła mi w aso.
cześci łacznie ok 850zł + robota.
AdamOslo
Początkujący

Silnik wymieniony. Dawca VW Caddy 80 kkm
Działa tak jak wcześniej! Niestety ale nie mam czasu na remontowanie silnika. Przecież są wakacje! Trzeba zwiedzać! :)

Pomógł mi kolega z polski który auto przylawetował do Arendal i zorganizował tam wymianę silnika. Dobra robota!

Pozdrawiam wszystkich!
Pozdrowionka!, Adam
Rainover
Auto:: VW T
Imię:: Mateusz

Post autor: Rainover »

Witam

Nie będę zakładał nowego tematu. Napiszę tutaj. W moim Touranie padł silnik tj. obróciły się panewki. Niestety jestem w tym momencie daleko od auta i nie mogę odczytać kodu silnika. Jeśli wam napisze, że silnik to 1.9 TDI 105KM z roku 2006 przed liftem to jest mi ktoś w stanie podać oznaczenie silnika, którego mam szukać? Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

http://www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=492
:szukaj:

BKC/BXE
BLS (najprawdopodobniej z dpf)
Rainover
Auto:: VW T

Post autor: Rainover »

Tego się doczytałem, że mam jeden z tych trzech. Jeżeli mam kontrolkę od dpf to mam BLS?
czester1304
Kandydat
Podziękował: 2 razy

Post autor: czester1304 »

Witam wszystkich.

Jestem posiadaczem Tourana 1.9 tdi z silnikem BLS. z 2007r. Posiadam auto 2 lata mam problem z silnikem. Po zakupie auta okazało się że był wymieniany słupek silnika bez głowicy. Jest założony dół silnika inny niż BLS ponieważ nie ma otworów na szpilki pod chłodnicę recyrkulacji spalin.
Chłodniczka jest zamontowana na jednej szpilce i od drgań pęka co jakiś czas, wymieniałem ją trzy razy. Mam zamiar zmienić cały silnik moje pytanie jest takie czy jak kupie silnik BLS- a z innego roku niż 2007 to nie ma znaczenia. Oraz czy silniki bls mają jakieś oznaczenie po którym można go rozpoznać oprócz naklejki na plastiku u góry. Z góry dziękuje za pomoc.
matkocpolska
Początkujący
Auto:: 1t2 bmm 2007
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: matkocpolska »

usuń cala recyrkulacje i po problemie na pewno taniej albo włóż recyrkulacje bez chodzenia z awx avf 130km
czester1304
Kandydat

Post autor: czester1304 »

Rozumiem że sugerujesz usunąć chłodniczkę z DPF-m ale nie znam takiego szpeca. Wolał bym zrobić to jak należy, nalazłem nawet kolejny silnik. Muszę potwierdzić że z rocznika 2012 pasuje do mojego 2007 czy to ten sam BLS.
ODPOWIEDZ