Witam. Mój touran to rocznik 2006 , 1.9 tdi DPF 105KM.
Sytuacja jest taka że podczas ruszania w zakresie obrotów około 1500-2100 słychać skrzupienie swistanie zb turbiny. Najprawdopodobniej taki odgłos wydaje geometria turbiny. Najprawdopodobniej bo wykluczylem inne możliwości bo po od pięciu wezyka podciśnienia który steruje gruszką do geometrii tego odgłosu niema. A podczas podłączenia tego wezyka gdy silnik pracuje i gruszką wciąga sztangę można usłyszeć przez sekundę takie skwiczenie tak jak metal by ocieral o metal. A na wolnych obrotach to jak dotne delikatnie pedał gazu też można uslyszec przez ułamek sekundy taki metaliczny dźwięk. Sprawdzałem w serwisie Vw historie przegladow i na 220000 tys km buła wymieniana turbina na nową. Teraz auto ma przejechane 280tys km. Pytanie co z tym zrobić i czemu taki dźwięk generuje ta turbina. Zaznaczę jeszcze ze nie zawsze ten dzwiek jest . Niekiedy nic niesłychac. Podczas gdy ten dzwiek słyszę podczas ruszania wydaje i się ze jest minimalny spadek mocy. Ale tylko w tym zakresie obrotów co słychać to skrzypienie. Auto mam od Marca. Zaraz po zakupie zauważylem że wężyk od gruszki podciśnienia która steruje klapką na zawoze czy na chłodnicy egr był pęknięty i prawdopodobnie nie działał Egr. Niewiem ile poprzedni właściciel tak jezdzil i czy miało to wpływ na te odgłosy z turbo.