Podejrzane auto/a(?)
Podejrzane auto/a(?)
Witam, chciałem Was prosić o porade w sprawie podejrzanych jak dla mnie ogłoszeń. Oto one : kutno.auto.com.pl/osobowy_showone.php?zfn_in=568&zfn_in_1=568&z4z_in_1=55&kod=155ja9&zyr=0
otomoto.pl/oferta/volkswagen-touran-1-6-tdi-start-stop-asystent-parkowania-ID6y88sd.html
Auta wyglądają identycznie, lecz mają lekko inny przebieg, cene i inne zdjęcia. Oglądałem tego Tourana z pierwszego ogłoszenia, wizualnie jest bardzo ładny, prawie wcale nie ma zadrapań, lecz sprzedawca z komisu nie chciał dać kluczyków do auta. Powiedział, że jeśli będę zdecydowany na zakup to wtedy mogę obejrzeć w środku (!). Co sądzicie o tym?
otomoto.pl/oferta/volkswagen-touran-1-6-tdi-start-stop-asystent-parkowania-ID6y88sd.html
Auta wyglądają identycznie, lecz mają lekko inny przebieg, cene i inne zdjęcia. Oglądałem tego Tourana z pierwszego ogłoszenia, wizualnie jest bardzo ładny, prawie wcale nie ma zadrapań, lecz sprzedawca z komisu nie chciał dać kluczyków do auta. Powiedział, że jeśli będę zdecydowany na zakup to wtedy mogę obejrzeć w środku (!). Co sądzicie o tym?
- dewiant
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2008
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Podejrzane auto/a(?)
Sądzę, że ma coś do ukrycia i trochę to dziwne... Kupowanie kota w worku... Darowałbym sobie ten egzemplarz 

- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
To że nie chciał pokazać auta w środku jest już podejrzane. Spytaj czy ci poda VIN. Jeśli odmówi to oznacza że auto ma na 100% podejrzaną przeszłość i sprzedawca o tym wie.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- tomcio1600
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 AVQ
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 28 razy
To jest to samo autobarti96 pisze: Auta wyglądają identycznie, lecz mają lekko inny przebieg, cene i inne zdjęcia.

Jak oglądałeś jedno to drugiego oglądać nie musisz

Jest:
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
* Mondeo 2.0 SCTi 240KM
Było:
* Touran 1.9 TDI
** Peugeot 206 1.1
*** Audi A4 1.8
**** Ford Fiesta mk3 1.1i
Będę w Kutnie jakoś za tydzień to zapytam o ten vin
Kiedyś coś słyszałem o tym sprzedawcy, że robi jakieś przekręty, ale nie wiem dokładnie o co chodzi

tomcio1600 pisze:To jest to samo autobarti96 pisze: Auta wyglądają identycznie, lecz mają lekko inny przebieg, cene i inne zdjęcia.(ta sama apteczka w tym samym miejscu, w tych samych drzwiach)
Jak oglądałeś jedno to drugiego oglądać nie musisz![]()

- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
A czytaliście to:
Niniejsze ogłoszenie jest wyłącznie informacją handlową i nie stanowi oferty w myśl
art.66, paragraf 1. Kodeksu Cywilnego.
Sprzedający nie odpowiada za ewentualne błędy lub nieaktualność ogłoszenia!!!!
Niniejsze ogłoszenie jest wyłącznie informacją handlową i nie stanowi oferty w myśl
art.66, paragraf 1. Kodeksu Cywilnego.
Sprzedający nie odpowiada za ewentualne błędy lub nieaktualność ogłoszenia!!!!
- Dust
- Przeglądacz
- Auto:: 1.6 BGU 2003 LPGTECH 224
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Wstęp ok, invitatio ad offerendum, ale w takich sytuacjach trzeba dopilnowac, zeby ogloszenie wciagnac do umowy jako jej integralna czesc.
- cheles
- Władca postów
Przecież napisał, że nie stanowi oferty. Nawet jeżeli poda VIN to jeszcze jest kwestia czy ten właśnie egzemplarz nie jest widmem, które ma przyciągnąć klientów.
- Dust
- Przeglądacz
Przedmiotem umowy jest konkretne auto - niezaleznie od takich zastrzezen. Do pewnego momentu sprzedajacy chce zwykle uniknac odpowiedzialnosci za wady, o ktorych moze nie wiedziec, ale po przekroczeniu tego momentu trzeba stwierdzic, ze szuka jelenia. Dlatego warto po pierwsze nie kupowac od badziewiaka, a po drugie przeczytac i faktycznie negocjowac umowe. Jesli niepewnosc co do faktycznego stanu nie odbija sie w cenie (moze sie posypac, ale hej - tanio! zostaje to 1/3 budzetu na remont), to nie ma co sie napalac na okazje typu bezwypadek, igla, Szwajcar 2005 z Danii z poliftowym dziobem.
- cheles
- Władca postów
Dust
Chodzi o to a założę się, że nie ma na terenie komisu tego autka - to ogłoszenie ma przyciągnąć klienta żeby przyjechał i dowiedział się ups właśnie zostało sprzedane i wcisnąć mu okazję nówkę sztukę nie śmiganą od lekarza z Niemiec.
Druga kwestia - nawet jeżeli uda się podpisać umowę z zastrzeżeniami, wady ukryte itp to będzie tylko papier, bo żeby wyegzekwować warunki umowy będzie klient musiał pójść do sądu i to też nie do końca pewne czy się uda, bo handlarz z reguły ma dobrego papugę od takich właśnie spraw.
Więc nie liczyłbym na okazje w dobrej cenie od handlarza bo musiałby na głowę upaść albo nawdychać się czegoś, żeby sprzedać taniej niż zapłacił - no chyba, choć wątpię że dopuszcza stratę a wystawiony sprzęt to szmelc, którego chce się pozbyć jak najszybciej.
Chodzi o to a założę się, że nie ma na terenie komisu tego autka - to ogłoszenie ma przyciągnąć klienta żeby przyjechał i dowiedział się ups właśnie zostało sprzedane i wcisnąć mu okazję nówkę sztukę nie śmiganą od lekarza z Niemiec.
Druga kwestia - nawet jeżeli uda się podpisać umowę z zastrzeżeniami, wady ukryte itp to będzie tylko papier, bo żeby wyegzekwować warunki umowy będzie klient musiał pójść do sądu i to też nie do końca pewne czy się uda, bo handlarz z reguły ma dobrego papugę od takich właśnie spraw.
Więc nie liczyłbym na okazje w dobrej cenie od handlarza bo musiałby na głowę upaść albo nawdychać się czegoś, żeby sprzedać taniej niż zapłacił - no chyba, choć wątpię że dopuszcza stratę a wystawiony sprzęt to szmelc, którego chce się pozbyć jak najszybciej.
- Dust
- Przeglądacz
No jasne. Jako że sam jestem papugą (nieopierzoną, ale co się naskrzeczę, to moje), to z mojej strony trochę zboczenie zawodowe. Po pierwsze: nie robić interesów z takimi "partnerami", prędzej czy później znajdzie się równie atrakcyjna oferta. Po drugie - nie napalać się na niesprawdzone okazje, a po trzecie - liczyć i nie kupować "igły" za 100% budżetu.
- cheles
- Władca postów