Pompowtryskiwacze 1.9 tdi

Awatar użytkownika
m73
Początkujący
Auto:: Touran
Imię:: Mirosław
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: Pompowtryskiwacze 1.9 tdi

Post autor: m73 »

U mojego 1.9 tdi (250 tys, 2005) padła ponad rok temu od nowości dopiero jedna pompka, kupiłem używkę od sprawdzonego sprzedawcy na alle za 220 pln i działa perfekcyjnie do dzisiaj. Tak więc sądząc po ilości przebytych km raczej polecam ten silnik bo wiem od znajomych, że np w ich 2.0 pompki padają szybciej i częściej.
Awatar użytkownika
bartez55
Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
Imię:: Bartek
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: bartez55 »

Mi padła jedna pompka przy przebiegu 195tkm, wymieniłem na nową i jest spokój.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Nie rozumiem takiego podejścia. Ktoś nie ma jeszcze furmanki a już wymienia w nim jakieś elementy typu sprzęgło, wtryski, turbo. Kurde naczytacie się w internecie durnot a później chodzicie płaczecie że taki i taki silnik to szrot bo się sypie. Stać na zakup fury to stać na utrzymanie. Z drugiej strony zajeżdżacie oglądać furę sprowadzoną z Niemiec z przebiegiem typowym na allegro do 200kkm na full opcji wygłaskana wycackana w pieniądzach mniejszych niż średnia cena na alledrogo kupujecie a później się dziwicie że coś się sypie jak w sterowniku zapisany przebieg dwa razy większy niż na blacie. Odpalcie sobie niemiecki strony z ogłoszeniami zobaczcie ile kosztują fury z takim przebiegiem i z takiego roku i sobie zastanówcie się ile chcielibyście zarobić(jako handlarz) za przywiezieniu fury, przemyślcie przekalkulujcie i wtedy zastanówcie się skąd biorą się okazje. I czy fura jak ma przelatane 300-400kkm to czy nie ma prawa kulać któryś wtrysk albo siadać sprzęgło czy turbo.
Awatar użytkownika
WROC1975
Użytkownik
Auto:: Touran 1.9 1T1 105KM 2004
Imię:: Robert
Podziękował: 74 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: WROC1975 »

Damian15 pisze:Nie rozumiem takiego podejścia. Ktoś nie ma jeszcze furmanki a już wymienia w nim jakieś elementy typu sprzęgło, wtryski, turbo. Kurde naczytacie się w internecie durnot a później chodzicie płaczecie że taki i taki silnik to szrot bo się sypie. Stać na zakup fury to stać na utrzymanie. Z drugiej strony zajeżdżacie oglądać furę sprowadzoną z Niemiec z przebiegiem typowym na allegro do 200kkm na full opcji wygłaskana wycackana w pieniądzach mniejszych niż średnia cena na alledrogo kupujecie a później się dziwicie że coś się sypie jak w sterowniku zapisany przebieg dwa razy większy niż na blacie. Odpalcie sobie niemiecki strony z ogłoszeniami zobaczcie ile kosztują fury z takim przebiegiem i z takiego roku i sobie zastanówcie się ile chcielibyście zarobić(jako handlarz) za przywiezieniu fury, przemyślcie przekalkulujcie i wtedy zastanówcie się skąd biorą się okazje. I czy fura jak ma przelatane 300-400kkm to czy nie ma prawa kulać któryś wtrysk albo siadać sprzęgło czy turbo.
Kolego ale Halef pyta o konkretną rzecz i wcale to nie jest dziwne - jeśli nie ma doświadczenia w tej materii to zawsze lepiej wiedzieć w co się pakuje przed zakupem i czy go potem będzie stać na ew naprawy - nikt nie lubi co chwilę odwiedzać mechanika ani latać po krechę do banku jak coś się sypnie ;) . Z tymi przebiegami to masz rację a zakup teoretycznie bezusterkowego auta wcale nie gwarantuje takiej jego eksploatacji.
wszystko ma swoje priorytety ...
Awatar użytkownika
Mefju
Użytkownik
Auto:: OCTAVIA III CKFC
Imię:: Mateusz
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: Mefju »

Niestety i nowe auta potrafią wrócić do serwisu na naprawę.

Z tego co pamiętam jak pracowałem w sklepie z częsciami do audi/vw w cale tych dużo pompek się nie sprzedawało, nie ze względu na cenę, tylko nawet nie było zbyt wiele zapytań, częściej ludzie pytali o wałki do V6 niż o pompki do 1.9/2.0 tdi. Wiadomo, że jak auto ma przejechane pół bani to trzeba się z tym liczyć, chociaż z drugiej strony jak ktoś ma auto co ma 120 tyś i leje najtańszy syf, to też nie wiadomo czy się zaraz nie zapsują.. ;) generalnie podsumowałbym to tak - loteria.
Skoda Octavia III 2.0 TDI CKFC 2013
VW Golf V 1.9 TDI BXE 2008 Obrazek
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Post autor: krankor »

Mam nie ruszane od nowości pompowtryski w 1,9 z przelotem ~350k. Odpukać :lol: Oczywiście jak się przydepnie to zadymi. Ale nie narzekam :)
Poza tym wydaje mi się, że pytanie jest jakieś dziwne. Niby jakie inne siniki (nie z pompkami? ) były, są, montowane w Touranach? Benzyna też jest na jakiś wtryskach.
pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
banan8512
Początkujący
Auto:: Touran1,9 bxe 105KM 2008
Imię:: Krystian
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: banan8512 »

U mnie w firmie Touran ma najechane ponad 500 tyś (300 po programie) i żaden nie był ruszany. Paliwo też nie było zawsze idealne.
ODPOWIEDZ