niskie ciśnienie oleju _FSI

kusio13
Auto:: touran 1.6 FSI 2005
Imię:: arek

niskie ciśnienie oleju _FSI

Post autor: kusio13 »

Koledzy proszę o pomoc. VW touran 1.6 FSI Z 2005 R. PRZEBIEG 130 TYS. Kilka tyg. temu włączył mi się komunikat niskiego ciśnienia oleju - czerwona lampka. już kilka wizyt u mechaników - każdy stawia inną diagnozę. wymieniony czujnik ciśnienia, olej, uszczelki. zdejmowana miska olejowa - w środku czysto. ale ciśnienie bardzo niskie - na początku nawet 0,2 bara. po wymianie pompy i kilku zajechanych panewek - 1,5 do 2 barów. czyli wciąż za mało. i po kilku tyg. jazdy - znów piszczy komunikat i włącza się lampka. nie wiem już co dalej...dół silnika zrobiony. czyżby coś z rozrządem? wariator? czy to może mieć wpływ na niskie ciśnienie? proszę o pomoc. pozdrawiam arek
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Re: niskie ciśnienie oleju _FSI

Post autor: PIOTREL »

Temat poruszany na forum. Poszukaj
Zapraszam do powitalni bo od tego powinieneś zacząć :)
kusio13
Auto:: touran 1.6 FSI 2005
Imię:: arek

Re: niskie ciśnienie oleju _FSI

Post autor: kusio13 »

jasne - już nadrobiłem :-) niestety przeszukałem wątki - ale diagnozy (przyczyny) dla mojego przypadku nie znalazłem. Mechanicy nie bardzo chcą się podjąć tej naprawy - a głównie słyszę radę - najlepiej sprzedać samochód. A jest to ostatnia rzecz, którą zamierzam zrobić. Stąd moje dosyć desperackie pytania.

-- Pt wrz 11, 2015 07:52 --

Czy nikt nie ma pomysłu co może być przyczyną? w kolejnych warsztatach słyszę jedynie (bez diagnozy silnika) - proponujemy wymienić silnik, a wcześniej oczywiście samemu go znaleźć. Tylko czy to jest optymalne rozwiązanie skoro jeszcze nikt nie stwierdził jaka jest przyczyna niskiego ciśnienia oleju w samochodzie. Gwarancji, że za chwilę nie wrócę do warsztatu po wymianie silnika z inną awarią nie ma żadnej. To już trwa dobrych kilka tygodni, a diagnozy ograniczają się do wkręcenia manometru (spada ciśnienie w chwili jazdy do 0.2 bara, na postoju ponad 2 bary).

pozdrawiam i proszę o wsparcie
ODPOWIEDZ