Wymieniać silnik czy remontować?
-
august
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
Wymieniać silnik czy remontować?
Witam!
Mój touran silnik 1.9 101km AVG, został przegrzany 2x z jakieś dwa lata temu. od tamtej pory brał więcej oleju. Teraz jak jadę ciągnie się za mną ogromna chmura nawet na biegu jałowym kopci niemiłosiernie i bierze Duuużo oleju jakiś 1l na 100km;) i pytanie moje brzmi czy lepiej naprawiać go czy może kupić silnik? Tylko że nie potrafię znaleźć AVG;( Jak tak to może ktoś ma kogoś dobrego na śląsku który by się tego podjął ??
Mój touran silnik 1.9 101km AVG, został przegrzany 2x z jakieś dwa lata temu. od tamtej pory brał więcej oleju. Teraz jak jadę ciągnie się za mną ogromna chmura nawet na biegu jałowym kopci niemiłosiernie i bierze Duuużo oleju jakiś 1l na 100km;) i pytanie moje brzmi czy lepiej naprawiać go czy może kupić silnik? Tylko że nie potrafię znaleźć AVG;( Jak tak to może ktoś ma kogoś dobrego na śląsku który by się tego podjął ??
- Miki76
- ____________________

- Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
- Imię:: Damian
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowań: 194 razy
Re: Wymieniać silnik czy remontować?
ja u siebie wymieniałem kompletny silnik z anglika z niskim przebiegiem zapłaciłem 4,5 tyś zł kompletny mam na myśli z całym oprzyrządowaniem stary jeszcze sprzedałem na części i dostałem 2 tyś zł
-
karl
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
szkoda, że zwlekasz bo szkodzi to na inne podzespoły katalizator, turbo itp.
-
koksik
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 tdi BKC 2005 R
- Imię:: Rysiek
kolego silnik AVG to stary silnik na pompie 110 ps,montowany był w A4 do 99 r i passatach do 99 r. ,coś pokreciłeś,pozdrawiam 
-
radek19
- Przeglądacz
- Imię:: radek
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowań: 31 razy
august pisze:Witam!
Witam. Kolega august ma raczej ma raczej silnik AVQ PD 101KM a nie AVGkoksik pisze:kolego silnik AVG to stary silnik na pompie 110 ps,montowany był w A4 do 99 r i passatach do 99 r. ,coś pokreciłeś,pozdrawiam
pzdr
-
august
- Początkujący
- Imię::
Dokładnie koledzy;) AVQ źle napisałem;)
-- 7 paź 2015, o 20:43 --
A jeszcze jedno pytanko...czy ktoś korzystał z usług firmy wymiensilnik.pl??
-- 7 paź 2015, o 20:43 --
A jeszcze jedno pytanko...czy ktoś korzystał z usług firmy wymiensilnik.pl??
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Nie szkoda kasy na cały silnik
a znalezienie silnika z lat 2003-2004 bo tylko w tym okresie one szły z małym przebiegiem (oczywiście oryginalnym a nie kręconym) to jak szóstka w totka
Wystarczy wymiana kompletu pierścieni i regeneracja głowicy i będzie jak NOWY
a poza tym jeśli zdejmiesz głowicę to już będzie wiadomo czego się spodziewać i jakich kosztów naprawy... kupić drugi zawsze zdążysz 
Jaro-J
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Założenie nowych pierścieni do "owalnych" zużytych cylindrów może dać podobny efekt jak jest teraz, czyli bez większej poprawy.
Kupiłbym drugi silnik.
Kupiłbym drugi silnik.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
A powiedźcie czy można zastąpić silnik AVQ jakimś nowszym motorem z Tourana.
Czy wystarczy wymienić kompletny silnik ze sterownikiem silnika czy do tego jeszcze coś.
Czy nie lepiej szukać nowszego 1.9 TDI (większa szansa że kupimy coś z mniejszym przebiegiem niż ten leciwy AVQ).
Przepraszam za pytanie ale trochę pasuje do tego wątku.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Czy wystarczy wymienić kompletny silnik ze sterownikiem silnika czy do tego jeszcze coś.
Czy nie lepiej szukać nowszego 1.9 TDI (większa szansa że kupimy coś z mniejszym przebiegiem niż ten leciwy AVQ).
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 118 razy
- Otrzymał podziękowań: 700 razy
Pewnie ze można.Tomasz_W-wa pisze:A powiedźcie czy można zastąpić silnik AVQ jakimś nowszym motorem z Tourana.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
osobiście uważam ze jak remont PD-ka z przebiegiem 200-300k wychodzi ok 2tys ..to mija się z celem.
Jestem po przekładce na CR-a i gdybym wiedział jakie sa zalety tego, to nie tłuk bym BKD do 200tys , tylko zrobił to dużo wcześniej.
Kultura pracy przede wszystkim, oszczędność w paliw-e na....... baku robię średnio 150-200km więcej.
Inwestycja bardzo udana.
-
trial70
- Użytkownik
Skąd teoria o owalizacji cylindrów
to auto juz dawno by nie odpalało z braku kompresji
jeśli auto chodzi normalnie tylko bierze olej po przegrzaniu to pierścienie olejowe albo się zapiekły w tłokach albo się przegrzały i nie uszczelniaja tłoka. Więcej informacji da zdjęcie głowicy i umożliwi diagnozę i decyzję.
Jaro-J
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Trial70:
1. Nie wierze, że diesle przywiezione z Niemiec od staruszka który płakał jak go sprzedawał i przebiegi 15 letnich diesli ok 200 kkm. Tyle km robią na zachodzie diesle w max 4 lata.
2. Widziałem już kilka rozebranych silników o przebiegach 400 kkm gdzie występował owal cylindrów ( zarówno benzyną jak i diesel) wymiana pierścieni w nich tylko pogarszała sprawę.
3. Rozebranie takiego silnika, wymiana części i do tego niewiadomy rezultat takiej naprawy skłaniają mnie do takiego wniosku, że nie ma sensu. Lepiej poszukać silnika od rozbitka, lub z gwarancją choćby nawet 30 dniową.
4. Sąsiad ma wypożyczalnie aut ok. 15 szt. W żadnym dieslu nie było problemów z silnikiem (wał, tłoki,pierścienie itp). Są to auta których klienci nie oszczędzają a auta robią spokojnie 400 kkm bez problemu.
5. Reanimacja dwukrotnie przegranego silnika jest baaardzo ryzykowna. Przegrany silnik to nie tylko pierścienie i głowica..
6. Co do kompresji tego silnika sam jestem ciekaw
niech august zmierzy i poda. Przy okazji warto sprawdzić historię auta
, chyba że ma go od nowości.
1. Nie wierze, że diesle przywiezione z Niemiec od staruszka który płakał jak go sprzedawał i przebiegi 15 letnich diesli ok 200 kkm. Tyle km robią na zachodzie diesle w max 4 lata.
2. Widziałem już kilka rozebranych silników o przebiegach 400 kkm gdzie występował owal cylindrów ( zarówno benzyną jak i diesel) wymiana pierścieni w nich tylko pogarszała sprawę.
3. Rozebranie takiego silnika, wymiana części i do tego niewiadomy rezultat takiej naprawy skłaniają mnie do takiego wniosku, że nie ma sensu. Lepiej poszukać silnika od rozbitka, lub z gwarancją choćby nawet 30 dniową.
4. Sąsiad ma wypożyczalnie aut ok. 15 szt. W żadnym dieslu nie było problemów z silnikiem (wał, tłoki,pierścienie itp). Są to auta których klienci nie oszczędzają a auta robią spokojnie 400 kkm bez problemu.
5. Reanimacja dwukrotnie przegranego silnika jest baaardzo ryzykowna. Przegrany silnik to nie tylko pierścienie i głowica..
6. Co do kompresji tego silnika sam jestem ciekaw
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Zgłoszę się z pytaniami, jak będę przed takim dylematemspacewalker pisze:Pewnie ze można.
osobiście uważam ze jak remont PD-ka z przebiegiem 200-300k wychodzi ok 2tys ..to mija się z celem.
Jestem po przekładce na CR-a i gdybym wiedział jakie sa zalety tego, to nie tłuk bym BKD do 200tys , tylko zrobił to dużo wcześniej.
Kultura pracy przede wszystkim, oszczędność w paliw-e na....... baku robię średnio 150-200km więcej.
Inwestycja bardzo udana.
-
trial70
- Użytkownik
To podaj jeszcze koledze przybliżony koszt zmiany silnika na inny model CR.
Jaro-J