Ubezpieczyciele

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Ubezpieczyciele

Post autor: cheles »

Takiego tematu nie doczytałem więc pozwolę sobie założyć.

Mój kolega z pracy na rondzie Radosława (dawne Babka Wawa) miał skuchę, na szczęście nie z jego winy. Sprawca napisał oświadczenie wszystko w porządku, kolega zadowolony załatwia sprawę w PZU.

Ma uszkodzony bok oraz tylny zderzak.

Likwidator przesyła mu kalkulację naprawy.

Bok tak,

tylny zderzak nie - argumentacja - trzy miechy wcześniej miał już w tym miejscu szkodę likwidowaną. :-)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

to jakaś bzdura, z pocałowaniem w d... powinni to zrobić ,poza tym to leci i tak z ubezpieczenia gościa.ja bym im tam niezłej bury narobił.ja kiedyś wyjechałem z serwisu po jednej naprawie zderzaka z tyłu i tego samego dnia gościu wjechał mi w d i znowu do warsztatu.bez problemu wszystko z ubezpieczenia szło.
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

QQRYDZA pisze:to jakaś bzdura, z pocałowaniem w d... powinni to zrobić ,poza tym to leci i tak z ubezpieczenia gościa.ja bym im tam niezłej bury narobił.ja kiedyś wyjechałem z serwisu po jednej naprawie zderzaka z tyłu i tego samego dnia gościu wjechał mi w d i znowu do warsztatu.bez problemu wszystko z ubezpieczenia szło.
Wiem o tym dlatego kolega wysmarował odwołanie
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: matti1535 »

Dokładnie, trzeba się odwoływać. Kiedyś zgłaszałem szkodę firmowego auta i miałem oświadczenie podpisane przez sprawcę (W Niemczech na autostradzie z naczepy zleciał zmrożony śnieg prosto w szybę osobówki). Firma ubezpieczeniowa odpisała, że właściciel polisy nie potwierdza zdarzenia. Na to ja, że w załączeniu do maila jest skan oryginału oświadczenia i odwołuję się od ich decyzji. Po tym odwołaniu poszło już szybko, nawet kasę sprawnie przelali. Ubezpieczyciele zawsze chętnie biorą. Dodam, że ten ubezpieczyciel to jedna z wiodących firm, nawet w Monachium stadion ze swoją nazwą mają ;)
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

Hej Cheles,

a ten zderzak przed wypadkiem był zrobiony czy nie - bo argument ... szkoda gadać.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

anko1973 pisze:Hej Cheles,

a ten zderzak przed wypadkiem był zrobiony czy nie - bo argument ... szkoda gadać.
Kumpel twierdzi że tak w ASO
Obrazek
VW Touran by chelesline
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

To jak w ASO to na pewno ma na to papier, a jak nie to w ASO mają...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

mieszkoma pisze:To jak w ASO to na pewno ma na to papier, a jak nie to w ASO mają...
Powiedziałem mu tak, każdy likwidator na początek zaniża szkodę licząc, że klient machnie ręką. Jak się upiera i śle odwołanie to coś dorzucą na odczepnego a jak klient straszy sądem to dochodzą do porozumienia.
Jednym się będzie śpieszyć inni nie popuszczą ryzyko mają wkalkulowane w składkę.

[/fade]
Obrazek
VW Touran by chelesline
anko1973
Zaawansowany

więc jak był naprawiony to .... ech to PZU ... nie ma znaczenia jak szkoda likwidowana z OC sprawcy - moim skromnym zdaniem. co innego jak by nie był naprawiony - wówczas mogą odmówić lub pomniejszyć wypłatę

odwołanie a jak nie pomoże to pismo do Rzecznika z opisem sprawy i do wiad do PZU..a tak z ciekawości -skąd PZU wiedziało, ze na zderzaku była naprawa mierzył plastik czy widać klejenie/spawanie?

czasami moga nie chcieć zapłacić 100% jak element był wcześniej naprawiany ale przy OC powinni w takim razie dac taki sam zderzak (już naprawiany - co oczywiście jest niemożliwe :); niestety przy małych kwotach ida w zaparte i pozostaje - jak Rzecznik nie pomoże - tylko Sąd.
mieszkoma
Użytkownik

A ja do tego tematu mam takie pytanie: Czy oni uznają, że szkoda została wyrządzona przez sprawcę? Jeżeli tak to muszą przywrócić stan z przed szkody. Jeżeli uznają, że element był już wcześniej naprawiany to mogą nie chcieć wymienić na nowy, ale naprawić powinni. i tu nie ma znaczenia czy wcześniej była szkoda czy nie, jeżeli była ona naprawiona.

Według mnie jest jeszcze inne wyjście, mianowicie:
Zadzwonić do ubezpieczyciela (jako inna osoba) i spytać się o najbliższy serwis w naszej okolicy, który z nimi współpracuje. Pojechać do niego i zrobić wycenę, a potem przedstawić tą wycenę ubezpieczycielowi. Takiej wyceny na 99% Ci nie podważa, co najwyżej każą usunąć Twoją szkodę właśnie w tym zakładzie, który wykonał wycenę.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

mieszkoma pisze:A ja do tego tematu mam takie pytanie: Czy oni uznają, że szkoda została wyrządzona przez sprawcę? Jeżeli tak to muszą przywrócić stan z przed szkody. Jeżeli uznają, że element był już wcześniej naprawiany to mogą nie chcieć wymienić na nowy, ale naprawić powinni. i tu nie ma znaczenia czy wcześniej była szkoda czy nie, jeżeli była ona naprawiona.

Według mnie jest jeszcze inne wyjście, mianowicie:
Zadzwonić do ubezpieczyciela (jako inna osoba) i spytać się o najbliższy serwis w naszej okolicy, który z nimi współpracuje. Pojechać do niego i zrobić wycenę, a potem przedstawić tą wycenę ubezpieczycielowi. Takiej wyceny na 99% Ci nie podważa, co najwyżej każą usunąć Twoją szkodę właśnie w tym zakładzie, który wykonał wycenę.
1. Mają oświadczenie sprawcy ta sama firma PZU.
2. Wycenę ma zrobić w ASO.
3. Wysłać do likwidatora.
Obrazek
VW Touran by chelesline
mieszkoma
Użytkownik

Oczywiście daj znać jak się sprawa zakończyła...
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

mieszkoma pisze:Oczywiście daj znać jak się sprawa zakończyła...
Jak na razie poszło odwołanie do firmy - czekamy na odzew ale już po wymianie e-maili troszeczkę miękną.
Obrazek
VW Touran by chelesline
mieszkoma
Użytkownik

jestem przekonany, że dacie radę :)
anko1973
Zaawansowany

i co słychać? bo z mojego doświadczenia nie jest łatwo dostać z ASO podpisaną wycenę tak na ładne oczy; albo trzeba płacić za wycenę albo decydować się na likwidację (zawsze można z niej zrezygnować pewnie ale jak znam ASO zawsze coś wymyślą aby nie było to takie łatwe).
ODPOWIEDZ