Mam problem z moim 2.0 tdi bmm od około 2 lat strasznie wolno mi sie grzeje silnik jak jest po niżej 5 c to webasto go wspomoże i szybko nabiera temperatury ale jak jest tak jak dzis np 11 c to po przejechaniu 15 kilometrów dopiero wskazówka weszła na 90 ale i tak jeszcze termostat sie nie otworzył,dojechałem jeszcze 10 km i termostat dalej zamknięty(termostat wymieniałem dwa razy i oba kupiłem w aso nic to nie pomogło) Albo mam to niby 90 na blacie i zatrzymuję sie na swiatłach i temperatura spada.Sprawdziłem czujnik vagiem temperatury na silniku i zegarach są takie same.
Dwa lata temu miałem wymienianą własnie chlodnice recyrkulacji spalin i to po tym mniej wiecej te cyrki zaczeły sie dziać jak to sprawdzic ma ktos jakis pomysł?
Jak sprawdzic chlodnice recyrkulacji spalin
-
trial70
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 22 razy
Re: Jak sprawdzic chlodnice recyrkulacji spalin
Witaj, ale ona nie może mieć wpływu na ten fakt, jest tylko wpięta w obieg wody na stałe coś jak parownik gazu w benzyniakach. Po prostu, wchodzi i wychodzi wąż od wody. Ewentualnie obejrzeć czy nie została na wężu od wody jakaś opaska albo zacisk który ogranicza obieg wody i to zaburza ogrzewanie. Jeśli faktycznie się uprzesz na sprawdzenie to jedynie zdjąć węże z chłodniczki, w to miejsce założyć inne dłuższe i spróbować przelać wodę przez obieg chłodniczki... i to chyba tylko tyle

Jaro-J
- krzy0
- Przeglądacz
- Auto:: A4 B8 14r
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Oglądałem tą chłodnicę na tyle ile się to dało niby cała przepustnica działa gruszka sprawna zawór sterujący też podcisnienie dochodzi jedyne co to rurka łącząca kolektor wydechowy i chłodnice do której są dostarczane spaliny na łączeniu z kolektorem ma przedmuchy na całej uszczelce(za zimnym silniku to zauważyłem bo szły normalnie bulki z wody).
Dzisiaj zapiąłem vaga i w drogę tem na zew. 6 s. zrobiłem 80 km po 48 km była górka i złapałem pierwsze 90s i tak moze jeszcze z 5 razy,a tak to temperatura miedzy 85-89 jak dojechałem do domu macha w górę i wąż od termostatu zimny.Będę musiał podjechać do tego warsztatu co mi wymieniał tą chłodnicę i zasugerować czy jak chłopaki wymieniali ją to może okazała sie taka jak moja ze świstała i ją zaślepili.No bo już nie wiem co może być przyczyną tego wolnego się nagrzewania silnika.Silnik zachowuję sie tak jak by było z -20
Dzisiaj zapiąłem vaga i w drogę tem na zew. 6 s. zrobiłem 80 km po 48 km była górka i złapałem pierwsze 90s i tak moze jeszcze z 5 razy,a tak to temperatura miedzy 85-89 jak dojechałem do domu macha w górę i wąż od termostatu zimny.Będę musiał podjechać do tego warsztatu co mi wymieniał tą chłodnicę i zasugerować czy jak chłopaki wymieniali ją to może okazała sie taka jak moja ze świstała i ją zaślepili.No bo już nie wiem co może być przyczyną tego wolnego się nagrzewania silnika.Silnik zachowuję sie tak jak by było z -20
-
mpiwo
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI BLS 2006r
- Imię:: Mieczysław
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wymień termostat bo to wygląda tak że masz otwarty obieg chłodzenia cały czas.
https://SecreLocal.com - Live Meet Girls - No Verify - Anonymous Casual Dating - Trusted Girls Chat