witam szanowne grono
czy możliwe jest aby po 1godz pozostawienia tourana na włączonych postojówkach co prawda przy temperaturze minus 7 stopni padał całkowicie akumulator totalne zero?????????????? pomiar prądu przy tej sytuacji wynosi 1.8A wydaje mi się bardzo dużo chyba że tak ma być dla porównania sprawdziłem w oplu zafira 0,3A czas który minął to 11godz. różnica ciekawa dodam jeszcze że w oplu bateria ma 6 lat a w vw 2lata , problem jest gdyż muszę pozostawiać oświetlony pojazd jakiś czas
proszę o jakieś sugestie lub propozycje bo ja wymyśliłem narazie tylko jedną jeżdzić oplem
to przeczytałem wcześniej przed napisaniem postu
pobór w czasie uśpienia prawidłowy np samochód stoi 2-3 tygodnie i pali parametry akumulatora dobre a problem występuje tylko w opisanej sytuacji przypuszczam że pozostawienie go na awaryjnych powoduje pewnie efekt podobny choć nie sprawdzałem ,,das auto" masakra
Licząc na szybko:
4 żarówki pozycyjne po 5W i dwie 5W w oświetleniu tablicy rejestracyjnej
Razem 6x5W=30W
Pobór prądu 30W:12V=2,5A
Nie sprawdzałem przed wyliczeniem, jakie żarówki mamy w naszych autach, ale nie sądzę, żeby mocno odbiegały od użytych w moim wyliczeniu.
Wniosek: 1,8A nie jest wartością nieprzyzwoicie wysoką.
Jeśli jest słaby akumulator, albo jest niedoładowany to taki pobór może go rozładować. Niestety jeszcze przy takiej temperaturze akumulator traci ok 20% - 30% swych parametrów.
dzięki za zainteresowanie się moim tematem
wymieniłem akumulator na nowy,samochód zostawiam na załączonym kierunkowskazie wtedy świecą pozycje z jednej strony auta więc tą 1-2 godz jakoś wytrzymuje i wychodzi na to że tak ma być dziwi mnie tylko to że 17letni opel z tym niema problemu
Co to za cuda na kiju?
Bez jaj ....
Kup nowy akumulator po prostu
Ja nie dawno musiałem poświecić w garażu bo prądu nie było i oświeciłem mijania + halogeny i nie wiem czy długie też działały bez uruchomionego silnika i całe auto się świeciło i tak stało ok 20 min i nie miałem problemu z uruchomieniem silnika.
A wy tu porównujecie 4, 6 żarówek 5W