Cyka nie odpala
-
dj-olej@o2.pl
- Kandydat
- Auto:: Touran 2005 2.0 TDI
- Imię:: Adam
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Cyka nie odpala
Witam pierwsza awaria Tourana.
Mianowicie problem polega na tym iż przejeżdżając dziś rano około 10 km wszystko było ok zapalił od pierwszego be problemowo lecz gdy go zgasiłem i wsiadłem po godzinie niestety odmówił posłuszeństwa.
Po przekręceniu kluczyka na zapłon zapalają się kontrolki tak jak zawsze, lecz przy próbie odpalenia słychać cyknięcie przekaźnika gdzieś w okolicach skrzynki bezpieczników i nic poza tym, 0 reakcji rozrusznika, kontrolki nawet nie przygasają. Pomyślałem ze może jakiś immobilizer lub inne ustrojstwo lecz po podpięciu pod kompa pokazał tylko błąd 2 świec żarowych. Po wejściu w immo klucz odczytuje i wszystko jest ok. Bezpieczniki ok.
Pomyślałem również o zawieszeniu się rozrusznika więc wrzuciłem 5 bieg i troszeczkę go popchnąłem by ruszyć wałem ale również nie przyniosło to efektu
Proszę podpowiedzcie co zrobić zeby znów odpalać i jeździc jak dawniej:)
Proszę o pomoc
Ps. Silnik BKD
Mianowicie problem polega na tym iż przejeżdżając dziś rano około 10 km wszystko było ok zapalił od pierwszego be problemowo lecz gdy go zgasiłem i wsiadłem po godzinie niestety odmówił posłuszeństwa.
Po przekręceniu kluczyka na zapłon zapalają się kontrolki tak jak zawsze, lecz przy próbie odpalenia słychać cyknięcie przekaźnika gdzieś w okolicach skrzynki bezpieczników i nic poza tym, 0 reakcji rozrusznika, kontrolki nawet nie przygasają. Pomyślałem ze może jakiś immobilizer lub inne ustrojstwo lecz po podpięciu pod kompa pokazał tylko błąd 2 świec żarowych. Po wejściu w immo klucz odczytuje i wszystko jest ok. Bezpieczniki ok.
Pomyślałem również o zawieszeniu się rozrusznika więc wrzuciłem 5 bieg i troszeczkę go popchnąłem by ruszyć wałem ale również nie przyniosło to efektu
Proszę podpowiedzcie co zrobić zeby znów odpalać i jeździc jak dawniej:)
Proszę o pomoc
Ps. Silnik BKD
VW Touran Highline 2.0TDI
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
Re: Cyka nie odpala
a później świece 
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
-
dj-olej@o2.pl
- Kandydat
Akumulator odpada gdyż zapomniałem dodać ze na kable próbowałem odpalić i dalej to samo a co do samej jego jakości to był nie dawno zmieniany.
A mozesz rozwinac kolego co to za akcja z rozrusznikiem?
A mozesz rozwinac kolego co to za akcja z rozrusznikiem?
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Gdyby był problem z akumulatorem to by kontrolki przygasały. Kolega napisał, że kontrolki nie przygasają.
- magic
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 48 razy
Rozrusznik,jeszcze raz rozrusznik miałem to samo ( stało mi się pod sklepem jaki wstyd jak Touran wracał na linie holowniczej
)
never ever give up
- Freedots
- Auto:: 2011 2.0 TDI HighLine
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 1 raz
- Kontakt:
Obstawiam automat w rozruszniku 
TOURAN 2.0 TDI HighLine 140KM 2011- Grafitowa STRZAŁA 
-
dj-olej@o2.pl
- Kandydat
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, szkoda ze Touran musiał podróżować na lawecie bo tak jak magic napisał niezbyt to wygląda a problem okazał się nie zbyt duży.
Mianowicie jeśli komuś to pomoże to rzeczywiście rozrusznik a raczej jego elektromagnes.
Nie wiem czy miałem go oryginalnego ale na nim mam kostkę jakby do wpięcia lecz w nią bez kostki wpięty był tylko kabelek z zagniecioną końcówką. No i niestety pin na którym był założony ułamał się. Ot cały problem. Naprawa to w sumie powinna być wymiana automatu ale ja pokusiłem się o jego naprawę. Wyciąłem kostkę tak by dobrać się do ułamanego pinu, przylutowanie kabelka z końcówka, zabezpieczenie w postaci zalania klejem na gorąco miejsca lutowania gdyż nie dało się zaizolować inaczej no i spięcie kabelków.
Touran zapala bez problemowo:)
Ps dobranie się do rozrusznika bajecznie proste wystarczy zdemontować obudowę filtra powietrza.

Mianowicie jeśli komuś to pomoże to rzeczywiście rozrusznik a raczej jego elektromagnes.
Nie wiem czy miałem go oryginalnego ale na nim mam kostkę jakby do wpięcia lecz w nią bez kostki wpięty był tylko kabelek z zagniecioną końcówką. No i niestety pin na którym był założony ułamał się. Ot cały problem. Naprawa to w sumie powinna być wymiana automatu ale ja pokusiłem się o jego naprawę. Wyciąłem kostkę tak by dobrać się do ułamanego pinu, przylutowanie kabelka z końcówka, zabezpieczenie w postaci zalania klejem na gorąco miejsca lutowania gdyż nie dało się zaizolować inaczej no i spięcie kabelków.
Touran zapala bez problemowo:)
Ps dobranie się do rozrusznika bajecznie proste wystarczy zdemontować obudowę filtra powietrza.
-
mateuszmati
- Początkujący
- Auto:: 1T2 2.0 140 BMM DSG
- Imię:: Mateusz
Witam,
Silnik 2.0 TDI 140 BMM DSG
Mam taki problem jak opisuje dj-olej@o2.pl.
Dzisiaj autkiem podjechałem pod sklep zgasiłem. Po powrocie wsadziłem kluczyk, kontroli się zapaliły, przekręciłem i cisza, nawet nie cyknie. Wyjąłem kluczyk i jeszcze wsadziłem, przekręciłem wszystkie kontrolki pogasły, przekręcam i cisza. Szyby, radio, światła wszystko działa.
Posprawdzałem bezpieczniki, odłączyłem klemę od akumulatora na 2-3 minuty, nadal nic.
Próbowałem go odpalać na dwa kluczyki oryginalne ale nic.
Kolega podjechał swoim Turkiem, podłączył się kablami (myślałem, że akumulator nie trzyma prądu) ale dalej nic.
Dopiero kolega wsiadł, przekręcił kluczyk i za którymś razem zapalił jakby nigdy nic.
Jakieś tydzień temu mechanik założył mi nowy rozrusznik.
Podpowiedzcie proszę co jeszcze można zrobić żeby autko uruchomić? Czy nowy rozrusznik może tak się zepsuć?
Silnik 2.0 TDI 140 BMM DSG
Mam taki problem jak opisuje dj-olej@o2.pl.
Dzisiaj autkiem podjechałem pod sklep zgasiłem. Po powrocie wsadziłem kluczyk, kontroli się zapaliły, przekręciłem i cisza, nawet nie cyknie. Wyjąłem kluczyk i jeszcze wsadziłem, przekręciłem wszystkie kontrolki pogasły, przekręcam i cisza. Szyby, radio, światła wszystko działa.
Posprawdzałem bezpieczniki, odłączyłem klemę od akumulatora na 2-3 minuty, nadal nic.
Próbowałem go odpalać na dwa kluczyki oryginalne ale nic.
Kolega podjechał swoim Turkiem, podłączył się kablami (myślałem, że akumulator nie trzyma prądu) ale dalej nic.
Dopiero kolega wsiadł, przekręcił kluczyk i za którymś razem zapalił jakby nigdy nic.
Jakieś tydzień temu mechanik założył mi nowy rozrusznik.
Podpowiedzcie proszę co jeszcze można zrobić żeby autko uruchomić? Czy nowy rozrusznik może tak się zepsuć?
- leszeklen
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 340 razy
- Otrzymał podziękowań: 42 razy
- Kontakt:
Cześć..
Podobną sytuację miałem w Golfie, do rozrusznika idą dwa przewody gruby i cienki (chyba czerwony) i ten cienki wielożyłowy był uszkodzony trzymał się na jednej druciku a efekt po przekreceniu kluczyka taki jak u Ciebie.
Podobną sytuację miałem w Golfie, do rozrusznika idą dwa przewody gruby i cienki (chyba czerwony) i ten cienki wielożyłowy był uszkodzony trzymał się na jednej druciku a efekt po przekreceniu kluczyka taki jak u Ciebie.
-
mateuszmati
- Początkujący
- Auto:: 1T2 2.0 140 BMM DSG
- Imię:: Mateusz
Auto już naprawione 
Okazało się, że wtyczka którą podłącza się do rozrusznika w środku posiada blaszki. Owe blaszki były lekko rozgięte co skutkowało tym, że raz łączyło a raz nie łączyło. W zależności jak silnik przed zgaśnięciem się poruszył.
Po dogięciu blaszek we wtyczce autko pali za każdym razem.
Okazało się, że wtyczka którą podłącza się do rozrusznika w środku posiada blaszki. Owe blaszki były lekko rozgięte co skutkowało tym, że raz łączyło a raz nie łączyło. W zależności jak silnik przed zgaśnięciem się poruszył.
Po dogięciu blaszek we wtyczce autko pali za każdym razem.