VW Touran po lifcie TSI lub TDI czy Ford S-Max TDI lub 2,5T
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
VW Touran po lifcie TSI lub TDI czy Ford S-Max TDI lub 2,5T
Cześć Mobile mam mały dylemat,może ktoś z Was mi pomoże).
Myślę o zmianie fury i teraz pytanie czy iść w Turka po lifcie czy spróbować iść w S-Max-a TDI(140KM) czy benz.2.5T(220KM) z którym miałem przyjemność ostatnio zrobić 500km i jestem pod wrażeniem tego silnika jak i ogółu wiem że niby Ford ....wort ale ja się pozytywnie zaskoczyłem jak również w ADAC wypada na I miejscu z galaxy.
Pytam bo może ktoś z Was miał kiedyś S-Maxa czy znajomy i mógłby mi podpowiedzieć czy był zadowolony czy nie (+ i -)czy zostać dalej przy VW do którego mam nadal sentyment od kilkunastu lat)
Jeśli jednak podpowiecie mi że w Turka to czy TSI 140v170 czy TDI 140v170
kwota 40-45tyś zł
rocznie robię około 15-20tyś km
Pozdrawiam
Myślę o zmianie fury i teraz pytanie czy iść w Turka po lifcie czy spróbować iść w S-Max-a TDI(140KM) czy benz.2.5T(220KM) z którym miałem przyjemność ostatnio zrobić 500km i jestem pod wrażeniem tego silnika jak i ogółu wiem że niby Ford ....wort ale ja się pozytywnie zaskoczyłem jak również w ADAC wypada na I miejscu z galaxy.
Pytam bo może ktoś z Was miał kiedyś S-Maxa czy znajomy i mógłby mi podpowiedzieć czy był zadowolony czy nie (+ i -)czy zostać dalej przy VW do którego mam nadal sentyment od kilkunastu lat)
Jeśli jednak podpowiecie mi że w Turka to czy TSI 140v170 czy TDI 140v170
kwota 40-45tyś zł
rocznie robię około 15-20tyś km
Pozdrawiam
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
- skorpion1vw
- Przeglądacz
..........Wiedziałem
jaki motor TDI czy TSI jeśli TDI to jakie oznaczenie najmniej awaryjne (naczytałem i nasłuchałem się o TDI 2005-głowica itp)podobno po 2007 jest OK? jeden wałek itp.????
Co możesz polecić z Twojego bogatego doświadczenia i dużej wiedzy
Dzięki i Pozdrawiam

Co możesz polecić z Twojego bogatego doświadczenia i dużej wiedzy

Dzięki i Pozdrawiam
CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
W sumie najbardziej bezpieczny jest 1,9 i bez DPFa => BXE chociaż przy duzych przebiegach warto zwrócić uwagę na stan krzywek wałka rozrządu i popychaczy. 140 KM już raczej nie miały problemów. 170 zdarzały się problemy z pompkami piezo - leci akcja wymiany z resztą. To jest z grubsza moje doświadczenie z TDI. Co do benzyny nie za wiele mogę pomóc.
Z perspektywy cen paliw benzyna zyskuje coraz bardziej, zwłaszcza przy małych przebiegach.
Z perspektywy cen paliw benzyna zyskuje coraz bardziej, zwłaszcza przy małych przebiegach.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Jeździłem S-MAXem 140KM i tak jak ty byłem pod wrażeniem tego auta. Ford... wort jednak w sumie to auto ma mało z Forda (moim zdaniem) i zdecydowanie odbiega od pozostałych modeli tego producenta, również jeśli chodzi o bezawaryjność. Wybrałem Tourana i jestem zadowolony. Pozatym cena S-MAXa jak szukałem auta była dla mnie wówczas zaporowa. Z tym S-MAXem którym jeździłem po pewnym czasie był problem z wtryskami przy 170 kkm (auto było z salonu), ale nie można wykluczyć winy złego paliwa.
Wlasnie czytalem zestawienie w giełdzie wielkopolskiej bodajże ADAC i w klasie aut do 7 lat pod względem awaryjności galaxy jest jednym z najgorszych aut.
Wlasnie czytalem zestawienie w giełdzie wielkopolskiej bodajże ADAC i w klasie aut do 7 lat pod względem awaryjności galaxy jest jednym z najgorszych aut.
- skorpion1vw
- Przeglądacz
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
A ja jestem zdania, że jak się trafi na zadbany egzemplarz i się dba o niego to marka niema większego znaczenia. Wiem to z autopsji, jeździłem cztery lata polonezem w sumie zrobiłem nim 100 tysięcy nigdy mnie nie zawiódł a jeździłem wszędzie...teraz mam focusa w dieslu był trochę zaniedbany ale doprowadziłem go do porządku i jestem zadowolony puki co... do czego zmierzam jak się podoba jakiś samochód to po prostu go kupować i już:D