Auć . Bawiłem się przy samochodzie i rozładowałem akumulator . Ewidentnie ledwo co rozrusznik chce obrócić ..
Szybkie pytanie .
Czy akumulator AGM do systemu start stop z odzyskiem energii to trzeba mieć specjalny prostownik (elektroniczny) . Czy mogę wziąść zwykły transformatorowy ? Można ładować w samochodzie ? Bo potem to nawet nie wiem ile adaptacji mnie czeka ? A może spalę regulator napięcia? . Jeszcze alhambry nie musiałem ładować .
Nie można AGM ładować zwykłym prostownikiem może zniszczyć akumulator. Musi być prostownik do ładowania takich akumulatorów zazwyczaj elektroniczny i ładowanie małym prądem. Po wymianie takiego akumulatora na nowy (AGM) należy przeprowadzić adaptacje w komputerze.
siano111 pisze:Nie można AGM ładować zwykłym prostownikiem może zniszczyć akumulator.
Można bez problemu transformatorowym... (wszystko zależy od tego jak go ustawisz) bo te tkz elektroniczne to mają już zadaną charakterystykę ładowania i w większości nic nie musisz ustawiać poza napięciem 6/12 i typem aku
Aku to aku. Zreszta jakie napiecie i prad generuje alternator. Przecie to prymitywne urzadzenie juz niezmienne od kilku dekad. Agm sa przystosowane do ladowania szybkiego czyli duzym pradem aczkolwiek kazdy aku jesli ladujemy mniejszym pradem to tym lepiej dla jego zywotnosci. W niektorych pojazdach trzeba ze tak powiem pokazac elektronice ze wstawilismy nowy aku. Bedzie znal pojemnosc aku bo z wiekiem i pojemnosc spada i wielkosc pradu rozruchowego.