Twardy pedał hamulca!

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
kobsnay
Początkujący
Auto:: TOURAN 1,9 TDI-AVQ-2004r.
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 1 raz

Twardy pedał hamulca!

Post autor: kobsnay »

Witam. Dziś rano (-14 stopni C) odpaliłem autko, przejechałem około 100 m i zatrzymałem się, do tego momentu wszystko było OK. Poczekałem na małżonkę około 5 minut i ruszyłem. Nastąpiło wielkie zdziwienie z mojej strony jak okazało się, że pedał hamulca jest twardy jakby ktoś go przyspawał. Totalny brak hamulców.

Czy przyczyną może być zamarznięcie "czegoś" w układzie w związku z niską temperaturą, czy też może ktoś miał podobny problem?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

kiedyś w seacie mialem taki problem i okazało się, że serwo było nieszczelne dostawała sie tam woda i zamarzła... przyczyna możebyć też uszkodzona vakumpompa...
kobsnay
Początkujący

Znalazłem przyczynę! Pęknięte plastikowe kolanko przewodu łączącego serwo z "vacumpompą".

Podjechałem do sklepu, a gość mi powiedział, że już był dziś rano klient od Tourana z taką samą przypadłością, ale cały wężyk trzeba sprowadzać z zagranicy i czekać trzeba minimum tydzień :cry:

Mało tego zapalił mi się "Abgas Werkstatt" i zaświeciła się kontrolka z "motorkiem".

PYTANIE:
- czy faktycznie jest taki problem z tą rurką i nie można jej dostać w Polsce
- dlaczego zapalił się "Abgas Werkstatt"?

POMOŻECIE ?

[ Dodano: Sro Lut 01, 2012 19:13 ]
Jest jakaś szansa, że ktoś mnie chociaż "pocieszy" odpowiedziami na pytanka:

- czy faktycznie jest taki problem z tą rurką i nie można jej dostać w Polsce
- dlaczego zapalił się "Abgas Werkstatt"?

dzięki z góry :roll:
patryk271176
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: patryk271176 »

"Abgas Werkstat" to najczęściej problem z zaworem recyrkulacji spalin zwanym fachowo zaworem EGR ,ale też kilka innych drobnych przypadłości jest podpiętych pod kontrolkę silnika np.czujniki temperatury itd.,itp.więcej dowiesz się jak podepniesz touraska pod kompa. :roll:
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Nie da się to to wykombinować normalnymi przewodami, które sprzedają motoryzacyjne?
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Na przewody te kiedyś była akcja wymiany, jak dobrze pamiętam był problem materiału, który twardniał w niskiej temperaturze i pękał.
Odradzam wężyki z motoryzacyjnego bo lepsze nie będą, a można nieźle się zdziwić i przykro zakończyć hamowanie.
Wspomniany błąd i kontrolka wyskoczyła ponieważ do sterownia zaworami podciśnieniowymi np. turbiny zabrakło podciśnienia z pompy podciśnieniowej. Sterownik nie mógł osiągnąć założonych w danych warunkach parametrów pracy i uprzejmie poinformował kierowcę o babolu.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Ale jakbym miał czekać tydzień na oryginalny przewód.... A czym się różnią takie przewody od tych z ASO? Skoro i te pękają. Najważniejsze, żeby faktycznie dobrać przewód dobrej jakości bo to hamulce...Mozna to zrobić wg własnego uznania
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Materiałem.
Firmy robią różne węże, do różnych celów mające różne własności. Wystarczy, że dobrze nie przeczyszczą wytłaczarki po jednym granulacie i wyjdą "mieszane" wężyki na początku z dużym udziałem niewłaściwego materiału.
Prowizorkę możesz zrobić, tylko przy hamowaniu o niej pamiętaj :)
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
kobsnay
Początkujący

Wielkie dzięki za informację.

Czyli rozumiem, że jak już wymienię przedmiotowy "wężyk", to pozostanie mi pojechać na diagnostykę kompem i ewentualne skasowanie błędów, czy też komp sam sobie z tym poradzi i automatycznie zgasną kontrolki których nie powinno być ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Teoretycznie po nastu "OK" razach komp powinien wykasować błąd tzn. w sensie kontrolki, komunikatu
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

kobsnay, możesz zrobić fotkę tego uszkodzonego przewodu?
kobsnay
Początkujący

Nie ma sprawy. Dziś po pracy będę starał się go wyciągnąć, to pstryknę fotkę i wieczorem wrzucę na forum.

[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 17:07 ]
No i dupa :evil:

Chciałem wymontować ten pier...... wężyk i nic z tego. Żeby się dostać do pompy i serwa musiałbym wymontować przynajmniej rurę dolotową od przepływki w górę. Zdjąłem opaski zaciskowe, ale przy -11 stopniach rury dolotowe są tak sztywne, że nie idzie ich zsunąć. Nie chciałbym połamać sobie jeszcze czegoś przy okazji. Chyba trzeba będzie poczekać do wiosny ;)

Poza tym ktoś może wie w jaki sposób odłączyć ten wężyk podciśnienia od pompy i od serwa, bo nic tam nie widać w tej chwili, a wolałbym się przygotować żeby później nie rzeźbić.

Czy wężyk jest połączony za pomocą opasek zaciskowych, czegoś w stylu śrubunków, czy może na zwykły "wcisk"?

[ Dodano: Czw Lut 02, 2012 19:42 ]

Załączam przykładowe zdjęcie pompy z zaznaczonym połączeniem przedmiotowego przewodu. Mam pytanie jak to rozłączyć?

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2012 03:53 przez kobsnay, łącznie zmieniany 1 raz.
rysiek75
Początkujący
Auto:: Toyota Corolla Verso 1.8
Imię:: Rafał

Post autor: rysiek75 »

Witam, ja niedawno wymieniałem ten przewód (tzn. mechanik). Faktycznie czekałem około tygodnia, jechał od Niemca.
U mnie też pękło kolanko, do wymiany jeździłem na sklejonym na gorąco. Ale u mnie pękło nie z zimna (w grudniu nie było takich ekstremalnych temperatur) ale w momencie kiedy dodałem za mało gazu i samochód po prostu zgasł. Po uruchomieniu auta przejechałem 300 m, wcisnąłem 2 razy pedał hamulca a on spuchł i hamowanie było na ręcznym. Na szczęście wyhamowałem.

Co do rozłączenia przewodu to mechanik po prostu go ściągnął, raczej nie ma tam żadnych opasek. Może miał trochę krzepy i imadła w dłoniach, nie sprawiło mu to jakiegoś problemu.
Spytał tylko, czy miałem coś robione przy skrzyni, bo często przy wyjmowaniu mechanicy zapominają o tym przewodzie i można go wtedy uszkodzić. Skrzyni nie ruszałem, może padł ze starości.
Faktycznie, jak pisze Turanek, nie było przyspieszenia i hamulców. U mnie komunikat nie pojawił się.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

kobsnay, przewód jest na wcisk na gumową uszczelke jakby i dlatego tak ciezko schodzi.jak już jest i tak pęknięty to podważ go w koło śrubokrętem i zejdzie :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
kobsnay
Początkujący

O to właśnie mi chodziło, żeby niepotrzebnie nie rzeźbić. Dzięki bardzo.

Także, będę musiał dziś jakoś rozgrzać przyłącze, bo na mrozie to wszystko jest jak kamień, chlapnę trochę WD40 i może się uda.

[ Dodano: Pon Lut 13, 2012 21:49 ]
Zrobione! :brawa:

Po 8 dniach dostałem wreszcie przewód. 30 minut wymiany na podwórzu pod blokiem i wreszcie można znów śmigać.

Jeszcze tylko muszę podjechać, żeby mi usunęli błędy, po świeci mi się CHECK.

Dzięki za informacje :piwo:
ODPOWIEDZ