rodzaj diód w climatronik

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
hans860
Przeglądacz
Auto:: octavia II
Imię:: Piotr
Otrzymał podziękowań: 3 razy

rodzaj diód w climatronik

Post autor: hans860 »

Cześć. Chciałbym zmienić diody w panelu climatronik ( 3AA.......) na zielone
z tym że nie mogę dojść do tego, jakiego nazewnictwa powinienem użyć w poszukiwaniu diody zaznaczonej na zdjęciu. Jeśli ktoś ma wiedzę to proszę o info jakie konkretnie parametry muszą mieć owe diody
Załączniki
20160305_183930.jpg
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Re: rodzaj diód w climatronik

Post autor: hagio »

hans860 pisze:Cześć. Chciałbym zmienić diody w panelu climatronik ( 3AA.......) na zielone
z tym że nie mogę dojść do tego, jakiego nazewnictwa powinienem użyć w poszukiwaniu diody zaznaczonej na zdjęciu. Jeśli ktoś ma wiedzę to proszę o info jakie konkretnie parametry muszą mieć owe diody
zerknij tu i podpytaj JakubSwierczek
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... 8&start=15
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz
Auto:: Sharan, Caddy 2K
Imię:: Jakub
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: JakubSwierczek »

Siema.
Z którego rocznika autko i czy mógłbyś podesłać zdjęcie całego climatronica jak wygląda? Postaram się pomóc :)

Najlepiej jakbyś kolego wziął suwmiarkę i zmierzył mniej więcej wymiar tych diód. To już znacznie ułatwi poszukiwania.
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
hans860
Przeglądacz

panel taki
http://allegro.pl/vw-jetta-panel-klimat ... 56820.html
suwmiarki niestety nie posiadam ale zrobiłem kilka fotek
pierwsza fotka przedstawia panel po wymianie diod ale swiecą znacznie słabiej w porównaniu do reszty (diody wylutowane ze starego panelu, efekt taki bo albo diody już stare albo je przegrzałem podczas wylutowania)
Załączniki
20160305_234315.jpg
20160305_232339.jpg
20160305_232301.jpg
20160305_232138.jpg
Awatar użytkownika
Maxpl
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI
Imię:: MAX
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: Maxpl »

Z tego co widzę masz dwa rodzaje diód smd. Diody powinny być ograniczone napięciowo i prądowo rezystotem ( polecisz po ścieżkach to zobaczysz rezystorki). Wielkość napięcie na diodę może być inna w zależności od koloru i dlatego stosujemy odpowiedni rezystor.
Poszukaj odpowiednich diód i porównaj parametry np: tu http://www.tme.eu/pl/katalog/diody-led-smd_100404/
hans860
Przeglądacz

A czy przy przejściu z czerwonego na zielony powinno się zmieniać rezystory?
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz
Auto:: Sharan, Caddy 2K
Imię:: Jakub
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: JakubSwierczek »

Maxpl- to w końcu powinny być ograniczone napięciowo czy prądowo? :)

W tym przypadku to tak na prawdę wymiary diody mogą powiedzieć jaki to jest "model", dlatego dobrze byłoby je dokładnie zmierzyć. W układach są dosyć znikome rezystory używane- mają one brać na siebie skoki napięcia przy wahaniach z alternatora, żeby nie spalić diód. Strona TME to duża baza diód SMD- polecam.
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
Awatar użytkownika
Maxpl
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI
Imię:: MAX
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: Maxpl »

W końcu usiadłem do kompa i mogę trochę rozpisać się :lol:
hans860 pisze:A czy przy przejściu z czerwonego na zielony powinno się zmieniać rezystory?
Będzie to zależało od parametrów diody o innym kolorze. Jeżeli parametry będą podobne rezystory zostają, a jeżeli parametry będą inne i nie będą w tym samym zakresie rezystorki trzeba zmienić. (opiszę w dalszej części)
JakubSwierczek pisze:Maxpl- to w końcu powinny być ograniczone napięciowo czy prądowo?
W tej sytuacji będzie to ograniczenie prądowe.
JakubSwierczek pisze:W układach są dosyć znikome rezystory używane- mają one brać na siebie skoki napięcia przy wahaniach z alternatora, żeby nie spalić diód
Z tego co mnie wiadomo to samochody mają regulator napięcia, który utrzymuje stały poziom napięcia wytwarzanego przez prądnicę lub alternator pomimo zmian obrotów silnika.
Wracając do tematu rezystor ogranicza prąd przepływając przez diodę. Do obliczenia wartości rezystora potrzebujemy: wartość napięcia zasilania, graniczna wartość zasilenia diody, graniczna wartość prądu płynącego przez diodę, można dodać moc diody i ilość diod w danym obwodzie zasilania.
Im większy prąd płynący przez diodę powoduje wzrost ciepła, spadek napięcia na diodzie i dioda pada z temperatury.
Wystarczy pisania, jak poprzednik napisał ważne jest byś sprawdził wymiary diody lub diod tam w linku który podałem masz możliwość wyszukania po wielkości.
Linki do obliczenia rezystora i wyjaśnienia dlaczego dajemy rezystor.
http://mikrokontrolery.blogspot.com/201 ... r.html?m=1
http://robotykadlapoczatkujacych.pl/lek ... -do-diody/
ODPOWIEDZ