koło dojazdowe i wkładka Touran 2015-

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik
Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
Imię:: Jarek
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 49 razy

koło dojazdowe i wkładka Touran 2015-

Post autor: Gandalf »

Cześć

szukam informacji dot nowego Tourana model 2016 Highline 5 osobowy:

1. nr fabryczny wkładu styropianowego do koła zapasowego 16 cali (jeśli w ogóle VW coś takiego przewidział...)

2. czy do samochodu będzie pasowało standardowe koło dojazdowe 18" opona 125/70/18" rozstaw śrub 5x112 otwór 57mm? jeśli nie takie to jakie powinno mieć parametry?
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Re: koło dojazdowe i wkładka Touran 2015-

Post autor: Johny7205 »

Ćwiczyłem temat wkładu styropianowego w passacie B8 2015.
Mam koło zapasowe 17" i fabrycznie miałem boczny styropian na lewarek i klucze obok koła. To uniemożliwiało obniżenie podłogi bagażnika.
Moim zdaniem bez sensu.
W serwisach VW nikt nie umiał powiedzieć jaki wkład styropianowy w koło zapasowe będzie pasować.
Przymierzyłem wkład od oktavii III kolegi, który ma koło zapasowe 16".
Wszystko ładnie pasuje u mnie i nie przeszkadza, że wkład jest do koła 16" a ja mam 17". Wkład dociąga się paskiem i nic nie lata.
Ponieważ używki na Allegro były drogie, kupiłem sam wkład w salonie Skody za 76 zł, przełożyłem klucze, lewarek, hak itd. i teraz mam podłogę bagażnika niżej.

Co do dojazdówki o której piszesz, uważam że będzie pasować do najnowszego Turka. Mam dokładnie taką w moim Touranie więc jak chcesz sprawdzić przed zakupem, możemy przymierzyć do twojego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

Johny7205 pisze: Mam koło zapasowe 17" i fabrycznie miałem boczny styropian na lewarek i klucze obok koła. To uniemożliwiało obniżenie podłogi bagażnika.
Moim zdaniem bez sensu.

Przymierzyłem wkład od oktavii III kolegi, który ma koło zapasowe 16".
Wszystko ładnie pasuje u mnie i nie przeszkadza, że wkład jest do koła 16" a ja mam 17". Wkład dociąga się paskiem i nic nie lata.
.
No właśnie tak to u mnie wygląda - nie mogę obniżyć podłogi bez usunięcia koła zapasowego i wytłoczki, które zabiera mnóstwo miejsca. Niestety miejsce na koło zapasowe w nowym Touranie jest bardzo płytkie (bo pod spodem jest w poprzek zamontowany tłumik). Wygląda, że nawet dojazdówka będzie za wysoka. Stąd zacząłem się zastanawiać czy nie zamontować w kole zapasowym nowej wytłoczki a miejsce wokół koła wykorzystać jako dodatkowy bagażnik. Znalazłem właśnie taką do Octavii III: STYROPIAN BAGAŻNIKA SKODA OCTAVIA III 5E0012115A. Czy jest taka jak Twoja?
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Nie pamiętam numeru katalogowego ale wizualnie to ta sama wytłoczka.

Nie możliwe żeby dojazdówka 18" razem z wytłoczką do niej była za wysoka.
W Touranie 1T2 mam niską podłogę i pokrywa plastikowa zamyka się przy włożonej dojazdówce w której jest styropian na graty. Ten styropian nie wystaje ponad dojazdówkę. jak chcesz to możesz looknąć jak to wygląda w moim Touranie. Możemy poprzymierzać też do Twojego.
W poprzednich Touranach tłumik też jest pod spodem w poprzek.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gandalf
Użytkownik

Zamówiłem wkład styropianowy do Octavii III i czekam teraz na kuriera.

Dzięki za propozycję sprawdzenia. Zobaczymy jak przyjdzie wkład czy będzie pasował.

-- Wt mar 22, 2016 20:07 --

Wkład styropianowy do OIII dzisiaj dotarł.

Pasuje do pełnego koła 16 cali.

Na pewno jest zbyt wysoki aby opuścić podłogę po zmianie koła na typową wąską dojazdówkę. Do niej jest potrzebny płytszy wkład.

Ale to nie problem bo jak zapakuję w koło zapasowe wszystkie narzędzia to będę mógł usunąć wkładkę styropianową, która zajmuje teraz 1/3 podłogi bagażnika.

-- Pt kwi 01, 2016 20:13 --

Odesłałem wkładkę styropianową do O3. Niestety nie pasuje pod podnośnik do T2016.

Potrzebna mi wkładka do koła 16 cali od Passata 2015-, Superba 2015- lub Tourana 2016-

I takich wkładek nie ma.

A ponieważ mi zależy na miejscu w bagażniku nawet pod podłogą - zapakuję narzędzia luzem do koła zapasowego i wokół zrobię schowek.
ODPOWIEDZ