Wentylatory chłodnicy- różne kierunki nadmuchu
Wentylatory chłodnicy- różne kierunki nadmuchu
Witam. Zauważyłem w swoim nie dawno kupionym touranie że wentylatory chłodnicy dmuchają powietrze w różnych kierunkach. Oba kręcą się w prawo lecz mają różne łopatki i ten od kierowcy dmucha powietrze przed auto czyli do przodu a drugi od pasażera zaciąga powietrze z przodu auta i kieruje je na silnik. Pierwszy raz się z takim czymś spotykam i nie wiem czy to usterka czy może ktoś coś kombinował. Proszę o pomoc.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Wentylatory chłodnicy- różne kierunki nadmuchu
Wydaje mi się ze coś kombinowane. Powinny oba wciągać powietrze. Zamień kable od wiatraka żeby wciagal. Tak to walczy z naporem powietrza jak szybko jedziesz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Dzięki za odpowiedz. Myślisz że zmiana kabli zmieni kierunek pracy tego wentylatora?
- PIOTREL
- Expert
- Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 64 razy
- Otrzymał podziękowań: 108 razy
Zmiana polaryzacji powinna zmienić kierunek obrotów. Jest tam silnik stało napięciowy więc kierunek powinien się zmienić. Jak dobrze pamiętam jest on sterowany dużym wiatrakiem więc nie posiada elektroniki.
U mnie oba wiatraki są tej samej wielkości. Ale spróbuje jak tylko dostane się gdzieś do warsztatu.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
A jeden właściwie ten prawy powinien być mniejszy. Umnię w bls tez z 2007 tak jest.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
Jakis drut zrobiony jest.szunaj23 pisze:U mnie oba wiatraki są tej samej wielkości. Ale spróbuje jak tylko dostane się gdzieś do warsztatu.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Zrób zdjęcie tych wiatraków albo ich numeru. Swoją drogą ciekawe z czego tam przeszczepili
Postaram się jutro wstawić jpg.
-- Pn maja 16, 2016 12:55 --
Witam.Jednak wentylatory są różnej wielkości. Od kierowcy większy i to on kręci się w złym kierunku. Ma strzałkę że powinien się kręcić w lewo a kręci się w prawo.Spróbuję dodać zdjęcia.Wygląda mi na oryginalne wentylatory,więc może ktoś wcześniej z kablami coś pomieszał a auto miało kiedyś lekką stłuczkę od strony kierowcy więc może wtedy coś pomieszali.
-- Wt maja 17, 2016 08:57 --
Widzę że w złym miejscu umieściłem ten wątek. Może ktoś pomoże jak to przenieść we właściwe miejsce?
-- Wt maja 17, 2016 14:26 --
Przeniosłem ten wątek na ogólny bo tu nie jego miejsce chyba.
-- Pn maja 16, 2016 12:55 --
Witam.Jednak wentylatory są różnej wielkości. Od kierowcy większy i to on kręci się w złym kierunku. Ma strzałkę że powinien się kręcić w lewo a kręci się w prawo.Spróbuję dodać zdjęcia.Wygląda mi na oryginalne wentylatory,więc może ktoś wcześniej z kablami coś pomieszał a auto miało kiedyś lekką stłuczkę od strony kierowcy więc może wtedy coś pomieszali.
-- Wt maja 17, 2016 08:57 --
Widzę że w złym miejscu umieściłem ten wątek. Może ktoś pomoże jak to przenieść we właściwe miejsce?
-- Wt maja 17, 2016 14:26 --
Przeniosłem ten wątek na ogólny bo tu nie jego miejsce chyba.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Kręcą się dobrze ale ten duży jest niewiadomo z czego -za dużo łopatek i nie ten kształt