Podgrzewanie swiec ?
-
jak781
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Podgrzewanie swiec ?
Witam.
Gdy odpalam mojego tourana podgrzewam 2-3 razy swiecie.
Czy mozna tak robic ? Nie spala sie ?
Gdy odpalam mojego tourana podgrzewam 2-3 razy swiecie.
Czy mozna tak robic ? Nie spala sie ?
- patarek
- Zaawansowany
- Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
- Kontakt:
Ale czy jak zgaśnie kontrolka podgrzewania - to wtedy przestaje płynąc prąd czy jeszcze dalej je grzeje?
Oto JA
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]
[ Julian Tuwim ]
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
No tak ale kosztem świec...Tomas pisze:No tak, ale są szkoły które twierdzą że podczas dużych mrozów powinno się grzać świece przynajmniej 2 razy przed odpaleniem, pozwala to na bezproblemowe odpalenie.
Turanek napisał post wyzejAle czy jak zgaśnie kontrolka podgrzewania - to wtedy przestaje płynąc prąd czy jeszcze dalej je grzeje?
Po każdym rozruchu silnik jest dogrzewany, niezależnie od tego, czy przed rozruchem był podgrzewany.Zmniejsza to hałas spalania, poprawia bieg jałowy silnika i obniża emisję węglowodorów. Faza dogrzewania trwa maksymalnie 4 minuty i jest przerywana, gdy silnik osiągnie prędkość obrotową 2500 obr/min.
-
Piotr1979
- Specjalista
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Przejeździłem różnymi dieslami około 500tyś i stosowałem na dużym mrozie w/w metodę podgrzewania komory spalania i nigdy nie wymieniałem w żadnym z nich świec żarowych: Ford focus MK1 DI 75 kucy, mercedes Vito 115 150 kucy, Nissan Patrol 2,8 DI, Nissan Pickup przebiegi rzędu 150 tyś od nowego i nie tylko. Na upartego to przecież i akumulator i rozrusznik też się wtedy przeciąża bo zimno, bo olej gęsty. Nie dajmy się zwariować, to jest normalna eksploatacja.Turanek pisze:W zasadzie nie powinieneś tego robić, bo to wpłynie na ich trwałość. W momencie przekręcenia zapłonu na świece trafia pełne napięcie, by szybko je rozgrzać tzw. push a potem spada i jest podgrzewanie sekwencyjne.
Więc lepiej dłużej odczekać, zamiast kilkukrotnie męczyć świece...
PZDR
Szukajcie a znajdziecie.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
No, a miałeś tam świece tzw. 3 generacji? Poczytaj sobie o Paskach z silnikiem BMP i świecach ceramicznych.Piotr1979 pisze: Ford focus MK1 DI 75 kucy, mercedes Vito 115 150 kucy, Nissan Patrol 2,8 DI, Nissan Pickup
A paliwo jakie nie lałeś to jechały, nie? W VW też tak było, aż się era silników z pompami rotacyjnymi skończyła. Wszystko teraz to nowoczesna technika i potrafi zawieść w "nieidealnych warunkach"
- patarek
- Zaawansowany
- Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
- Kontakt:
Czyli pomysł dwukrotnego grzania świec nie ma celu?jeżu pisze:uranek napisał post wyzej
Po każdym rozruchu silnik jest dogrzewany, niezależnie od tego, czy przed rozruchem był podgrzewany.Zmniejsza to hałas spalania, poprawia bieg jałowy silnika i obniża emisję węglowodorów. Faza dogrzewania trwa maksymalnie 4 minuty i jest przerywana, gdy silnik osiągnie prędkość obrotową 2500 obr/min.
[ Julian Tuwim ]
[ Julian Tuwim ]
-
ptomek2
- Przeglądacz
Ja dzisiaj sprawdzałem VaGiem to przy -8 stopniach (mowa o płynie chłodniczym) czas grzania wynosi 1,61 sek.(grupa 12) Wg mnie to za krótko przecież jakie by te świece nie były to w takim czasie nie złamią temperatury. Mam ochotę przestawić na dłuższy czas ale nie do końca wiem jak to zrobić aby tylko przy temp poniżej -15 grzały o 2 sek dłużej.?
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR