Radio chińczyk BT, MP3, FM - montaż kamery.

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
krzychu271
Początkujący
Auto:: 1T1 1.6 MPI '05 LPG
Imię:: Kris
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Radio chińczyk BT, MP3, FM - montaż kamery.

Post autor: krzychu271 »

Witam, wymieniłem mojego RCD 300 na radio chińskie z linku

http://pl.aliexpress.com/item/HD-7-Inch-Car-DVD-For-VW-SAGITAR-JATTA-JETTA-GOLF-V-POLO-BORA-With-3G/840114102.html
Całość z cłem wyszła ok 630 zł.

Image

Image

Image

Image

Image

Image - Nowe radio z wejsciem na antene po lewej stronie

Image kabelki od anteny

Image kabelki cd

Image 2 wejścia do anteny RCD300

Radio działa prawie super:
-BT - rozmowy tel,muzyka z tel
-Mp3- 2xUSB - zamontowałem w schowku
-Navigacja - Automapa, Navitel
-zczytuje stan licznika, drzwi otwarte, zapięte pasy, obroty, paliwo,
-kamera cofania ( nie mam jeszcze, ale u kolegi w polo który ma te samo radio, działa)

Prawie, bo funkcja Radia FM działa ale dużo gorzej niż w starym radiu i tutaj moje pytanie. W oryginale miałem 2 anteny i z zasięgiem nie miałem większego problemu, w chińczyku jest wejście jedynie na 1 antenę i 1 została nie podłączona.

Jak to rozwiązać by wzmocnić sygnął lub podłączyć obydwie anteny?

Dla zainteresowanych radiem kilka uwag:
- brakuje też Funkcji GALA ;( - w oryginale super to działało - nie musiałem regulować głośnośći
- w oryginalnym radiu podświetlenie klawiszy działało razem z FIS-em - w chinczyku nie ma możliowości wybrania siły podświetlenia klawiszy.
- nie za bardzo można dogrywać inne aplikacje - to nie android :)

Dodatkowe pytanie bonusowe :) Gdzie w środku auta umieszczaliście nadajnik GPS?( wstepnie umieściłem za radiem, łapie 6-8/10 nadajników ale nie wydaje mi się to za dobre miejsce.
Ostatnio zmieniony pn cze 27, 2016 23:23 przez krzychu271, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Re: Radio chińczyk BT, MP3. FM - słabo działa.

Post autor: jeżu »

Wyżej pod górnym schowkiem..

wysłane z GT...
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

U mnie jest na magnesie przyczepiona do radia i jest OK
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
krzychu271
Początkujący

Też mam na magnesie z tyłu, ale wydaje mi się że lepiej by odbierał jakby GPS wsadzić wyżej jak jeżu napisał.

Zamówiłem kamerę to będę walczył jeszcze z ustawieniem poprawnym przy jej montażu.

Zastanawiam się nad montażem jeszcze separatora 2x fakra

http://allegro.pl/separator-antenowy-vw ... 08809.html

by radio lepiej odbierało. Nie wiem czy to coś pomoże...
Radio same w sobie wyszukuje sporo stacji w Gdańsku.
Gdy włączone jest stereo, czasem słuszę szum.
Poprzedniego radia tak nie testowałem, może tak powinno być.
Awatar użytkownika
krzy0
Przeglądacz
Auto:: A4 B8 14r
Imię:: Krzysiek

Post autor: krzy0 »

A powiedz czy jakosc dzwieku jest lepsza na tym radiu np.podbicie basu
Awatar użytkownika
Mefju
Użytkownik
Auto:: OCTAVIA III CKFC
Imię:: Mateusz
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: Mefju »

jaki to ma system? WinCE?
Skoda Octavia III 2.0 TDI CKFC 2013
VW Golf V 1.9 TDI BXE 2008 Obrazek
Awatar użytkownika
tberent
Zaawansowany
Auto::
Imię::
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: tberent »

Musisz zrobić połączenie lewej imprawej anteny i dać na jedno wejście. Po to są 2 anteny żeby jak auto jedzie to łapał z tej lepszej i się samo przełączyć mogło na mocniejszy sygnał. Inaczej jest jak jest antena na dachu.
krzychu271
Początkujący

@Krzysiek - wg mojego słuchu jakość dźwięku jest o wiele lepsza, podbicie możesz sobie włączyć większe przez przyciśnięcie przycisku głośności. Trzeba naprawdę mocno podkręcić radio żeby coś zacharczało. Zapuściłem dla testu jakiś audiobook z youtuba przez BT i zero szumu. Czysty głos lektora.

@Mefju -System operacyjny: Windows CE 6.0, możesz wrzuć różne nawigacje, w ustawieniach zmieniasz która ma ci się odplać. Ja mam na razie automapę i navitela.

W sieci znalazłem instrukcję do tego chińczyka gdzie opisane są menu:
http://cms2.netnews.cz/files/shop-attac ... 0-menu.pdf

@tberent - dzięki za info -z tego co piszesz to do tego doskonale będzie się nadawać ten separator co podałem w linku powyżej 2x fakra

edit:
Separator zamówiony. Po zamontowaniu zobaczymy czy będzie lepiej.
--
edit2: Na antenie jest 12v więc okazało się że separator nie był potrzebny. Podłączyłem 1 antenę z 2. Wydaje mi się że jest ok. W trasie nie miałem problemów, czego się wcześniej obawiałem.

-- Pn cze 27, 2016 23:21 --

Do radia podłączyłem chińską kamerę do lampki podświetlenia Viaken za ok 90 zł. Pierwsza się popsuła po 15 min, odesłałem i dostałem drugą - miała masę na kablu przesyłowym, a z normalnej masy nie korzystała (sam plus wystarczył) - to normalne twierdził serwisant po rzuceniu paru ku** pod nosem myśląc że tego nie słychać ;)
Żeby radio wykryło kamerę potrzeba w moim przypadku było podłączyć plus do czerwonego kabelka z RCA i z drugiej strony czerwony kabelek do "back" z tyły radia.

Kamera działała po wrzuceniu wstecznego, ale gdy odpalałem silnik pojawiały się pasy i wyświetlał się czarny ekran i napis "no signal".

Zastosowałem "przekaźnik samochodowy" koszt 14 zł - wtyczka + przekaźnik w miejscowym sklepiku elektronicznym.

Podłączenie:
pin 30 do "+ 12v" z akumulatora w moim przypadku gniazda zapalniczki w bagażniku
pin 87 do zasilenia kamery
pin 85 stała masa z zapalniczki w bagażniku
pin 86 plus ze świateł cofania (czarno-zielony kabelek - są 2 podobne w tej samej wiązce - w moim przypadku na sapera się nie nadaję ) połączyłem go z kabelkiem czerwonym od RCA, by dać sygnał do "back" radia.

Kabelek 5m nie starczył gdy puściłem go - od radia za schowkiem- po słupku- do dołu- przez listwę progową do tyłu- nadkolem do słupka - i do klapy przez gumową osłonkę kabli.

Kabel RCA dosztukowałem i polecam tą opcje bo ciężko jest ze wtyczką przejść przez gumową osłonę.

Do montażu potrzebne mi były:
-żyłka/drut do przeciągnięcia przez "gumę harmonijkę" z taśmą izolacyjną
-dodatkowe 4m kabla podwójnego cienkiego prądowego
-2-3m kabla RCA przedłużka (oryginalnego nie ciąłem)
-klej guma metal bo popsułem wtyczkę od harmonijki
-bezpiecznik 15' bo się spalił od gniazda zapalniczki
-przekaźnik samochodowy z wtyczką
-śrubokręty torx,gwiazdkowy, klucz 13, kliniki do podważania tapicerki, ewentualnie zapasowe kołki(metalowe, plastikowe) do montażu tapicerki
-lutownica, koszulka termokurczliwa, zapaliczka, taśma izolacyjna
-multimetr

Jeśli robisz to sam i pierwszy raz może trochę dłużej zejść, ale satysfakcja gwarantowana.

Parę fotek.
Image
Image
Image ImageImage
Image czerwony kabelek to przedłużka nie mylić z zasilającym :) Image Image
zdunCMG
Auto:: 1T0, 1.9TDI, 2004
Imię:: Piotr

Re: Radio chińczyk BT, MP3, FM - montaż kamery.

Post autor: zdunCMG »

Kolego, mam pytanie, zamówiłem takie samo radio, ale po CANie nie chce mi się całkowicie wyłączyć, nawet ręcznie, odciąłem czerwony kabelek i podłączyłem +12V z panelu Climatronic'a, czego efektem jest działające radio przy włączonym silniku, ponieważ po cofnięciu kluczyka do pozycji 0 bez wyciągania go, napięcie ginie, dlatego pytanie moje brzmi następująco, jak rozwiązałeś temat zasilania lub ewentualnie może orientuje się ktoś gdzie znaleźć +12v po zapłonie?

pozdrawiam
chabi87
Początkujący
Auto:: Caddy, Passat b6
Imię:: Robert

Post autor: chabi87 »

zdunCMG pisze:Kolego, mam pytanie, zamówiłem takie samo radio, ale po CANie nie chce mi się całkowicie wyłączyć, nawet ręcznie, odciąłem czerwony kabelek i podłączyłem +12V z panelu Climatronic'a, czego efektem jest działające radio przy włączonym silniku, ponieważ po cofnięciu kluczyka do pozycji 0 bez wyciągania go, napięcie ginie, dlatego pytanie moje brzmi następująco, jak rozwiązałeś temat zasilania lub ewentualnie może orientuje się ktoś gdzie znaleźć +12v po zapłonie?

pozdrawiam
Sprawdzałeś zapalniczkę? - sprawdź...
U jednego może być stały + w gnieździe , a u Ciebie dopiero po kluczyku
Pozdrawiam
Henryk C
Kandydat
Auto:: VW Touran 2003
Imię:: Henryk
Podziękował: 3 razy

Post autor: Henryk C »

krzychu271 pisze:Witam, wymieniłem mojego RCD 300 na radio chińskie z linku

http://pl.aliexpress.com/item/HD-7-Inch-Car-DVD-For-VW-SAGITAR-JATTA-JETTA-GOLF-V-POLO-BORA-With-3G/840114102.html
Całość z cłem wyszła ok 630 zł.
I jak ? jestes zadowolony z radia ? warto to kupić ?
krzychu271
Początkujący

Radio przez 2 lata sprawowało się dobrze, ale po tym okresie zaczęły się dziwne symptomy.
- Czarny ekran,- 0 reakcji
- Kamera przestawała działać co jakiś czas.
- Stacje radiowe przestały działać.
- Włączał się WINCE
Producent za bardzo nie był pomocny.

Wymieniłem stare na 2din Android, 4gb ram, 8 rdzeni i jest petarda!Sklep google, Google maps, youtube, hbogo itp. Jak na razie nie widzę minusów.
Awatar użytkownika
tomilidżons
Przeglądacz
Auto:: Cross 2.0 BMM 140KM, 2010
Imię:: Tomek
Podziękował: 6 razy

Post autor: tomilidżons »

Panowie, powiedzcie mi czy wymieniając RNS510, które mam aktualnie na przykładowe radio jak niżej muszę coś jeszcze modzić czy tylko podłączam antenę i kostkę i działa? Tzn oprócz radia łączyć mi się będzie z zestawem głośnomówiącym itp?

https://allegro.pl/oferta/nawigacja-2di ... 8462234683

Orientujecie się jak to wygląda?
daj mu na zimnym ;)
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Post autor: tinware »

krzychu271 pisze:Prawie, bo funkcja Radia FM działa ale dużo gorzej niż w starym radiu i tutaj moje pytanie. W oryginale miałem 2 anteny i z zasięgiem nie miałem większego problemu, w chińczyku jest wejście jedynie na 1 antenę i 1 została nie podłączona.
Trochę o antenach tutaj - od czego są i do czego służą.

krzychu271 pisze:Jak to rozwiązać by wzmocnić sygnął lub podłączyć obydwie anteny?
Wraz z zestawem powinieneś dostać aktywny przedwzmacniacz sygnału

krzychu271 pisze:Dla zainteresowanych radiem kilka uwag:
- brakuje też Funkcji GALA ;( - w oryginale super to działało - nie musiałem regulować głośnośći
- w oryginalnym radiu podświetlenie klawiszy działało razem z FIS-em - w chinczyku nie ma możliowości wybrania siły podświetlenia klawiszy.
- nie za bardzo można dogrywać inne aplikacje - to nie android
Wszystko się zgadza, taka polityka naszych przyjaciół

krzychu271 pisze:Dodatkowe pytanie bonusowe :) Gdzie w środku auta umieszczaliście nadajnik GPS?( wstepnie umieściłem za radiem, łapie 6-8/10 nadajników ale nie wydaje mi się to za dobre miejsce.
Ja swój zamontowałem w okolicach czujnika nasłonecznienia od klimatronika - zasięg wystarczający do prawidłowej pracy Google Maps czy AutoMapy

krzychu271 pisze:Kabelek 5m nie starczył gdy puściłem go - od radia za schowkiem- po słupku- do dołu- przez listwę progową do tyłu- nadkolem do słupka - i do klapy przez gumową osłonkę kabli.
W przypadku Tourana potrzebna jest długość 7,5m do tylnej kamery

zdunCMG pisze:Kolego, mam pytanie, zamówiłem takie samo radio, ale po CANie nie chce mi się całkowicie wyłączyć, nawet ręcznie, odciąłem czerwony kabelek i podłączyłem +12V z panelu Climatronic'a, czego efektem jest działające radio przy włączonym silniku, ponieważ po cofnięciu kluczyka do pozycji 0 bez wyciągania go, napięcie ginie, dlatego pytanie moje brzmi następująco, jak rozwiązałeś temat zasilania lub ewentualnie może orientuje się ktoś gdzie znaleźć +12v po zapłonie
Cześć, tutaj odpowiedź na Twoje pytanie

krzychu271 pisze:Wymieniłem stare na 2din Android, 4gb ram, 8 rdzeni i jest petarda!Sklep google, Google maps, youtube, hbogo itp. Jak na razie nie widzę minusów.
Dobra decyzja! :)

tomilidżons pisze:Panowie, powiedzcie mi czy wymieniając RNS510, które mam aktualnie na przykładowe radio jak niżej muszę coś jeszcze modzić czy tylko podłączam antenę i kostkę i działa? Tzn oprócz radia łączyć mi się będzie z zestawem głośnomówiącym itp?

https://allegro.pl/oferta/nawigacja-2din-radio-android-vw-skoda-seat-kamera-8462234683

Orientujecie się jak to wygląda?
Nie kupuj tego... Android do płynnej pracy wymaga 3GB pamięci podręcznej, przy 2GB działa bardzo wolno, a 1GB pamięci wystarczy Ci do posłuchania radia albo mp3 - a to można osiągnąć bez Androida. Ja mam takie radio z 1GB ramu, ostatnio jadąc włączyłem Yanosika, 20minut później kiedy dojechałem już na miejsce docelowe, on cały czas się jeszcze uruchamiał. Na radio z systemem Android trzeba wydać 900-1200zł i nie przeskoczysz tego. Zapraszam na profil "Mój Touran" - tutaj znajdziesz dużo o radio z Androidem w moim wykonaniu, ja za swoje zapłaciłem 1250zł. Główne używane przeze mnie aplikacje to: radio fm/am, radio internetowe, muzyka mp3, google maps, yanosik, youtube, telefon, podgląd przedniej kamery rejestrującej drogę DVR oraz kamery cofania oraz przednia parkowania - zobacz sam ile aplikacji na moje 4GB ramu
ravmen
Początkujący
Auto:: touran 1.6 mpi
Imię:: Rafał
Podziękował: 2 razy

Post autor: ravmen »

zastanawiam się nad takim chińskim radiem na androidzie... powiedzcie mi czy np jak włączę nawigacje np Google mapy to w tle może lecieć radio lub mp3 ?
i czy wtedy komunikaty navi działają?
ODPOWIEDZ