Sygnalizator zapięcia pasów zwariował

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Stevills
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Sygnalizator zapięcia pasów zwariował

Post autor: Stevills »

Witam serdecznie

Pierwsze me pytanie tutaj. Niestety miesięczne poszukiwania rozwiązania w internecie nie przyniosły efektu.
Przed mniej więcej dwoma miesiącami zaczęły się dziać z czujnikiem zapięcia pasów dziwne rzeczy. Sygnalizuje (kontrolka + sygnał dźwiękowy) brak zapiętych pasów.
I nie ma znaczenia czy pasy są zapięte czy nie.

Z obserwacji wynika, że chodzi o stronę pasażera. Na początku usterka była sporadyczna. Czasem wystarczyło poruszać nieco prawą stroną fotelu pasażera i problem znikał.
Przez jakiś czas regułą było, że włączał się podczas jazdy przy skręcaniu w lewo a wyłączał przy skręcaniu w prawo.

Teraz niestety częściej "pika" i wkurza przez całą trasę niż milczy.
Czy ktoś się spotkał z podobną usterką?

Ja widzę dwie opcje:
- naprawa czujnika
- wyłączenie sygnalizacji w komputerze.

Jakie mogą być koszty powyższych rozwiązań?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Kamil
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

wyłącz sobie to i nie zawracaj sobie tym głowy wiecej... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

A ja bym nie wyłączał, bo to jednak motywuje do zapinania pasów jeszcze przed ruszeniem z miejsca.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Stevills
Kandydat

Wyłączył, nie wyłączył...

Kwestia w czym problem oraz ile to będzie kosztować?
Pasy zapięte (raz nawet pozapinałem wszystkie dostępne w aucie w celu sprawdzenia), a ten sygnał dźwiękowy wkurza cały czas.

Może inaczej zapytam. Czy posiada ktoś może jakąś instrukcję, schemat itp. instalacji dotyczącej sygnalizacji zapięcia pasów?
Na jakiej podstawie czujnik stwierdza, że pasy nie są zapięte?

Czytałem, że jest czujnik obciążenia + czujnik zapięcia. Gdzie znajduje się ten czujnik obciążenia? (być może nazywa się inaczej).

Pozdrawiam
Kamil
Awatar użytkownika
mativic
Początkujący

Post autor: mativic »

Czujnik obciążenia jest pod czterema literami - wystarczy ze na "siedzisko" naciśniesz ręką.
Stevills
Kandydat

mativic - domyślam się, że jest tam gdzie mówisz :)
Jednakże moje pytanie brzmi - co i w jaki sposób może się w nim może zepsuć, oraz czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?
I druga sprawa. Nawet jeśli czujnik obciążenia jest "walnięty", to czemu sygnalizacja dźwiękowa i kontrolka na desce rozdzielczej sygnalizują niezapięcie pasów, gdy są wszystkie zapięte?
Dodam, że są momenty gdy jest wszystko OK.

Pozdrawiam
Kamil
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

W siedzeniu pasażera powinieneś mieć czujnik-matę która z jednej strony połączona jest do sterownika a druga poprzez czujnik zapięcia z masą. Te dwie rzeczy wpływają na podanie lub brak masy na sterowniku. Posprawdzaj multimetrem masę i przejścia włącznika i maty
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: Sygnalizator zapięcia pasów zwariował

Post autor: BRUNO55 »

Przyłączę się do tematu i poproszę o pomoc w temacie braku sygnalizacji niezapiętego pasa pasażera. Temat jest o tyle ważny że w razie czego poduszka pasażera może się nie odpalić bo wszystko będzie wskazywał na to że nie ma pasażera..
Sprawdzałem za pomocą przyrządu działanie mikrowyłącznika w zatrzasku pasa oraz czujnika zajętości fotela - wszystko działa. W związku z tym mam pytanie czy jest możliwość kodowania sterownika AIR BAG za pomocą VCDS-a. Sygnalizacja zapięcia pasa kierowcy działa poprawnie . Wyłączałem tą sygnalizację w liczniku i ponownie ją włączałem i nic się nie zmienia.
W tym momencie proszę aby nikt nie pisał w odpowiedzi żebym wyłączył tą sygnalizację i będzie spoko. Ja tą sygnalizację chcę mieć.
Jeżeli ktoś na tym forum miał podobny przypadek i doszedł do jakiś wniosków czy rozwiązań to proszę o pomoc.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Turanek pisze:W siedzeniu pasażera powinieneś mieć czujnik-matę która z jednej strony połączona jest do sterownika a druga poprzez czujnik zapięcia z masą. Te dwie rzeczy wpływają na podanie lub brak masy na sterowniku. Posprawdzaj multimetrem masę i przejścia włącznika i maty
Czyli u mnie jest gdzieś przerwa, bo u kierowcy zniknęła mi sygnalizacja, a czasami w okolicy prawego pośladka (przy naciskaniu) potrafi coś zaskoczyć :)
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
piotrh4
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 Bkd 2004r
Imię:: Piotr
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Post autor: piotrh4 »

A jak go włączyć u mnie nie działa sygnalizator.
ODPOWIEDZ