Wyrzuciło czynnik z klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
cool_louis
Początkujący
Auto:: Touran 1.6 MPI 2005
Imię:: Marek

Wyrzuciło czynnik z klimatyzacji

Post autor: cool_louis »

Zwracam się do kolegów o poradę. Jakiś tydzień temu miałem wymienianą sprężarkę klimatyzacji. Wcześniej był ZYXEL, ale założyłem SANDENa. W starej coś chrobotało przy obracaniu kołem.
Wczoraj w trakcie powrotu z pracy (ok. 25km) włączałem kilka razy klimatyzacje, na koniec chodził tylko nawiew bez klimy i tak dojechałem do domu. Postawiłem auto na słońcu (było ciepło ale przecież nie upał) na 20 minut. Potem chciałem podjechać po dzieci na plac zabaw i... się zaczęło:-(
Odpalam auto a tu obroty falują, jak spadały coś klikało pod maską a z nawiewów słychać było dość mocny szum. Zgasiłem auto i nie bardzo chciało zapalić z powrotem, jak już zapalił do było falowanie i szum. Po dodaniu gazu wchodził na obroty więc ruszyłem i włączyłem klimatyzację. Po chwili dym spod maski i coś strzeliło. Wyłączyłem silnik, okazało się że to nie był dym tylko gaz, który razem z olejem wyrzuciło zaworem upustowym. Po tym silnik normalnie odpalił i już nie falował, klimy nie włączałem.
Dziś podjechałem do gościa, który mi wymieniał sprężarkę, a on stwierdził, że nie ma w układzie żadnych nieszczelności, że to zadziałał zawór upustowy i żadnych błędów w komputerze nie znalazł. Wentylatory się załączały chwilę po włączeniu klimatyzacji, którą po prostu nabił od nowa. Krótko mówiąc nie znalazł żadnej usterki i tak mi oddał samochód.

Powiedzcie mi co mogło był przyczyną, że wywaliło czynnik zaworem upustowym, gdzie szukać usterki, bo obawiam się, że taka przygoda może się powtórzyć :cry:
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tomasz
Podziękował: 68 razy
Otrzymał podziękowań: 70 razy

Re: Wyrzuciło czynnik z klimatyzacji

Post autor: wujo_sam »

Podejrzane opilki na zaworze sterowania klimatyzacji ;D

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
cool_louis
Początkujący

Mechanik przed montażem tej nowej - regenerowanej sprężarki nie rozkręcał ani nie oglądał zaworu. W starej olej był czyściutki, ale dzięki za podpowiedź. Jak się to jeszcze raz powtórzy to będzie trzeba grzebać gdzie się da a do zaworu dostęp chyba jest dość łatwy.
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

Zapytaj gościa czy takowe coś masz w układzie klimy i w razie w tez do sprawdzenia. Wydaje mi się ze powinno być ale jeszcze w klimie nie grzebac em w Turlaku :D
uploadfromtaptalk1465571988812.jpg
cool_louis
Początkujący

Zdaje się że to na zdjeciu to dławica czołowa - miała być wymieniona podczas regeneracji sprężarki i chyba była :>
Awatar użytkownika
wujo_sam
Specjalista

No to widzę ze temat dlawika jest ci znany :D W pasku pare lat temu jak wymieniałem kompresor to ten mały kmiot kosztował mnie 110 pln i tylko był w serwisie dostępny :) Jak ci jeszcze raz wywali to sprawdź te dwie rzeczy w pierwszej kolejności. Niech meches wyciągnie przy tobie wtedy się okaże co i jak bo znając realia to "będziesz pan zadowolony" :D

cool_louis
Początkujący

Hm... od ostatniego razu dwukrotne miało ochotę wyrzucić czynnik, nawet podjechałem do mechanika, ale oczywiście złośliwość rzeczy martwych - nic się nie podziało, ciśnienia na maszynie były OK :( Pewnie było niedostatecznie ciepło albo za krótko stałem ze zgaszonym silnikiem.

Zastanawia mnie dlaczego ciśnienie w układzie rośnie po wyłączeniu silnika. Czy nie jest tak, że wentylatory powinny chodzić jeszcze po zgaszeniu silnika żeby schłodzić czynnik? A może inny element klimatyzacji jest za to odpowiedzialny?
Mój mechanik obstawia, że to źle dział zawór nadciśnieniowy/bezpieczeństwa albo wentylatory nawalają (na pewno teraz się włączają po kilkunastu sekundach od wyłączenia klimy). Sam nie wiem. Co o tym myślicie?
ODPOWIEDZ