[manual] Wymiana poduszki silnika str. kierowcy

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
lenek92
Początkujący
Auto:: VW Touran 2.0 TDI 100 kW
Imię:: Marcin
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

[manual] Wymiana poduszki silnika str. kierowcy

Post autor: lenek92 »

Witam. Jest to mój pierwszy manual więc postaram się jak najlepiej będę umiał.
Objawy zerwanej poduszki to zdecydowanie wyczuwalne drgania silnika w trakcie rozruchu, pracy czy zmiany biegów, inne niż oryginalne ułożenie silnika w komorze, zagięte przewody lub linki, które mogą wpływać na pracę na przykład układu chłodzenia bądź przepustnicy. Ze względów bezpieczeństwa oraz możliwości powstania dodatkowych szkód zużytą lub uszkodzoną poduszkę silnika należy bezzwłocznie wymienić na nową.
Czas wymiany : 30-60 minut

Numer części zamiennej : 1K0 199 555 T

Koszt : od 180zł do ok. 220 zł

Wymiana poduszki nastąpiła w silniku 2.0 TDI AZV 136KM 6-biegowy Manual

Narzędzia potrzebne do wymiany poduszki to :

Klucz sześciokątny roz. 10,13,16 i 18 (najlepiej nasadowe lub oczkowe)
Imbus roz. 5
Śrubokręt krzyżakowy.

Dobrze przygotować deski do podłożenia pod skrzynię biegów, oraz lewarek do delikatnego uniesienia skrzyni i silnika oraz preparat penetrujący (ja używałem WD 4o ) do spsikania śrub przy poduszce.

Krok 1: demontujemy gumowy wąż od wlotu powietrza do filtra powietrza oraz odkręcamy śrubokrętem zaznaczone wkręty na obrazku ( nie całkowicie gdyż zostają one w górnym plastiku obudowy filtra powietrza ) odchylamy górną obudowę i mocujemy czymś żeby nie opadała nam na swoje miejsce
Image

Krok 2: Wyciągamy filtr oraz kratkę pod nim następnie odkręcamy kluczem imbusowym śrubę i wyciągamy z gumowych zaczepów dolną część filtra.
Image

Krok 3: Odkręcamy klemy od akumulatora kluczem 10
Image

Krok 4: Odkręcamy mocowanie akumulatora kluczem 13 ( całkowicie z blaszką) i wyciągamy akumulator.
Image

Krok 5: Odkręcamy podstawkę akumulatora kluczem 10 (3 śruby na zdjęciu trzecią wskazuje strzałka) i demontujemy ją . W ten sposób ukaże się nam wiązka w rynnie plastikowej zamontowanej na naszej poduszce silnika.
Image

Krok 6: Po odsłonięciu naszej poduszki podkładamy pod skrzynie i silnik deski podnosimy lewarkiem delikatnie silnik i skrzynie oczywiście nie bezpośrednio lewarkiem o skrzynie tylko o jakąś podkładkę najlepiej drewnianą . Podkładamy nasze drewniane belki tak żeby silnik i skrzynia oparły się o nie i żeby nie spadły nam na ziemię. Przystępujemy do demontażu poduszki. Plastikową rynienkę (zielone) odczepiamy z poduszki i odkręcamy śruby pierw 4 po stronie prawej roz.16 a następnie trzy po stronie lewej roz. 18

Image

I w ten oto sposób nasza poduszka zostaje uwolniona i można ją wymienić.

Sposób montażu jest analogicznie odwrotny do demontażu.

Pozdrawiam i mam nadzieje że się komuś przyda taki manual. :bry:
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Re: [manual] Wymiana poduszki silnika str. kierowcy

Post autor: jarry »

prześlij mi obrazki to ci załaduję na serwer klubowy i dam ci linki do wstawienia :)

oczywiście gratuluję pierwszego manuala i mam nadzieję że nie ostatniego :mrgreen:

:drinks:
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
GSG-9
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 tdi 2007r
Podziękował: 1 raz

Post autor: GSG-9 »

Przy wymianie oleju złapałem silnik od dołu i intensywnie nim ruszyłem. Mam jakby luz ja tej poduszce ale nie ma metalicznego stuku.Tzn silnik udaje się od tej strony jakby delikatnie podnieść i słychać jakby tarcie o gumę. Czy tak powinno być czy silnik powinien leżeć sztywno?
Czy jak wywale akumulator i podstawę czy na oko będę widział czy poduszka jest do wymiany?
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Witam !
Pytanie mam ,czy w 1,9 jest taka sama poduszka czy może coś innego ?
Ktoś życzliwy jakby podał numer ,z góry podziękowania
Evo12
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię:: Adam
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Evo12 »

kriso pisze:Witam !
Pytanie mam ,czy w 1,9 jest taka sama poduszka czy może coś innego ?
Ktoś życzliwy jakby podał numer ,z góry podziękowania
Jaka skrzynia 5b czy 6b
lenek92
Początkujący
Auto:: VW Touran 2.0 TDI 100 kW
Podziękował: 6 razy

Post autor: lenek92 »

GSG-9 pisze:Przy wymianie oleju złapałem silnik od dołu i intensywnie nim ruszyłem. Mam jakby luz ja tej poduszce ale nie ma metalicznego stuku.Tzn silnik udaje się od tej strony jakby delikatnie podnieść i słychać jakby tarcie o gumę. Czy tak powinno być czy silnik powinien leżeć sztywno?
Czy jak wywale akumulator i podstawę czy na oko będę widział czy poduszka jest do wymiany?
Po zdemontowaniu aku i obudowy będziesz widział czy poducha do wymiany, ponieważ ten trzpień w środku z gumą będzie bardzo luźny przy poruszaniu silnikiem i skrzynią . U mnie było tak, że nawet ręką dało rade bujać silnikiem więc na spokojnie będziesz widział czy poducha do wymiany. A i jeszcze jedno u mnie ten trzpień co jest w środku już na tyle wyjechał z poduchy ze uderzał o nadwozie.
Awatar użytkownika
kriso
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI,BLS,2006
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: kriso »

Poduszka wymieniona skrzynia 6b GQN
Nr. 1K0 199 555 jakiś duży znaczek N
ODPOWIEDZ