Problem z ciśnieniem w układzie chłodzącym
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Problem z ciśnieniem w układzie chłodzącym
Jak znam życie problem z głowica no chyba ze upg.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Czarny scenariusz wróże ale tylko wróże
, także wiesz co do sprawdzenia
wesol pisze:Jak znam życie problem z głowica no chyba ze upg.
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
może być jeszcze termostat że się zawiesił i dlatego wywaliło płyn, mały koszt roboty a sprawdzić warto.to że nie zakręcony był korek to też miało prawo wylecieć , pojeździj trochę i obserwuj co się będzie działo od ostatniego dolania wody.
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- wesol
- Władca postów
Bardzo ale to bardzo nikla szansa ale termostat zawsze warto wymienić. To tylko zaledwie 40 zł. Termostaty oparte na eterze się tak mogły podwieszac w pozycji zamkniętej. Te tutaj są oparte na parafinie i jeśli już to raczej się nie domykają. Korek od zbiornika to chyba większość zauważyła ze nie musi być przykrecony na maxa wielka siła a i tak spełnia swoje. W tym korku wkrecanym jest sprężyna z dekielkiem z gumką i ciśnienie duże ma pokonać to by upuscic nadmiar ciśnienia. Jednakże w układzie nie tworzy się jakieś duże ciśnienie. Jeśli kolega po jeździe agresywniejszej przy odkrecaniu korka odnotowuje pożądne psykniecie albo dobry skok poziomu płynu czy gejzera to mamy tu do czynienia z przypadkami które wymieniliśmy na poczatku
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
MAKOL
- Początkujący
- Auto:: Brak
- Imię:: Brak
- Podziękował: 20 razy
Dziś jechalem 50km troche gazowalem agresywnie i wszystko ok
Myślę o kupnie testera uszczelek i glowic( tego co sie przykreca do zbiorniczka i kolor plynu sie zmienia w zaleznosci od awarii)
Myślę o kupnie testera uszczelek i glowic( tego co sie przykreca do zbiorniczka i kolor plynu sie zmienia w zaleznosci od awarii)
-
glowa-glowa
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Andrzej
Dołączę się do tematu bo warto złapać kilka dodatkowych opinii 
1. we wtorek Touran nakrzyczał na mnie pod sklepem po niemiecku "SZZZZZTOP", kontrolka od chłodzenia zapalona
2. otwieram: nie ma płynu w zbiorniczu
3. odkręciłem ostrożnie
ciśnienie poszło duże, a płyn wrócił do stanu powyżej min.
4. kupiłem bańkę G12, poczekałem do wieczora jak ostygnie, dolałem ile trzeba
5. temperatura cały czas max 90 stp. C
6. korek czysty od oleju, miarka też
7. mam wrażenie, że minimalnie przy odpalaniu coś białego leci z wydechu ale mogę się mylić
I teraz tak. Od 2 dni jak się nagrzeje płyn i ROBI SIĘ PIANA. Ciągle od tego dnia jak pierwszy raz się to stało wciąga go ze zbiornika - sprawdzam po każdej jeździe czy to 5km czy to 70km zawsze to samo. Odkręcam ciśnienie idzie, płyn wraca do stanu powyżej MAX, jak stygnie jest MAX. Jak zostawię na noc nie odkręcony trzyma ciśnienie. Węże miękkie.
Do uszczelki myślę, że jeszcze może brakować obiadów. Stawiałem korek - nie sprawdzałem na innym jeszcze zrobię to w weekend.
Będę u brata mechanika ale przed tym chce poznać wasze opinie i doświadczenia. Czy coś jeszcze sprawdzać poza CO2 w zbiorniczku?
Dajcie znać w co celować poza UPG? Jak będzie trzeba to zrobimy ale wolę eliminować stopniowo
mam na to 2 tygi od jutra 
1. we wtorek Touran nakrzyczał na mnie pod sklepem po niemiecku "SZZZZZTOP", kontrolka od chłodzenia zapalona
2. otwieram: nie ma płynu w zbiorniczu
3. odkręciłem ostrożnie
4. kupiłem bańkę G12, poczekałem do wieczora jak ostygnie, dolałem ile trzeba
5. temperatura cały czas max 90 stp. C
6. korek czysty od oleju, miarka też
7. mam wrażenie, że minimalnie przy odpalaniu coś białego leci z wydechu ale mogę się mylić
I teraz tak. Od 2 dni jak się nagrzeje płyn i ROBI SIĘ PIANA. Ciągle od tego dnia jak pierwszy raz się to stało wciąga go ze zbiornika - sprawdzam po każdej jeździe czy to 5km czy to 70km zawsze to samo. Odkręcam ciśnienie idzie, płyn wraca do stanu powyżej MAX, jak stygnie jest MAX. Jak zostawię na noc nie odkręcony trzyma ciśnienie. Węże miękkie.
Do uszczelki myślę, że jeszcze może brakować obiadów. Stawiałem korek - nie sprawdzałem na innym jeszcze zrobię to w weekend.
Będę u brata mechanika ale przed tym chce poznać wasze opinie i doświadczenia. Czy coś jeszcze sprawdzać poza CO2 w zbiorniczku?
Dajcie znać w co celować poza UPG? Jak będzie trzeba to zrobimy ale wolę eliminować stopniowo
- wesol
- Władca postów
UPG jak nic. Odszukaj sobie wypowiedź Bogumiła Wargenau z forum Mastersa to zobaczysz że nie rozumie taj jak i ja co za jakieś glupkowate wymysły z tymi wymianami kotków. Co tam takiego tajemnego w tych korkach jest? Poza gumką sprezynką i kawałkiem plastiku. Chcesz to sobie kup ze trzy takie korki i nic to ci nie zmieni.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
glowa-glowa
- Początkujący
Tak też stawiam
pierwsza myśl taka była stopniowo się pojawiają kolejne znaki, które to potwierdzają 
No nic zrobimy po weekendzie test CO2 i jedziemy z koksem. Turka i tak kupiłem ze świadomością, że muszę zrobić McPhersony, 2mas i pierdoły jakieś. Doszła UPG jak mniemam ale ma pojeździć u mnie trochę czasu więc nie jest to inwestycja w błoto
Jakieś przestrogi na trasę - mam dziś do walnięcia 300KM załadowany dość maksymalnie. Przed wyjazdem sprawdzę wszystko i mam 4,5l płynu na drogę
coś jeszcze polecacie - co jakiś czas postój czy coś, żeby go nie dojechać na trasie 
-- Pt lip 22, 2016 15:52 --
A i pytanie
co może być przyczyną uszkodzenia UPG? Czas i "bo tak" czy czegoś szukać przy okazji roboty?
No nic zrobimy po weekendzie test CO2 i jedziemy z koksem. Turka i tak kupiłem ze świadomością, że muszę zrobić McPhersony, 2mas i pierdoły jakieś. Doszła UPG jak mniemam ale ma pojeździć u mnie trochę czasu więc nie jest to inwestycja w błoto
Jakieś przestrogi na trasę - mam dziś do walnięcia 300KM załadowany dość maksymalnie. Przed wyjazdem sprawdzę wszystko i mam 4,5l płynu na drogę
-- Pt lip 22, 2016 15:52 --
A i pytanie
- wesol
- Władca postów
A ile ma na szafie?
Nie palować go mocno. Kontrolować poziom płynu chłodzącego. Ja ojechalem z upg do Gdańska prawie 700 km łącznie. Chiptuning na turbinie troszkę większej i nie było problemów.
Nie palować go mocno. Kontrolować poziom płynu chłodzącego. Ja ojechalem z upg do Gdańska prawie 700 km łącznie. Chiptuning na turbinie troszkę większej i nie było problemów.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
glowa-glowa
- Początkujący
248 000 i 250km do zrobienia
dziś na trasie przez 7-mkę 
- wesol
- Władca postów
kiedys ojciec pojechal citroenem do seriwsu bo mu padla UPG i jak zapytali o przebieg to powiedzial ze 270 tys. Odpowiedzial mu gosc- panie to juz czas najwyzszy. Owszem czasami i auto potrafi przeturlac i 500 tys bo tu nie ma tak ze po takim przelocie musi ale tez nie oczekujmy ze auto bedzie jezdzic bez awarii tego typu miliony kilometrow. Jak mi siadzie w turku a tez mam ponad 255 tys to wcale sie nie zdziwie i nie bede protestowal. NAprawie sobie sam i tyle.
Spokojnie mozesz jechac nie panikuj. Tylko nie gnaj tam 150km/h a jedz spokojnie 100-120 a dojedziesz.
Spokojnie mozesz jechac nie panikuj. Tylko nie gnaj tam 150km/h a jedz spokojnie 100-120 a dojedziesz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
glowa-glowa
- Początkujący
Dojechałem nawet bez postoju bo Turek nie krzyczał na mnie
Rano standardowo poszło ciśnienie z zimnego silnika (mam na myśli po odkręceniu korka).
Teraz tak po śniadaniu trochę wizyt na mieście:
1. Brat na "oko" i na szybko mówi UPG
2. Korek zmieniłem - ciśnienie znikło
ale po przejechaniu około 10km Turek krzyknął "SZZZZZZTOP" i zapaliła się kontrolka. Na szczęście miałem płyn.
3. Test zrobiony, mamy CO2 w układzie
UPG do zrobienia 
Teraz muszę tylko brata za jajca i do roboty, potem głowica jedzie do Olsztyna na sprawdzenie, wymiany, poprawki co tam mają zrobić, a potem do złożenia.
Będę informował
-- So lip 23, 2016 22:39 --
Panowie zagadka: po wymianie korka nie ma ciśnienia w zbiorniczku i płyn nie spiernicza
Jutro go trochę pogonie i w poniedziałek ponownie sprawdzę CO2 w płynie
-- N lip 24, 2016 18:28 --
Jakieś pomysły? Może to jednak korek?
-- Pn sie 01, 2016 16:05 --
UPDATE
1. Rozebraliśmy z bratem Turka, UPG wydmuchana delikatnie ale jest, więc mamy przyczynę
2. Dziś poleciała głowica co CRG w Olsztynie na pełen serwis "na gotowo" (szczelność, planowanie, regeneracja otworów pod wtryski, ect.), jutro około południa będzie już w domku
3. Przy okazji rozrząd i McPhersony oraz klawiatura bo już zaczęły nas niepokoić wychodzące 2 zaślepki na końcach zewnętrznych
Na szczęście okazało się, że 2masa i sprzęgło jest ok, a więcej usterek nie stwierdziliśmy
to co było wkalkulowane w cenę zakupu Tourana zostanie zachowane i portfela nie popruję za bardzo 
Teraz tak po śniadaniu trochę wizyt na mieście:
1. Brat na "oko" i na szybko mówi UPG
2. Korek zmieniłem - ciśnienie znikło
3. Test zrobiony, mamy CO2 w układzie
Teraz muszę tylko brata za jajca i do roboty, potem głowica jedzie do Olsztyna na sprawdzenie, wymiany, poprawki co tam mają zrobić, a potem do złożenia.
Będę informował
-- So lip 23, 2016 22:39 --
Panowie zagadka: po wymianie korka nie ma ciśnienia w zbiorniczku i płyn nie spiernicza
Jutro go trochę pogonie i w poniedziałek ponownie sprawdzę CO2 w płynie
-- N lip 24, 2016 18:28 --
Jakieś pomysły? Może to jednak korek?
-- Pn sie 01, 2016 16:05 --
UPDATE
1. Rozebraliśmy z bratem Turka, UPG wydmuchana delikatnie ale jest, więc mamy przyczynę
2. Dziś poleciała głowica co CRG w Olsztynie na pełen serwis "na gotowo" (szczelność, planowanie, regeneracja otworów pod wtryski, ect.), jutro około południa będzie już w domku
3. Przy okazji rozrząd i McPhersony oraz klawiatura bo już zaczęły nas niepokoić wychodzące 2 zaślepki na końcach zewnętrznych
Na szczęście okazało się, że 2masa i sprzęgło jest ok, a więcej usterek nie stwierdziliśmy
-
veedo
- Początkujący
- Auto:: touran 1.9 tdi 2006
- Imię:: dawid
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Dołączę się do tematu. Jeżdżę touranem juz 3 miesiace. Przejechalem 7 tys km. Dwie dolewki plynu chlodzacego po 100 ml. Olej czysty- masla nie ma. Temperature trzyma 90 stopni. Weze suche. Plyn ubywa. Od czego zaczac?