Długo nie piałem. Urlop. Odczytałem błędy.
VCDS-Lite
Windows Based VAG/VAS Emulator
Version: Release 1.2
http://www.Ross-Tech.com
Workshop Code: 000 00000
Diagnostic Trouble Code Report
Tuesday, 09 August 2016, 17:24:52.
VIN Number: License Plate:
Mileage: Repair Order:
Control Module Part Number: 06A 906 033 DR
Component and/or Version: SIMOS71 1.6l 2VG 5558
Software Coding: 0000071
Work Shop Code: WSC 74320
6 Faults Found:
17511 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating; B1 S1: Performance too Low
P1103 - 007 - Short to Ground - Intermittent
16520 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P0136 - 006 - Please Register/Activate - Intermittent
16524 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P0140 - 009 - Please Register/Activate - Intermittent
16555 - Fuel Trim; Bank 1: System Too Lean
P0171 - 006 - Short to Plus - Intermittent
16555 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P0171 - 006 - Please Register/Activate - Intermittent
17589 - Shareware Version. To Decode all DTCs
P1181 - 006 - Please Register/Activate - Intermittent
Readiness: N/A
-- Cz sie 11, 2016 06:57 --
Czy to tylko sonda do wymiany, czy jeszcze coś?
-- Śr sie 24, 2016 14:17 --
Dziwna sprawa z tym szarpaniem. Ostatnio wyczytałem post z klubu seata i to są identyczne objawy jak moje. Dodam jeszcze, że tydzień temu wymieniłem reduktor gazu.
1. Podczas jazdy auto nie szarpie, nie dławi się jednak czasem przy mocnym dodaniu gazu lekko odczuwalne są takie dławnięcia, ale naprawdę bardzo lekko i po odpuszczeniu pedału gazu albo po przekroczeniu odpowiednich obrotów wszystko jest ok. Mam jednak wrażenie, że silnik nie pracuje równo.
2. Podczas jazdy przy zmianie biegów, nie wiem jakbym to robił bardzo rzadko uda mi się przejść z każdego z nich na wyższy równo. Zazwyczaj mam takie tąrpnięcie na samym początku i dalej jest ok. Jakby problem ze sprzęgłem. Niby auto ma moc ale mam wrażenie, że się trochę męczy.
3. I tu najważniejszy objaw. Na postoju, na luzie silniki stara się pracować równo ale cyklicznie co jakiś czas tak jakby podwyższa sobie obroty i opuszcza ale nie widać tego na obrotościomierzu tylko słychać. Nie wiem właśnie jak to wytłumaczyć. Tak jakby zaciągał na chwilę paliwa albo powietrza i odpuszczał.
5. Zauważyłem jeszcze, że jak lekko naciskam pedał gazu i gdzieś tak do 1500 obr jak go puszczę to obroty przez chwilę się utrzymuja i dopiero potem opadają ale wolniej niż gdy np zwiększe je do 2500 czy 3000. Zaznaczam, że powyżej 1500 obr wskazówka się już nie zatrzymuje i obroty normalnie opadają.
Wszystkie opisane wyżej objawy są i na PB i na LPG i na ciepłym i na zimnym silniku, poza tym problemem z odpaleniem auta.
Mechanicy albo nic nie mówią, na zasadzie tak musi być, taki jego urok albo chcą zdejmować głowicę. Ja jedna nie wierzę w tą głowicę, bo czasem, ale bardzo rzadko wydaje mi się, w zależności od dnia, że jest lepiej a raz gorzej.
Pomocy