Wymiana softu w sterowniku drzwiowym
-
Xawery
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0TDI 2013
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wymiana softu w sterowniku drzwiowym
W postach o składanych lusterkach podano że najlepszy pasujący sterownik będzie taki: 5K0 959 973A - lewe i 5K0 959 972A prawe drzwi. Takowe zakupiłem. Sprzedawca wspomniał że te moduły są od kabrioletów i mają domykanie szyb, pomyślałem że to wystarczy odpowiednio zakodować. Niestety na innym forum piszą że muszę jeszcze wymienić soft.
Czy taka wymiana softu jest trudna, jak to się robi i czy jest dostępny wkład (nowy soft).
Przed zakupem sugerowałem się numeracją sterownika a nie silnika. Nikt nie pisał że ważny jest jeden i drugi numer na module drzwiowym.
Czy taka wymiana softu jest trudna, jak to się robi i czy jest dostępny wkład (nowy soft).
Przed zakupem sugerowałem się numeracją sterownika a nie silnika. Nikt nie pisał że ważny jest jeden i drugi numer na module drzwiowym.
-
Xawery
- Początkujący
Re: Wymiana softu w sterowniku drzwiowym
Mało pomocy w tym temacie. Same przechwalania się, a jak konkrety to cisza.
Jeden pisał że to 5 minut roboty, nie napisał że to tylko on potrafi to zrobić bo ma dostęp do specjalnych przyrządów.
Z katalogu ETKA wynika że powinny być takie moduły:
1 - lewe drzwi silnik 1T0959701AF Z17 sterownik 5K0959793C model PR-6XQ+6XT+4H5
2 - prawe drzwi silnik 1T0959702S Z0D sterownik 5K0959792A model PR-6XQ,6XT
3 - przełącznik 1T1959552E.
Jak znaleźć takie moduły skoro te symbole Z17, Z0D nie są w opisach modułów wymieniane, jak je rozróżnić.
-- Wt sie 02, 2016 16:35 --
LHD i RHD czy tu chodzi o lewostronny i prawostronny ruch czy kierownica po lewej lub po prawej stronie (anglik).
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=63874
Jeden pisał że to 5 minut roboty, nie napisał że to tylko on potrafi to zrobić bo ma dostęp do specjalnych przyrządów.
Jak znaleźć takie moduły skoro te symbole Z17, Z0D nie są w opisach modułów wymieniane, jak je rozróżnić.
LHD i RHD czy tu chodzi o lewostronny i prawostronny ruch czy kierownica po lewej lub po prawej stronie (anglik).
- Załączniki
-
- Opis kodów modeli i części VW.pdf
- Może przyda się opis oznaczeń (kodów) modeli, części VW.
- (1.06 MiB) Pobrany 97 razy
Ostatnio zmieniony śr wrz 07, 2016 20:51 przez Xawery, łącznie zmieniany 4 razy.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
LHD kierownica po lewej stronie.Xawery pisze:Mało pomocy w tym temacie. Same przechwalania się, a jak konkrety to cisza. Jeden pisał że to 5 minut roboty, nie napisał że to tylko on potrafi to zrobić bo ma dostęp do specjalnych przyrządów.
-
Xawery
- Początkujący
Tak myślałem bo tak zaznaczyłem na rysunku powyżej.
Czy to prawda że te dodatkowe oznakowania Z17 i Z0D to opis wstępnego fabrycznego kodowania sterowników dla różnych opcji.
Czy to prawda że te dodatkowe oznakowania Z17 i Z0D to opis wstępnego fabrycznego kodowania sterowników dla różnych opcji.
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Wydaje mi się że jest tak jak piszesz, podobnie jest z BCM.Xawery pisze:Tak myślałem bo tak zaznaczyłem na rysunku powyżej.
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... ead#unread
-
Xawery
- Początkujący
Softy wymienione wszystko działa OK. Wielkie gratulacje dla Arek_VI z innego forum, który przeprogramował sterowniki od Aosa.
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
Brawo Ty
ale gdybyś bardziej wgłębił sie w temat, nie musiałbyś zmieniać softu, wystarczyłoby zakupić sterowniki: 5K0 959 973A i 5K0 959 972A, ale... od Golfa VI
tylko i wyłącznie 
-
Xawery
- Początkujący
Zgadza się , podawałem wyżej jakie pasują tylko jest jeden problem , że ich nie ma w sprzedaży a jak są to za minimum 400,- zł każdy. Dodam że te co kupiłem miały identyczne numery na sterowniku a na silniczku już inne i to one decydują zasadniczo o sukcesie, powinny być 5K0 959 702S oraz 5k0 959 703AF.
Tak do końca też nie jestem przekonany czy Golfa VI będą idealnie pasować ponieważ manetka sterująca lusterka jest położona poziomo na podłokietniku na drzwiach a u mnie jest na boku drzwi i regulacja lusterek może być zamieniona Y na X i odwrotnie. Może jeszcze od VW Caddy 2013 podejdzie. Jak widać można obejść problem droższych sterowników.
Tak do końca też nie jestem przekonany czy Golfa VI będą idealnie pasować ponieważ manetka sterująca lusterka jest położona poziomo na podłokietniku na drzwiach a u mnie jest na boku drzwi i regulacja lusterek może być zamieniona Y na X i odwrotnie. Może jeszcze od VW Caddy 2013 podejdzie. Jak widać można obejść problem droższych sterowników.
-
poaa1hd
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Witam. Ja właśnie zakończyłem przygodę z przekładaniem tych modułów żeby mieć składane lusterka zakupiłem takie z wv scirocco z 2013 roku. Prawie wszystko śmiga aż miło ba szyby juz nie są takie"zamulone" i otwierają i zamykają się w mig
Jakieś pytania pisz śmiało pomogę. Jedyne jeszcze z czym powalczyć musze to domykanie z pilota szyb. Tyl działa jak działał. Przód otworze z pilota ale domkne tylko tył i przód pasażera. A i nie chodzą w auto z przodu...chyba
jeszcze wszystkiego nie posprawdzałem ale na bank nie uchylają się trochę jak w cabrio albo w coupe przy otwieraniu drzwi. W planie jest jeszcze kilka zmian w niedalekim czasie jeśli o elektronikę chodzi wiec może wszystko będzie smigać jak nowsze moduły can getaway i bordnetz dojdą.
-
Xawery
- Początkujący
Musisz przeprowadzić adaptację szyby kierowcy żeby zamykała się na pilota i działała w automacie. Po każdej zmianie sterownika gubi pamięć wysokości szyby i przestaje prawidłowo działać. Adaptacja to przytrzymać przycisk otwierania cały czas do końca otwarcia, powtórzyć przyciskając otwarcie, potem cały czas przycisnąć do zamknięcia, powtórzyć zamknięcie i powinno działać.poaa1hd pisze:Witam. Ja właśnie zakończyłem przygodę z przekładaniem tych modułów żeby mieć składane lusterka zakupiłem takie z wv scirocco z 2013 roku. Prawie wszystko śmiga aż miło ba szyby juz nie są takie"zamulone" i otwierają i zamykają się w migJakieś pytania pisz śmiało pomogę. Jedyne jeszcze z czym powalczyć musze to domykanie z pilota szyb. Tyl działa jak działał. Przód otworze z pilota ale domkne tylko tył i przód pasażera. A i nie chodzą w auto z przodu...chyba
jeszcze wszystkiego nie posprawdzałem ale na bank nie uchylają się trochę jak w cabrio albo w coupe przy otwieraniu drzwi. W planie jest jeszcze kilka zmian w niedalekim czasie jeśli o elektronikę chodzi wiec może wszystko będzie smigać jak nowsze moduły can getaway i bordnetz dojdą.
-
poaa1hd
- ____________________

Było to robione i nicXawery pisze:Musisz przeprowadzić adaptację szyby kierowcy żeby zamykała się na pilota i działała w automacie. Po każdej zmianie sterownika gubi pamięć wysokości szyby i przestaje prawidłowo działać. Adaptacja to przytrzymać przycisk otwierania cały czas do końca otwarcia, powtórzyć przyciskając otwarcie, potem cały czas przycisnąć do zamknięcia, powtórzyć zamknięcie i powinno działać.poaa1hd pisze:Witam. Ja właśnie zakończyłem przygodę z przekładaniem tych modułów żeby mieć składane lusterka zakupiłem takie z wv scirocco z 2013 roku. Prawie wszystko śmiga aż miło ba szyby juz nie są takie"zamulone" i otwierają i zamykają się w migJakieś pytania pisz śmiało pomogę. Jedyne jeszcze z czym powalczyć musze to domykanie z pilota szyb. Tyl działa jak działał. Przód otworze z pilota ale domkne tylko tył i przód pasażera. A i nie chodzą w auto z przodu...chyba
-
Krzycho
- Użytkownik
- Auto:: Golf GT BMN '08
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
- Kontakt:
-
Xawery
- Początkujący
W kodowaniu jest też włączenie automatu, trzeba dodać bodajże 16.
Jak wygląda regulacja lusterek, czy nie masz odwrotnie pion z poziomem.
Jak wygląda regulacja lusterek, czy nie masz odwrotnie pion z poziomem.
-
poaa1hd
- ____________________

Witam. Kodowanie jest ok lusterka działają jak powinny wszystko śmiga za wyjątkiem automatu i domykania z pilota. Oznaczeń silniczków nie pamiętam. Cale moduły były z sirocco 2013. Nawet jak podmienie silniczki z oryginalnych modułów jakie były to jest dokładnie to samo. W sumie nie są to aż tak potrzebne udogodnienia wiec na spokojnie sobie to rozpracuje