abs adaptacja czujników G85 itd
-
- ____________________
- Auto:: 1,9 TDI 2006 , 2.0 BMN
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
abs adaptacja czujników G85 itd
Witam. Problem z adaptacją czujników G85, G200 G201
Zakupiłem licznik MFA+ w celu sprawdzenia zainstalowałem go w aucie i przekręciłem zapłon ,po powrocie do starego licznika nie mogę wykonać adaptacji czujników ,świeci się kontrolka esp na liczniku i wyłącznik esp off
nie posiadam VCDS adaptacje próbowałem zrobić skanerem diagnostycznym dominator max i tak:
nie mogę się zalogować skaner pisze funkcja niedostępna
po rozmowie ze sprzedawcą próbowałem zrobić adaptacje bez logowania (adaptacja ,kanał i wartość ))
problem polega na tym iż nie wiem jaką wartość wpisać w dany kanał np. kanał 60 wartość 0 , 1 , 2 , itp
próbowałem wpisywać 0 ,1,2,3 za każdym razem odpowiedź skanera o pozytywnej adaptacji - nic to jednak nie zmienia w abs dalej zostają 3 błędy.
W sterowniku ESP zamiast kod ecu wyświetla long coding.
w załączniku kilka foto ze skanera może ktoś ma pomysł jak to ruszyć Pozdr.
Zakupiłem licznik MFA+ w celu sprawdzenia zainstalowałem go w aucie i przekręciłem zapłon ,po powrocie do starego licznika nie mogę wykonać adaptacji czujników ,świeci się kontrolka esp na liczniku i wyłącznik esp off
nie posiadam VCDS adaptacje próbowałem zrobić skanerem diagnostycznym dominator max i tak:
nie mogę się zalogować skaner pisze funkcja niedostępna
po rozmowie ze sprzedawcą próbowałem zrobić adaptacje bez logowania (adaptacja ,kanał i wartość ))
problem polega na tym iż nie wiem jaką wartość wpisać w dany kanał np. kanał 60 wartość 0 , 1 , 2 , itp
próbowałem wpisywać 0 ,1,2,3 za każdym razem odpowiedź skanera o pozytywnej adaptacji - nic to jednak nie zmienia w abs dalej zostają 3 błędy.
W sterowniku ESP zamiast kod ecu wyświetla long coding.
w załączniku kilka foto ze skanera może ktoś ma pomysł jak to ruszyć Pozdr.
- Załączniki
Touran 1.9 BKC 2006/ Touran 2.0 BMN 2007
- gordon
- ____________________
- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Re: abs adaptacja czujników G85 itd
Nie wiem jak tym Dominatorem, ale VCDS-em adaptacje robi się tak jak w pierwszym poście tego wątku. Poczytaj, bo z tego co ostatnio robiłem u siebie (VCDS-em) wg tej instrukcji z forum, wszystko się udało i bez logowania chyba się nie da.
-
- ____________________
Wątek znam problem jak pisałem w braku VCDS-a dominator nie chce przyjąć logowania 40168 piszę opcja niedostępna ,więc wybieram adaptacja kanał np 60 daje wartość np 1 i piszę adaptacja wykonana .
Pytanie tylko o te wartości bo czy VCDS czy dominator układ kodowania się nie zmienia i tak np. abs w VCDS ma nr 3 i w dominatorze również , kanały także takie same np 60 to i wartości wpisywane dopisywane w kanale powinny być takie same , pytanie jakie ? i czy da się to zrobić bez logowania wybierając z menu adaptacja tak jak ja to robię ?
Pytanie tylko o te wartości bo czy VCDS czy dominator układ kodowania się nie zmienia i tak np. abs w VCDS ma nr 3 i w dominatorze również , kanały także takie same np 60 to i wartości wpisywane dopisywane w kanale powinny być takie same , pytanie jakie ? i czy da się to zrobić bez logowania wybierając z menu adaptacja tak jak ja to robię ?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... przeciez w VCDS-ie, rowniez nie wpisujesz zadnych wartosci (oprocz loginu), tylko wykonujesz okreslone czynnosci... dla poszczegolnych G...
np kiera na maxa w lewo, w prawo, jazda na wprost itd
wiec zrob to na 'sucho', bez zadnych Terminatorów czy Dominatorów 
-- So lip 23, 2016 17:33 --
... a i na przyszlosc, jesli bedziesz chcial sprawdzic licznik lub zmienic na stale, to najpierw odlacz aku, zmien licznik, podlacz aku, kiera w lewo, prawo, kawalek na wprost i done...

-- So lip 23, 2016 17:33 --
... a i na przyszlosc, jesli bedziesz chcial sprawdzic licznik lub zmienic na stale, to najpierw odlacz aku, zmien licznik, podlacz aku, kiera w lewo, prawo, kawalek na wprost i done...
-
- ____________________
kiera w prawo lewo i na wprost zrobione dawno dzięki forum notabene , i to działa wspomaganie kierownicy zgasło , problem jest z czujnikami g200 g201 ig85 jak już pisałem ...nie mogę się zalogować 40168 a przy adaptacji muszę podać wartość do kanałów 60 66 i 63 problem polega na tym ,że nie wiem jaką podawałem 0 1,2,3 adaptacja zakończona sukcesem a błędy nadal są .
a z rozłączeniem aku i owszem moja wina ale co teraz już po ptokach ,pytanie co dalej...
a z rozłączeniem aku i owszem moja wina ale co teraz już po ptokach ,pytanie co dalej...
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
ja bym uderzał do producenta/sprzedawcy Dominatora, jeśli w opisie jest że to robi to niech powiedzą jak, jakiś dział wsparcia powinni mieć do diaska...
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- yox
- Władca postów
z instrukcji wynika, ze musisz wybrac kanal adaptacji np 60. potem menu 'Logowanie', nastepnie kod 5-cio cyfrowy i wtedy 40168, bynajmniej ja to tak rozumiem
http://www.ascar.obd2.pl/download/dominatorvw.pdf

-
- ____________________
tak też próbowałem wpisuje 21190 bo taki jest kod ecu i wyświetla funkcja niedostępna , chyba że chodzi o inny kod
- yox
- Władca postów
sprobuj tak: np dla G201
1. 03 ABS
2. Logowanie
3. Wybierz '1' "kod 5-cio cyfrowy"
4. Wpisz 40168
5. 04 Nastawy Podstawowe
6. Kanal 66 lub 066 (potestuj)
7. Zobacz co ci wyswietli
jesli blad zniknie powtorz procedure dla pozostalych czujnikow... a i pamietaj NIE 10 Adaptacje, tylko 04 Nastawy Podstawowe
1. 03 ABS
2. Logowanie
3. Wybierz '1' "kod 5-cio cyfrowy"
4. Wpisz 40168
5. 04 Nastawy Podstawowe
6. Kanal 66 lub 066 (potestuj)
7. Zobacz co ci wyswietli

jesli blad zniknie powtorz procedure dla pozostalych czujnikow... a i pamietaj NIE 10 Adaptacje, tylko 04 Nastawy Podstawowe

-
- ____________________
bardzo dzięki za czynny udział ale niestety
wpisuje kod 21190 i pisze funkcja niedostępna wiec dalej nie pozwala iść .. robię adaptacja bo to jako jedyne działa choć bez rezultatu pozytywnego .
po wybraniu opcji 04 nastawy podstawowe i kanału np 66 wskakuje okienko z numerem 66 i bez żadnej innej treści jedyne co mogę zrobić jedyny klawisz który reaguje to exit
wpisuje kod 21190 i pisze funkcja niedostępna wiec dalej nie pozwala iść .. robię adaptacja bo to jako jedyne działa choć bez rezultatu pozytywnego .
po wybraniu opcji 04 nastawy podstawowe i kanału np 66 wskakuje okienko z numerem 66 i bez żadnej innej treści jedyne co mogę zrobić jedyny klawisz który reaguje to exit
- yox
- Władca postów
... wiec tak ja sugerowal jarry... napisz lub zadzwon do Pana, ktory ci to sprzedal, niech ci laskawie wytlumaczy ja wykonac nastawy podstawowe w/w czujnikow, a jak nie to odeslij mu, jako towar niezgodny z opisem... 
-- So lip 23, 2016 21:12 --
... oczywiscie przed wykonaniem procedury, ktora podalem wchodzisz nalpierw w "Moduly Kontrolne" i tam wybierasz 03 ABS ? i dalej od pkt 2 ?

-- So lip 23, 2016 21:12 --
... oczywiscie przed wykonaniem procedury, ktora podalem wchodzisz nalpierw w "Moduly Kontrolne" i tam wybierasz 03 ABS ? i dalej od pkt 2 ?
-
- ____________________
tak tak najpierw moduły kontrolne ....
dzwoniłem Pan powiedział ,że tylko sprzedaje nie produkuje i żeby wykonać adaptacje bez logowania skoro się nie da zalogować .
W poniedziałek zadzwonię jeszcze raz.
dzwoniłem Pan powiedział ,że tylko sprzedaje nie produkuje i żeby wykonać adaptacje bez logowania skoro się nie da zalogować .
W poniedziałek zadzwonię jeszcze raz.
- yox
- Władca postów
... co z tego, ze sprzedaje... towar niezgodny z opisem i wszystko w temacie 

- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
nie kupiłeś bułki jagodzianki za 2zł do której nie potrzeba instrukcji obsługi i która w sensie technicznym zawsze działayox pisze:... wiec tak ja sugerowal jarry... napisz lub zadzwon do Pana, ktory ci to sprzedal, niech ci laskawie wytlumaczy ja wykonac nastawy podstawowe w/w czujnikow, a jak nie to odeslij mu, jako towar niezgodny z opisem...![]()

kupiłeś skomplikowane urządzenie techniczne którego nie jesteś w stanie sprawdzić czy ocenić czy jest dobre organoleptycznie, zatem jeśli po wykonaniu czynności zgodnie z instrukcją nie działa zgodnie z założeniami to albo gość ci mówi co i jak trzeba skorygować w działaniu aby zadziałało albo mu odsyłasz i niech odda pieniądze bo towar niezgodny z umową i wszystko w temacie
a jak kupiłeś, przez allegro, przez sklep, masz paragon, płaciłeś kartą kredytową? w zależności od odpowiedzi twoje szanse rosną lub maleją

pozdraVWiam, jarry
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Ale z drugiej strony to nie sprzęt go uczyni diagnostą. A czy sprzedający jest zobligowany do tego by prowadzić wyrafinowany zakład mechaniki pojazdowej i uczyć wkoło. Jak kupisz sprzęt do chipowania aut to tez sprzedający ma wszystkich nauczyć jak ma chipowania i co ma zmieniać w sofcie?
Zresztą ten debilator to tez nie jakiś wyrafinowany jest.
Zresztą ten debilator to tez nie jakiś wyrafinowany jest.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC