DTC ID 17470 - czujnik NOx
-
- Auto:: Touran 1.6 FSI 2004r.
- Imię:: Andrzej
DTC ID 17470 - czujnik NOx
Witajcie Touranowicze. Od jakiegoś czasu świeci mi się pomarańczowa kontrolka z symbolem silnika. Po podłączeniu pod komputer pokazuje błąd DTC ID 17470 "czujnik NOx -g295- sygnał kontroli ogrzewania zwarcie z potencjometrem plus". Wie ktoś może co może oznaczać i jak ewentualnie pozbyć się usterki ?
Moje auto to:
Touran 1.6 FSI 2004 r. (7-osobowy), dodam że tankuje 95 nitro+ na shell
Szukałem z wujkiem googlem ale bez rezultatów.
Z góry dziękuje za zainteresowanie.
Moje auto to:
Touran 1.6 FSI 2004 r. (7-osobowy), dodam że tankuje 95 nitro+ na shell
Szukałem z wujkiem googlem ale bez rezultatów.
Z góry dziękuje za zainteresowanie.
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
Re: DTC ID 17470 - czujnik NOx
Wywalić NOx z softu. Zgłoś się do ogarniętego "chiptunera" np. Jacka...
Wywalić i ciesz się autem. Post o NOX jest możesz poczytać więcej, ale ostateczny wniosek jest jeden wywalić z softu bez utraty mocy i nieszkodliwe dla silnika. Koszt od 150 do 600 płn w zależności od elektromechanika.
Wywalić i ciesz się autem. Post o NOX jest możesz poczytać więcej, ale ostateczny wniosek jest jeden wywalić z softu bez utraty mocy i nieszkodliwe dla silnika. Koszt od 150 do 600 płn w zależności od elektromechanika.
- Graniastomur
- Auto:: Volkswagen Sharan 2008
- Imię:: Krzysztof
-
A czy mógłby mi ktoś wskazać, w którym miejscu znajduje się wtyczka od tego czujnika (jestem zielony w mechanice) - najlepiej foto...
Znajomy, który robił mi diagnostykę podpowiadał, że może być luźna lub mieć zaśniedziałe styki... Chciałbym to pierw sprawdzić zanim położę kilka stówek za wywalenie NOx'a z softu...
PS. Jakiego "Jacka..." ???
Znajomy, który robił mi diagnostykę podpowiadał, że może być luźna lub mieć zaśniedziałe styki... Chciałbym to pierw sprawdzić zanim położę kilka stówek za wywalenie NOx'a z softu...
PS. Jakiego "Jacka..." ???
- andrz3j
- Specjalista
Czujnik NOX jest pod podłogą , pod siedzeniem pasażera z prawej strony(bliżej progu). Trzeba wejść pod auto , odkręcić osłonę metalową/aluminiową i widać czujnik.
-
A czy nie ma pod maską jakiejś wtyczki od niego ?
Ps. Czy to możliwe że w przypadku awarii nox'a auto spala tyle samo Pb98 co przed (komputer mi nie wyświetla obecnego spalania - taka wersja kopmputera...) ?
Ps. Czy to możliwe że w przypadku awarii nox'a auto spala tyle samo Pb98 co przed (komputer mi nie wyświetla obecnego spalania - taka wersja kopmputera...) ?
- andrz3j
- Specjalista
Wtyczkę masz przy samym czujniku pod podłogą. W komorze silnika wtyczki nie ma.
Najczęsciej w przypadku awari NOX i wyrzucenia z softu pali tyle samo a nawet mniej. NOX podczas normalej pracy silnika powoduje zwiększenie dawki paliwa w celu dopalenia tlenków azotu znajdujących się z katalizatorze drugim kumulującym tlenki. Jest to zwiększenie dawki na ok. 2 sek w ciągu 1 minuty. Bez czujnika NOX lub w przypadku awarii, czyli komputer pomija ten czujnik i pomija dopalanie może nawet być zauważalne zmniejszenie spalania (bardzo nieznaczne).
Najczęsciej w przypadku awari NOX i wyrzucenia z softu pali tyle samo a nawet mniej. NOX podczas normalej pracy silnika powoduje zwiększenie dawki paliwa w celu dopalenia tlenków azotu znajdujących się z katalizatorze drugim kumulującym tlenki. Jest to zwiększenie dawki na ok. 2 sek w ciągu 1 minuty. Bez czujnika NOX lub w przypadku awarii, czyli komputer pomija ten czujnik i pomija dopalanie może nawet być zauważalne zmniejszenie spalania (bardzo nieznaczne).
-
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie tematu. Czy są zatem jakieś ujemne cechy awarii Nox'a ? Oczywiście poza niemiłosiernie rażącą oczy kontrolką "check engine" 

- andrz3j
- Specjalista
"ujemna cechą" to trucie środowiska tlenkami azotu nic więcej. Najlepiej tak jak pisałem wcześniej wywalić z softu nox i cieszyć się świetnym autem.