Isofix jak sprawdzić czy jest?
-
Kuba84
- Początkujący
- Auto:: A4
- Imię:: Kuba
Isofix jak sprawdzić czy jest?
Witam!!
Przymierzam się do zakupu Touran T1 ew lifta, czy one wszystkie miały ISFOX ewentualine jakie wersje go posiadały? na czy on polega?
Przymierzam się do zakupu Touran T1 ew lifta, czy one wszystkie miały ISFOX ewentualine jakie wersje go posiadały? na czy on polega?
-
krzyx
- Przeglądacz
- Auto:: touran 2.0tdi bkd 2007
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: Isofix jak sprawdzić czy jest?
Z tego co kojarze to wszystkie mialy juz isofix mam t2 ale mialem fotele od t1 i obydwa byly wyposazone w isofix mozesz sprzwdzic jeszcze czy nie jest napisane przy fotelu isofix najczesciej producenci przyszywaja metke z tym napisem
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Witamy się w innym dziale a Odnośnie isofix ma każdy nawet najbiedniejszy w tylnych zew. fotelach (czyli szt.2) chyba że tylnych foteli nie ma ale to już raczej duńczyki 
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Witamy się w odpowiednim dziale. A jeżeli chodzi o ISOFIX to chyba wszystkie mają. Sprawdzić, bardzo prosto, mała podłużna poduszeczka tuż nad siedziskiem w tylnym rzędzie foteli, przyczepiona na rzepa w każdym fotelu. Ciągniesz za wystającą "fiszkę" ISOFIX i wychodzi a Twoim oczom ukazują się uchwyty.
- kijec
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Od 10 lat w autach ciut lepszych od Seicento montuje się izofix na tylnych skrajnych fotelach.
-
polus0
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0TDI, BKD
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ej, a co kolega ma do Seja?? Że niby gorszy?? Ja dwójkę małych dzieci (jedno w foteliku, drugie w nosidełku), żonę, i wózek w Sejku woziłem (aż w rodzinie zagościł Touran i nie wiem jak zapełnić w nim tak ogromną przestrzeń - pies z budą by wszedł:-)).
W Turku mam Isofix i tak nie korzystam.
W Turku mam Isofix i tak nie korzystam.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
kolego nie tak do końca, bo w S klasie też nie było ISO Fixów w standardzie i to bardzo długo.kijec pisze:Od 10 lat w autach ciut lepszych od Seicento montuje się izofix na tylnych skrajnych fotelach.
treść zaczerpnięta z log24.pl
Uchwyty Isofix do dziecięcych fotelików stały się obowiązkowe w autach sprzedawanych na terenie Unii Europejskiej dopiero od 1 lutego 2011 r. Od 16 lipca 2006 roku musiały być, ale tylko w nowych modelach, ściślej – w modelach o nowych homologacjach. Tę furtkę niektórzy wykorzystali. Mercedes-Benz klasy S o technologicznym kodzie W221, produkowany od jesieni 2005, jeszcze do niedawna mógł się pochwalić się seryjnymi Isofiksami z tyłu tylko w usportowionej odmianie AMG! W pozostałych trzeba było dopłacać 651 zł, albo 543 zł, w zależności od wersji. Przed kilkoma laty było w klasie S jeszcze gorzej. Uchwyty do mocowania fotelików stanowiły opcję do każdego egzemplarza wyjeżdżającego z polskich salonów, kosztując 568 zł 52 gr. Dopiero w cenniku obowiązującym od 3 listopada 2010 r. jest tak, jak powinno stać się już dawno, dawno temu – Isofiksy są seryjnie w każdym egzemplarzu klasy S oferowanym w Polsce.
W przypadku pojazdów firmowych jest to wbrew pozorom również istotne, bo kierowcy samochodów klasy Premium zazwyczaj mają możliwość użytkowania ich do celów prywatnych, a więc zabierają na pokład całą rodzinę. Zresztą problem ten dotyczy nie tylko Mercedesa – także i w innych luksusowych markach bywało podobnie. Ba, w Audi A4 (B8) Isofiksy były opcją do końca stycznia 2011, za 400 zł lub 450 zł, zależnie od wersji. Gwoli ścisłości dodajmy, że od razu dla trzech miejsc (również dla fotela z przodu) i z dezaktywacją poduszki pasażera z przodu.
– Nie każdy klient chce wykorzystywać tego rodzaju system (nie ma dzieci w adekwatnym wieku, foteliki są znacznie droższe). Z tych względów pozostawiamy decyzję klientowi w kwestii wyposażenia samochodu w system Isofix – tłumaczył nam Leszek Kempiński, kierownik marketingu i PR Audi w Polsce.
- kijec
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1t2 1.4 140km 2008
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Do Seicento nic nie mam ale w małych autkach budżetowych nie było nawet za dopłatą. Sam miałem epizod z seicento 2003 miało wtedy 4 lata czyli prawie nowe 1.1 super. Niestety kupiłem stare polo 1996 1.0 50km i luksus i wygoda vs Seicento
-- Wt wrz 06, 2016 10:03 --
Co do fotelika z izofix mam dwa dla starszych dzieci. Jedno bez 8 latek drugi z izofix 3 latek, jak niesiedzą to jeden lata drugi trzyma izofix. Foteliki podobne zapinane na pasy samochodowe takie siedzisko z oparciem
-- Wt wrz 06, 2016 10:03 --
Co do fotelika z izofix mam dwa dla starszych dzieci. Jedno bez 8 latek drugi z izofix 3 latek, jak niesiedzą to jeden lata drugi trzyma izofix. Foteliki podobne zapinane na pasy samochodowe takie siedzisko z oparciem