Olej w zbioriczku płynu chłodzącego ?
-
Rafał 55
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 2009
- Imię:: Rafał
Olej w zbioriczku płynu chłodzącego ?
Witam !--od niedawna jestem posiadaczem Tourana 1,9 silnik 77KW BLS ok 230 000 km--zauważyłem trochę czrnego oleju pływajacego na wierzchu płynu w zbiorniczu --nie jest to emulsja , tylko czrne tłuste oka -----dzwoniłem do poprzedniego właściciela , stwierdził że pęknięta kiedyś była chłodniczka oleju i została wymieniona jakiś czas temu-- że ten olej t pozostałości po usterce ---moje pytanie jest takie , czy to może byc prawdą co mówi , czy ściemnia i jest jakaś powazna usterka --i jeśli tak to od czego zacząć
- gregg
- ____________________

- Auto:: 1T3/CAYC/DSG
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Re: Olej w zbioriczku płynu chłodzącego ?
Tak to prawda, miałem tak w golfie 5. Wyjmij zbiorniczek i wymyj go dokładnie jakimś mocnym środkiem. Pomoże.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
W calym silniku i ukladzie jest napewno tego sporo. Plukanke zrobic woda z plynem nawet troszke proszku do prania dawalem. Szlauf ogrodowy i jak mu zapodalem ze 6 razy to bylo ok. A zbiorniczek to swietnie sie myje po demontazu benzyna zwykla z cpn.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
pierwsze o czym pomysłałem :wesol pisze:Plukanke zrobic woda z plynem nawet troszke proszku do prania
-
Rafał 55
- Początkujący
Dziękuję za rady , już się bałem że czeka mnie jakiś większy remont silnika --ta chłodniczka oleju to ten element pod obudową wkładu filtra oleju ??? ----jutro będzie czyszczony zbiorniczek --pozdrawiam
- wesol
- Władca postów
To generalnie wymuennik ciepla a nie chlodniczka ale to nieistotne. Te chlodniczki padaja na umor w oplach 1.7 dti i cdti a w vagach np w T5 tez czesto. A te wczesniejsze PDki jak ajm asz arl to nie mialy problemow.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
wesol pisze: Plukanke zrobic woda z plynem nawet troszke proszku do prania dawalem
Ja też czasami mam głupie pomysły ale na to bym nie wpadł co najwyżej bym nasikał do układu bo przecież babcia zawsze powtarzała ze mocz jest dobry na wszystko
- wesol
- Władca postów
A czym sie roznia te preparaty do mycia. Ja mam jeszcze taki srodek do mycia podlog ale taki mega mocny bo dawalo sie go pol szklanki na 10 litrow i plydki na posadzce to do bialego czyscil. To tez raz dawalem bo mi sasiad kiedys podstawil astre na plukanke i dal jakis srodek kupiony i nie dawalo to rady. 5 razy spuszczalem uklad i nadal lipa byla. Zrobilem po swojemu i dwa razy i uklad czysty. Sprobuj umyc zbiorniczek benzyna a zobaczysz ze bedzie jak nowy. Niestety na caly uklad nie polecam tego stosowac bo bedzie po wezach
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Rafał 55
- Początkujący
Witam ! --niestety znowu czarny olej w zbiorniczku -już dwa płukania--mam podejrzenie że założona chłodniczka zresztą używana też chyba nie jest szczelna , zamówiłem na Allegro nową jakis taki produkt za 70 zł http://allegro.pl/chlodnica-chlodniczka ... MzNDEyOA== jak dojdzie wymienie przynajmniej będę pewny jednego ------a czy może to być uszczelka pod głowicą ? lub pęknięta głowica/ ------temperaturę trzyma dobrze . węże nie sa twarde --może ktoś ma jakiś pomysłł ???
Zgłoś post
Zgłoś post
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Kolego jak w układzie był wcześniej olej .To tak szybko się go nie pozbedziesz .Musiałbyś zrobić płukanie całego układu
wystukane z mojego Siamsiunga
wystukane z mojego Siamsiunga
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
Rafał 55
- Początkujący
dzięki --wymienie jednak tą chłodniczke to niewielki koszt i niewiele pracy --czy potrzebne będą jakieś nowe uszczelki lub oringi do montażu ?? ---później zajme sie płukaniem układu
-
polus0
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0TDI, BKD
- Imię:: Przemek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Mi padła chłodniczka tuż przed tegorocznym wyjazdem nad morze. Wymiana 2 dni, płukania chyba ze 4 razy a i tak musiałem później czyścić sam zbiorniczek ze 3 razy. Wyjmij sam zbiorniczek i go wyczyść gorącą wodą (ja zdejmowałem z zagrzanego silnika). Na ściankach tego zbiorniczka osiada sporo oleju. Możesz też na zimno ściągnąć np. chusteczką do nosa pływające oka oleju. U mnie dopiero po 3 miesiącach się uspokoiło. Gdy sam czyściłem zbiorniczek, to dolewałem wody demineralizowanej(szkoda nowego płynu). Teraz przyszedł czas na wymianę całego płynu.
Spokojnie, po wymianie chłodniczki wszystko wróci do normy po 2-3 miesiącach.
Używanej chłodniczki nie radzę zakładać. Mój mechanio sprawdzał kompresorem czy bąbelki nie idą. Nowa góra 150 kosztuje, a spokój będziesz miał.
Aha, silnik bkd.
Spokojnie, po wymianie chłodniczki wszystko wróci do normy po 2-3 miesiącach.
Używanej chłodniczki nie radzę zakładać. Mój mechanio sprawdzał kompresorem czy bąbelki nie idą. Nowa góra 150 kosztuje, a spokój będziesz miał.
Aha, silnik bkd.