zużycie paliwa
- arti_76
- Przeglądacz
- Auto:: TDI
- Imię:: Artur
zużycie paliwa
Cześć, mam pytanie do Wszystkich. Jakie macie zużycie chwilowe na postoju na ciepłym silniku. Miałem teraz porównanie 2 tourany 2.0 stoją koło siebie mój ma 0,7 a ten drugi 0,4. Co może być przyczyną? Temperatura taka sama. Jak u was to wygląda?
- balikgdansk
- Przeglądacz
- Auto:: Audi A6C7 3,0tdi
- Imię:: Krzysztof
-
artur69283
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
- Misiek8010
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Zużycie chwilowe jest zależne od wielu czynników, ale napewno nie świadczy o leżącym pompowtrysku. Ją odebrałem nowego i od początku pokazywał 0,6 - 0,7 zależnie od ilości włączonych urządzeń elektrycznych. Druga sprawa to bezwladnosc elektroniki i próg pomyłki kompa. Jeżeli masz wątpliwości to podjedz do mechanika i zrób próbę przelewowa, albo sprawdź vagiem co i jak. Wg. Mnie jak auto nie zadymia i spala w normie na 100km to nie ma czego sie doszukiwać. Powiedz jeszcze jak auto pali na gorącym silniku, bo jak od dzwona to nie szukaj dziury w całym.
Pozdro
Pozdro
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Spalanie na jałowym generalnie zależy od tego czy dobrze jest ustawiony rozrząd. Jak bawiłem się z rozrządem to miałem spalanie od 0,4-0,8l/h i od razu było widać różnice w spalaniu na l/100km o ponad litr.
Teraz mam ustawiony idealnie i mam 0,5l/h i spalanie na 100km jest prawidłowe i można zejść do 5.0l/100km na trasie.
Kolejna sprawa,że FIS często oszukuje.Najlepiej sprawdząc spalanie na VCDSie,może się różnić,ale nie zawsze
Teraz mam ustawiony idealnie i mam 0,5l/h i spalanie na 100km jest prawidłowe i można zejść do 5.0l/100km na trasie.
Kolejna sprawa,że FIS często oszukuje.Najlepiej sprawdząc spalanie na VCDSie,może się różnić,ale nie zawsze
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy