czujniki Udezreniowe, Pasy po strzale
-
szaber
- Auto:: Caddy
- Imię:: Sławomir
czujniki Udezreniowe, Pasy po strzale
Witam. Nie wiem czy jest tu powitalnia czy nie, ale wolę to zrobić na początku postu. Moje wozidło to VW CADDY 1.4 80km benzin, 12.2006r. Mam wersje po lifcie, gdzie wiele części jest takich samych jak w Touranie, dlatego szukam i pytam tutaj.
Sytuacja ma się tak:
Mam wystrzelone poduszki powietrzne kierowcy i pasażera. Zakupiłem nieużywaną kierowcy (w sensie strzelania) poduszkę wraz z sterownikiem. Dodatkowo dokupiłem poduszkę pasażera, ale ona pochodzi już z innej parafii, ale nie jest po regeneracji. Moje pytania są następujące:
1. Gdzie znajduje się sensor poduszek
2. Gdzie znajdują się czujniki uderzeniowe do wystrzelonych poduszek.
3. Czy uniknę programowania sterowania
4. Czy pasy bezpieczeństwa (które mam też wyciągnięte) tez mają z tą układanka coś wspólnego.
5. Ewentualnie porady w zakresie naprawy i informacje na co uważać.
Z góry dziękuje i czekam na szeroki odzew.
Sytuacja ma się tak:
Mam wystrzelone poduszki powietrzne kierowcy i pasażera. Zakupiłem nieużywaną kierowcy (w sensie strzelania) poduszkę wraz z sterownikiem. Dodatkowo dokupiłem poduszkę pasażera, ale ona pochodzi już z innej parafii, ale nie jest po regeneracji. Moje pytania są następujące:
1. Gdzie znajduje się sensor poduszek
2. Gdzie znajdują się czujniki uderzeniowe do wystrzelonych poduszek.
3. Czy uniknę programowania sterowania
4. Czy pasy bezpieczeństwa (które mam też wyciągnięte) tez mają z tą układanka coś wspólnego.
5. Ewentualnie porady w zakresie naprawy i informacje na co uważać.
Z góry dziękuje i czekam na szeroki odzew.
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
Re: czujniki Udezreniowe, Pasy po strzale
1. Na tunelu środkowym
2. w sensorze poz.1
3. tak, ale błędy będziesz musiał skasować -sterownik pozostanie stary
4. jeśli dają się normalnie odwijać i blokują przy mocniejszym pociągnięciu - są ok, w przeciwnym wypadku do wymiany
-- Pn lis 21, 2016 21:32 --
2. w sensorze poz.1
3. tak, ale błędy będziesz musiał skasować -sterownik pozostanie stary
4. jeśli dają się normalnie odwijać i blokują przy mocniejszym pociągnięciu - są ok, w przeciwnym wypadku do wymiany
-- Pn lis 21, 2016 21:32 --
Miałem na myśli to, że czujnik wstrząsu aktywujący poduszki jest w sterowniku na tunelu środkowymszaber pisze:Witam.
Co imałeś na myśli piszą o pkt 2 "w sensorze poz.1"
Chodzi mi o czujniki uderzeniowe do poduszek powietrznych z przodu bo miałem wystrzelone
-
szaber
Dziękuję za pomoc. Poduszki nowe założone, pasy kupione, lecą do mnie.
Oczywiście mam kolejne pytania:
1. W komputerze pokazuje że czujniki zderzeniowe nie zgłaszają błędów. Czy pomimo wystrzelonych i wyciągniętych pasów bezpieczeństwa poduszek jest to możliwe?
2. Posiadam taki oto model sensora poduszek:

Koszt programowania to 150 zł, a zakup używki w granicach 100zł, Pytanie - czy model który muszę dokupić musi dokładnie odpowiadać oznaczeniom. Na jakie oznaczenia mam zwrócić uwagę?
Oczywiście mam kolejne pytania:
1. W komputerze pokazuje że czujniki zderzeniowe nie zgłaszają błędów. Czy pomimo wystrzelonych i wyciągniętych pasów bezpieczeństwa poduszek jest to możliwe?
2. Posiadam taki oto model sensora poduszek:
Koszt programowania to 150 zł, a zakup używki w granicach 100zł, Pytanie - czy model który muszę dokupić musi dokładnie odpowiadać oznaczeniom. Na jakie oznaczenia mam zwrócić uwagę?
- tajpej
- Zaawansowany
- Auto:: golf V R-line
- Imię:: michał
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
musi się zgadzać numer tu masz numer na foto 6Q0909605AJ
wymień poduszki pasy i czujnik zderzeniowy
jedź do kumatego elektryka niech skasuje ci crash datę i będzie dalej wszystko chodzić ok
wymień poduszki pasy i czujnik zderzeniowy
jedź do kumatego elektryka niech skasuje ci crash datę i będzie dalej wszystko chodzić ok
-
szaber
OKI.... No to już chyba ostatnie pytanie:
NA OLX znalazłem ogłoszenie z taki sensorem. Niby to samo, ale inne cyferki w ramce.

Programowanie kosztuje 150zł, a tu bym miał za 80zł, więc 70zł do przodu.
i pytanko:
Czy jest sens bawić się w zakup, czy lepiej przeprogramować.
NA OLX znalazłem ogłoszenie z taki sensorem. Niby to samo, ale inne cyferki w ramce.

Programowanie kosztuje 150zł, a tu bym miał za 80zł, więc 70zł do przodu.
i pytanko:
Czy jest sens bawić się w zakup, czy lepiej przeprogramować.
- Letis
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 AZV 2003
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 32 razy
- Kontakt:
Ale tak czy siak będziesz musiał podłączyć pod kompa i skasowac błędy z nowego sterownika. Chyba że ktoś moduł wyciągnął że sprawnego auta na wyłączonym aku. Ja bym sterownika na razie nie zmieniał. Najpierw powymienial uszkodzone napinacze i skasował błąd

- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Ten modul poduch musi byc z tym samym oznaczeniem bo roznia sie i wtyczkami i rozmieszczeniem pinow ale ten twoj jest dobry tylko ma zapisany blad poduszek i crash date. Te bledy wykasujesz vcds'em tak wiec spoko.
Potrzebujesz tylko poduch napinaczy pasow jesli wywalily i po wymianie vcdsem wszystko kasujesz i jest juz okej.
Potrzebujesz tylko poduch napinaczy pasow jesli wywalily i po wymianie vcdsem wszystko kasujesz i jest juz okej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
szaber
No to jestem oświecony.
Dziękuję za wszystkie informacje.
Czy można coś spieprzyć przy programowaniu? Patrząc od strony programującego,bo sam nie mam zamiaru się w to bawić. Chodzi mi generalnie o fakt złego działania poduszek w przyszłości.
Dziękuję za wszystkie informacje.
Czy można coś spieprzyć przy programowaniu? Patrząc od strony programującego,bo sam nie mam zamiaru się w to bawić. Chodzi mi generalnie o fakt złego działania poduszek w przyszłości.
- wesol
- Władca postów
Nie. Tu zreszta nic nie programujesz bo tu tylko kasujesz bledy poduch i blad crash daty. Po tym ten sterownik poduch jest jak nowy. Zreszta nowe w fabryce tez przechodza takie testy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Mapet
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM AVQ
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 4 razy
Czy wie ktoś może i czy jest to do zrobienia jeśli chodzi o wykasowanie programem diagnostycznym błędu poduszek powietrznych ? Przy okazji chciałbym aby kontrolka od airbagu zgasła. Touran miał prawdopodobnie jakąś przygodę o której nie wiem - takiego go kupiłem.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Podłączyć kompa i zobaczyć jaki jest błąd (błędy), nie musi być w cale że auto po stłuczce, może by być np. że ktoś odpiął kostkę od któregoś z AirBaga na zapłonie i pojawił się błąd, albo kostki przy fotelach do poprawy bo piny zaśniedziały i przy przesuwaniu zrywa połączenie w kostce.
Ale oczywiście to co piszę to tylko przypuszczenia, może faktycznie auto po dzwonie i trzeba więcej wysiłku żeby błąd (błędy) skasować trwale.
Podepniesz kompa i zobaczysz jakie błędy są i czy dadzą się skasować, a jak się dadzą to czy za raz nie powrócą z powrotem.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ale oczywiście to co piszę to tylko przypuszczenia, może faktycznie auto po dzwonie i trzeba więcej wysiłku żeby błąd (błędy) skasować trwale.
Podepniesz kompa i zobaczysz jakie błędy są i czy dadzą się skasować, a jak się dadzą to czy za raz nie powrócą z powrotem.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
Mapet
- Przeglądacz
Odgrzewam kotleta. Czy można sprawdzić w programie diagnostycznym, która ewentualnie z poduszek jest wystrzelona tak aby ją wymienić czy błąd wykasować aby kontrolka "airbag passenger" się nie świecił ? Przy niedawnym przeglądzie diagnosta od spodu stwierdził, że mam wystrzelone poduszki. Hmm ale czy chodziło mu o powietrzne czy o silnika lub skrzyni.
A i jeśli poduszka jest wystrzelona to jak ją idzie wymienić wkład czy cały element czy jak ?
Orientuje się może ktoś tutaj ?
Pozdrawiam
A i jeśli poduszka jest wystrzelona to jak ją idzie wymienić wkład czy cały element czy jak ?
Orientuje się może ktoś tutaj ?
Pozdrawiam
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Jak pod autem to raczej poduszki silnika czy skrzyni. A jak powietrzne to chyba na liczniku coś powinno świecić?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Mapet
- Przeglądacz
Na liczniku nie widnieje żadna kontrolka tylko nad pokrętłami od klimy pośrodku auta świeci się na żółto "PASSENGER AIRBAG" tak jak na fotce poniżej.
Zdjęcie akurat zapożyczone na szybko z golfa V jako przykład ale w touranie wygląda to podobnie.
Zdjęcie akurat zapożyczone na szybko z golfa V jako przykład ale w touranie wygląda to podobnie.
- wesol
- Władca postów
To jest kontrolka informacyjna. JK się pidswietla na żółto to znaczy że ja wylaczyles. W schowku masz wyłącznik. Tu na fotce to widać że poduszka pasażera jest aktywna.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC