Fotelik samochodowy
-
fazi_wlkp
- Początkujący
- Auto:: Touran,1.6 BSE,2005
- Imię:: Michal
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Fotelik samochodowy
Witam pewnie macie doswiadczenie dotyczace fotelika .Moje pytania to jaki wybrac fotelik od ilu do ilu kg,czy z isofixem czy bez i jakiej firmy?moj maly ma 4 miesiace i od kiedy wozi sie dziecko w foteliku?
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Fotelik samochodowy
Jak ma 4 mies to masz jeszcze trochę czasu, aż zacznie samodzielnie siedzieć, a do tego momentu to nosidło. Moje chłopaki prawie do roku jezdzili w nosidle, a potem był Roamer i isofiksem
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
hej,
przerabialem temat dwa razy, wiec cos tam chyba wiem
oba moje maleństwa woziłem w nosidle na poczatku, od pierwszych dni można powiedzieć.
4 miesięczne miały juz za soba conajmniej 1000 km.
Nosidełko, takie wpinane w wózek, mocuje się pasami do fotela, tyłem do kierunku jazdy.
Podjedź do sklepy typu ascot i zobacz ktory z nich najpewniej się mocuje i najpabrdziej tobie odpowiada. Pierwszy maiłem ROAN, drugi MaxiCosi i ten pierwszy miał znacznei stabilniejsze mocowanie.
Druga wersja to taki z bazą isofix, teoretycznie bezpieczniejsza opcja, gdyż mocowanie jest pewne za każdym razem.
Dobrze zamocowane nosidełko ma prawo się lekko kołysać ale z pasów nie ma prawa wylecieć.
Drugim krokiem jest fotelik 9-18kg, mocowany pasami za tylną częśc konstrukcji lub też isofixem w tył kanapy. Fotelik powinien dobrze "przylegać do dziecka" i rosnac razem z nim.
Na tym etapie przerabiałem oba modele (dwa samochody).
Dobrze zapiety pasami fotelik (np MaxiCossi Tobi) ani drgnie, a dziecko i tak zapinasz pasem 5 punktowym. Nie widziałem żadnej wartości dodanej z posiadania mocowania isofix w drugim aucie.
Trzeci fotelik, ten "ostatni", od 15kg, tutaj isofix jest niemalże niezbędny. Na tym foteliku dziecko zapina się pasem 3-punktowym samochodowym. Isofix zapewnia tutaj stabilnośc fotelika dla dziecka, latwiejsze zapinanie się pasem i co wazne, jak nie ma dziecka na foteliku, sam fotelik pozostaje zawsze na swoim miejscu. Zwróć uwage aby miał dobre zabezpieczenie w okolicach głowy.
nosidełko/fotelik zmieniasz na wieksze jak dziecko zaczyna z niego wyrastać (głowa zaczyna wystawać poza nosidełko, waga zostaje przekroczona).
Nie kupuj fotelików uniwersalnych od 9kg do XX
Wazne podczas jazdy nie przeginac z odległościa (czasem) bo dziecko się zwyczajnie męczy.
W dalsze trasy w miare mozliwości jechać na wieczór, na noc.
Jeśli chodzi o testy zderzeniowe i wszelkie publikacje - dobrze się z nimi zapoznać, nie kupowac chińczyków, jak używka to tylko ze sprawdzonego źródła i wszystko brać na zdrowy rozsadek.
przerabialem temat dwa razy, wiec cos tam chyba wiem
oba moje maleństwa woziłem w nosidle na poczatku, od pierwszych dni można powiedzieć.
4 miesięczne miały juz za soba conajmniej 1000 km.
Nosidełko, takie wpinane w wózek, mocuje się pasami do fotela, tyłem do kierunku jazdy.
Podjedź do sklepy typu ascot i zobacz ktory z nich najpewniej się mocuje i najpabrdziej tobie odpowiada. Pierwszy maiłem ROAN, drugi MaxiCosi i ten pierwszy miał znacznei stabilniejsze mocowanie.
Druga wersja to taki z bazą isofix, teoretycznie bezpieczniejsza opcja, gdyż mocowanie jest pewne za każdym razem.
Dobrze zamocowane nosidełko ma prawo się lekko kołysać ale z pasów nie ma prawa wylecieć.
Drugim krokiem jest fotelik 9-18kg, mocowany pasami za tylną częśc konstrukcji lub też isofixem w tył kanapy. Fotelik powinien dobrze "przylegać do dziecka" i rosnac razem z nim.
Na tym etapie przerabiałem oba modele (dwa samochody).
Dobrze zapiety pasami fotelik (np MaxiCossi Tobi) ani drgnie, a dziecko i tak zapinasz pasem 5 punktowym. Nie widziałem żadnej wartości dodanej z posiadania mocowania isofix w drugim aucie.
Trzeci fotelik, ten "ostatni", od 15kg, tutaj isofix jest niemalże niezbędny. Na tym foteliku dziecko zapina się pasem 3-punktowym samochodowym. Isofix zapewnia tutaj stabilnośc fotelika dla dziecka, latwiejsze zapinanie się pasem i co wazne, jak nie ma dziecka na foteliku, sam fotelik pozostaje zawsze na swoim miejscu. Zwróć uwage aby miał dobre zabezpieczenie w okolicach głowy.
nosidełko/fotelik zmieniasz na wieksze jak dziecko zaczyna z niego wyrastać (głowa zaczyna wystawać poza nosidełko, waga zostaje przekroczona).
Nie kupuj fotelików uniwersalnych od 9kg do XX
Wazne podczas jazdy nie przeginac z odległościa (czasem) bo dziecko się zwyczajnie męczy.
W dalsze trasy w miare mozliwości jechać na wieczór, na noc.
Jeśli chodzi o testy zderzeniowe i wszelkie publikacje - dobrze się z nimi zapoznać, nie kupowac chińczyków, jak używka to tylko ze sprawdzonego źródła i wszystko brać na zdrowy rozsadek.
-
bahtek86
- Początkujący
- Auto:: touran, 1.9 tdi, 2004
- Imię:: bartek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
ja mam maxi-cosi cabriofix plus podstawa montowana na isofix, albo na pasy, jak kto woli. Biorę nsidełko z dzidziusiem do domu, wracam wpinam nosidełko w podstawę i w drogę. Nie trzeba się z niczym motać. Córka ma 11 miesięcy i jeszcze kilka pojeździ w nim. ze 3-4 miechy. Jak byś chciał to mam na zbyciu fotelik maxi cosi pebble.