Początki końca wydechu?
-
sredniol
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI, BKD, 2005
- Imię:: Krzysiek
Początki końca wydechu?
Witam Panowie, poniżej przestawię problem.
Niestety szukając po postach nie znalazłem zbytnio czegoś, co pokrywałoby się z moim problemem.
Pacjent: Touran 2005 BKD 2.0 Tdi, 16V, przebieg 219 kkm
Turbo ok, dwumasa ok, pompki sprawdzone ok
poduszka pod skrzynią wymieniona na Lemfordera
Objawy: przy przyspieszaniu, w zakresie obrotów 1900-2400 słychać głośnieszą, metaliczną pracę silnika. W kabinie słychać to mniej więcej, że odgłos dochodzi ze środka auta, z przodu. Przepraszam za wyrażenie, takie metaliczne pierdzenie;)
często także, ale nie zawsze po dojeżdżaniu do świateł na jałowym lub nawet na postoju słychać w środku to brzęczenie. Ale najbardziej to wkurza głośna praca podczas jazdy w podanym wyżej zakresie obrótów. Przy puszczeniu gazu cichnie.
Czy to kończący się wydech? Z kanału nic nie widać, złącze elastyczne wygląda na nietknięte. Może katalizator pada już?
Dodam że z zewnątrz nie słychać nic. Nawet jak na postoju przegazowuję, to silnik pracuje normalnie.
Wszystkie osłony sprawdzone, nic nie jest obluzowane.
Nie ma to żadnego wpływu na osiągi auta, pali normalnie, spalanie wyśmienite. Auto zakupione w październiku, cały problem zaczął się ok 4 tyg temu. Wcześniej był bardzo cichutki.
Może któryś z Kolegów ma/miał podobnie?
Pozdrawiam.
Niestety szukając po postach nie znalazłem zbytnio czegoś, co pokrywałoby się z moim problemem.
Pacjent: Touran 2005 BKD 2.0 Tdi, 16V, przebieg 219 kkm
Turbo ok, dwumasa ok, pompki sprawdzone ok
poduszka pod skrzynią wymieniona na Lemfordera
Objawy: przy przyspieszaniu, w zakresie obrotów 1900-2400 słychać głośnieszą, metaliczną pracę silnika. W kabinie słychać to mniej więcej, że odgłos dochodzi ze środka auta, z przodu. Przepraszam za wyrażenie, takie metaliczne pierdzenie;)
często także, ale nie zawsze po dojeżdżaniu do świateł na jałowym lub nawet na postoju słychać w środku to brzęczenie. Ale najbardziej to wkurza głośna praca podczas jazdy w podanym wyżej zakresie obrótów. Przy puszczeniu gazu cichnie.
Czy to kończący się wydech? Z kanału nic nie widać, złącze elastyczne wygląda na nietknięte. Może katalizator pada już?
Dodam że z zewnątrz nie słychać nic. Nawet jak na postoju przegazowuję, to silnik pracuje normalnie.
Wszystkie osłony sprawdzone, nic nie jest obluzowane.
Nie ma to żadnego wpływu na osiągi auta, pali normalnie, spalanie wyśmienite. Auto zakupione w październiku, cały problem zaczął się ok 4 tyg temu. Wcześniej był bardzo cichutki.
Może któryś z Kolegów ma/miał podobnie?
Pozdrawiam.
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Re: Początki końca wydechu?
Miałem podobnie wręcz identycznie w passacie b5 fl. Wszystko pod spodem wyglądało stabilnie i ok a i tak coś dzownilo. Winna okazała się osłona termiczna którą wizualnie i mechanicznie była jak najbardziej ok a wpadala w jakiś dziwny rezonans.
Początkowo ja usunąłem i było ok. Później zamontowalem powyginaną w niektórych miejscach i problem ustal.
Może masz podobny problem
Początkowo ja usunąłem i było ok. Później zamontowalem powyginaną w niektórych miejscach i problem ustal.
-
sredniol
- Początkujący
oooo, może to. Bo jak rozumiem, to mówisz o tym srebrnym wyścieleniu pomiędzy przegrodą silnika a kabiną? Na ścianie?
Może pianki niskoprężnej uzyć tam, gdzie będzie wydawał się luz? Chociaż nie wiem czy to to dokladnie. Ale sprawdzę.
Dzięki.
Może pianki niskoprężnej uzyć tam, gdzie będzie wydawał się luz? Chociaż nie wiem czy to to dokladnie. Ale sprawdzę.
Dzięki.
- Łukaszz
- Zaawansowany
- Auto:: BLS 1.9 tdi
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Pianki w okolice wydechu?? Wiedz na kanał poruszaj wydechem ktoś przgazuje itp
Może wystarczy to podgiać zeby nic nie dotykało
Może wystarczy to podgiać zeby nic nie dotykało
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest
-
sredniol
- Początkujący
jaras99 pisze:Miałem podobnie wręcz identycznie w passacie b5 fl. Wszystko pod spodem wyglądało stabilnie i ok a i tak coś dzownilo. Winna okazała się osłona termiczna którą wizualnie i mechanicznie była jak najbardziej ok a wpadala w jakiś dziwny rezonans.
Kolego, mówisz o tej osłonie pod autem, czy tej która jest na ścianie pomiędzy grodzią silnika i kabiny?
- Łukaszz
- Zaawansowany
Osłony aluminiowe w okolicy wydechu chłopie zlituj się.
BLS 147ps 375nm
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest
-
sredniol
- Początkujący
Ni i jestem po sprawdzeniu tych osłon. Wyglada normalnie. Ewidentne silnik jest głośniejszy w zakresie obrotów 1900-2500. Na postoju przy przegazowaniu nic nie słychać. Normalnie pracuje. Wydech szczelny, zatykalem tłumik a kolega gazował. Co może jeszcze tak brzęczeć,ze w środku auta podczas przyspieszania jest dużo głośniej?
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Może sprawdź zawieszenie na stacji diagnostycznej. Ewentualnie łożyska w kołach.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Sprawdz jeszcze gume trzymajaca wydech, taka w ktora wchodza dwa bolce, zlokalizowana mniej wiecej na wysokosci kokpitu, tylko ze od spodu auta 
Ja tez miałem takie popierdywanie. Początkowo prysnalem smarem silikonowym i jak zobaczyłem ze ucichlo poprawilem to gliceryna bo ta nie wysusza gumy.
Ja tez miałem takie popierdywanie. Początkowo prysnalem smarem silikonowym i jak zobaczyłem ze ucichlo poprawilem to gliceryna bo ta nie wysusza gumy.
-
sredniol
- Początkujący
Poprzedni właściciel zmienił chwile przed zakupieniem przeze mnie amory. Ja wymieniłem tuleje na wahaczach.
Sprawdzę ta gumę pod autem co swimmer sugerował.
Chwile temu leciałem autostrada do domu i przy 140km/h zaj...cie huczy z przodu jakby od strony kierowcy.
Nasuwa mi się jeszcze przegub lewy. Może huczeć przy wyższej prędkości, lub podnosić ogólnie głośność w aucie?
Może robił ktoś przegub wewnętrzny? Jakie są objawy?
Sprawdzę ta gumę pod autem co swimmer sugerował.
Chwile temu leciałem autostrada do domu i przy 140km/h zaj...cie huczy z przodu jakby od strony kierowcy.
Nasuwa mi się jeszcze przegub lewy. Może huczeć przy wyższej prędkości, lub podnosić ogólnie głośność w aucie?
Może robił ktoś przegub wewnętrzny? Jakie są objawy?
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Mocne drganie kierownicy przy mocnym przyspieszeniu w granicach miedzy 90, a 140.sredniol pisze:Może robił ktoś przegub wewnętrzny? Jakie są objawy?
-
sredniol
- Początkujący
No właśnie z tym drganiem, to nie do końca, ale od 140 km/h huczy mocno.
Dodatkowo, to na nierównościach, gdy silnik jest obciążony, z lewej strony coś chrupie, jakby metal o metal, albo łozysko bez smaru. Jak puszczam gaz to cisza.
Dodatkowo, to na nierównościach, gdy silnik jest obciążony, z lewej strony coś chrupie, jakby metal o metal, albo łozysko bez smaru. Jak puszczam gaz to cisza.
- Łukaszz
- Zaawansowany
Wszystko gdybanie,podjedz do sprawdzonego mechanika i diagnoza w 15 min.
BLS 147ps 375nm
MT-09 było
MT-07 jest
MT-09 było
MT-07 jest
-
sredniol
- Początkujący
Niestety mój teść jest mechanikiem, czyli sprawdzony (lub nie):)
On twierdzi że nic nie widać i nic nie slychać, dlatego piszę na forum, może ktoś miał podobne objawy i się z tym uporał.
Martwi mnie to chrupanie, bo albo to przegub, a może łożysko, bo przy 140km huczy, a poza tym auto przy obciążeniu pracuje duzo głośniej, niż wtedy gdy go kupiłem. Od kilku tygodni jest dość głosniejszy i jest to uciążliwe podczas jazdy. Gdy puszczę pedał gazu, słychac tylko szum opon i wiatru.
On twierdzi że nic nie widać i nic nie slychać, dlatego piszę na forum, może ktoś miał podobne objawy i się z tym uporał.
Martwi mnie to chrupanie, bo albo to przegub, a może łożysko, bo przy 140km huczy, a poza tym auto przy obciążeniu pracuje duzo głośniej, niż wtedy gdy go kupiłem. Od kilku tygodni jest dość głosniejszy i jest to uciążliwe podczas jazdy. Gdy puszczę pedał gazu, słychac tylko szum opon i wiatru.
-
karl
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
A spróbuj zdjąć pasek z alternatora i rób próbę
Np. u mnie napinacz od 1800 do 2500 obr dawał odgłosy
jak gwoździem o blachę
Np. u mnie napinacz od 1800 do 2500 obr dawał odgłosy