Nie działaja wycieraczki i spryskiwacze

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Nie działaja wycieraczki i spryskiwacze

Post autor: Gregor »

Hejka dzisiaj staneły mi przednie wycieraczki pomyślałem że padł bezpiecznik lub zatarł się mechanizm . najpierw włożyłem spalony bezpiecznik f30 (od strony kierowcy) wycieraczka skokami powoli powędrowała w dół i juz sie nie podniosła bezpiecznik znów poleciał. Zdemontowałem obydwa obydwa mechanizmy muszę sprawdzić czy działają silniki. NIewiem który pin to plus który minus.Dodoatkowo jest błąd na vagu 02071 lokalna magistrala danych brak komunikacj . tylna wycieraczka funkcjonuje ale nie działa ani przedni ani tylni spryskiwacz a zaraz po stanieciu wycieraczki jeszcze działał gdy pociągnę manetkę do siebie powinien załączyć się przedni spryskiwacz i wycieraczki a załącza się tylna cyrk na kółkach.
Może ktos miał coś podobnego
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476
Tourantornado
Początkujący
Auto:: 2005
Imię:: touran
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Nie działaja wycieraczki i spryskiwacze

Post autor: Tourantornado »

:bry: odlacz czujnik przedniej klapy i sprubuj ponownie, snajomy mial podobny problen :ok: czujnik byl do wymiany :cze:
Awatar użytkownika
poldiver
Zaawansowany
Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
Imię:: Kuba
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy
Kontakt:

Post autor: poldiver »

Uszkodzony czujnik pokrywy silnika nie będzie powodem przepalania bezpieczników. Prawdopodobnie uszkodzony (zatarty) jest któryś mechanizm. Zbyt duży opór na mechanizmie powoduje zwiększony pobór prądu, w efekcie przepalenie bezpiecznika. Spalony bezpiecznik skutkuje błędem w komunikacji. Spalony bezpiecznik + błąd komunikacji powodują wariację tylnej wycieraczki i spryskiwaczy.
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

miałeś racje zapieczony mechanizm + upalony przewód
Touran Gregora

COGITO ERGO SUM
kontakt tel 697669476