Problemy:
1. Problem z odkładającym się nagarem na zaworach i związanym z tym spadkiem mocy i nierównomierną pracą silnika. W necie pisze że po 100 pppkm pojawiają się problemy.
- Znam auto od nowości, obecnie ma 161 000 km zrobione, "nagar" nigdy nie był czyszczony a silnik chodzi bardzo równo, bez spadku mocy.
2. Problem z wyciągającym się łańcuchem rozrządu.
- faktycznie istnieje ten problem. U mnie przy 123 000 km wymieniłem wszystko(łańcuch,napinacz, wariator, ślizgi itp. bo chciałem wszystko a wystarczyło łańcuch i napinacz, nawet slizgów ASO proponowało nie wymieniać).
Koszt kształtuje się trochę drożej (ok.2x drozej) niż przy paskach rozrządu ceny u zwykłego mechanika od 1200 pln (bez wariatora) do 4 000 pln za wymianę wszystkiego możliwego w ASO. 120 000 km to w moim przypadku 12 lat jeżdżenia
3. Problem z NOX- czujnikiem tlenków azotu.
- występuje u jednych u innych rzadziej. Koszt czujnika tlenków azotu w ASO ok.1700 pln. Wywalenie z softu przez " chiptunera" od 200 pln.
NOX w FSI trzeba traktować jak DPF w dieslach i całą ekologię w innych autach- jak pojawia się problem usunąć, wyprogramować za kilkaset pln i po problemie.
4. Przepalanie cewek zapłonowych.
- u mnie jedna się przepaliła przy ok 135 000 km. Koszt cewki NGK ok.85 pln. Ja wymieniłem wszystkie choć nie musiałem.
5. Tylko PB98.
- Można stosować również pb95 z niewielkim spadkiem mocy(cyt. Z klapki wlewu paliwa). Kiedyś polecano stosowanie tylko pb98 ze wzgledu na mniejszą zawartość siarki niż w pb95. Moim zdaniem obecnie sprzedawane pb95 nie ma bardziej negatywnego wpływu na np.NOX niż pb98
Duża ilość problemów wynika z tego, że część mechaników nie zna tego silnika, zastosowanych czujników, technologii w porównaniu do tradycyjnych 1.6.
Zalety:
1. Mniejsze spalanie niż u tradycyjnych konstrukcji. Jadąc w trasie do 90km/h można zejść poniżej 6l.
Moje średnie spalanie, trasa, miasto (codziennie do przedszkola) jak w podpisie ok 7,3l.
2. Cicha praca silnika (pamiętam zachwyt kilku osób na zlocie 2 lata temu):)
3. Brak dwumasy.
4. Brak problemów z zamarzającą ropą zimą..
5. Coś jeszcze by się znalazło.
Zadbany FSI, serwisowany potrafi odwdzięczyć się bardzo ładną i bezawaryjną pracą.
Chętnie poczytam opini innych użytkowników FSI, nie teoretyków(nie obrażając nikogo) niemających styczności z FSI i czerpiący wiedzę z neta.